Opt cazuri de deces in Timis din cauza nevaccinarii
Premierul Sorin Grindeanu a declarat sambata, la Timisoara, ca in ultimul an s-au inregistrat opt decese in Timis din cauza rujeolei, toate la copii nevaccinati, judetul situandu-se pe primul loc in tara in acest sens.

''Cele trei judete din vest, Timis, Arad si Caras Severin, insumeaza cat jumatate din toata tara, in aceasta privinta. Cauzele care au dus aici sunt diverse, nu cred ca ne mai putem face ca nu exista.(...). Sper ca toata lumea sa-si dea concursul sa rezolvam problema, inteleg ca nu mai este o situatie de lipsa de vaccin in acest moment'', a spus Grindeanu.
El a punctat ca vor fi date legi care sa aseze acest sistem pe coordonate care sa-l faca predictibil, sa se stie din timp cate doze de vaccin sa se comande pe diverse categorii. Premierul a remarcat ca acest lucru nu s-a mai facut in ultimii ani si s-a intrat in situatii de criza.
in privinta legii vaccinarii, premierul a reiterat ca, ''inainte de a obliga pe cineva sa faca o actiune de acest tip, statul trebuie sa se asigure ca are necesarul de vaccinuri". "inainte de a amenda parintii ca nu si-au vaccinat copiii, daca va fi obligatorie vaccinarea, trebuie sa asiguri vaccinurile.
Noi suntem in situatia in care nu avem inceputul'', a explicat Grindeanu.Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
El s-a referit si la ''libertatea de a alege'' daca un parinte isi vaccineaza copilul sau refuza imunizarea, dar a adaugat ca libertatea acestui parinte este limitata de incalcarea dreptului la libertatea altui parinte sau a unei comunitati de a avea copii protejati impotriva unor boli.
''Eu mi-am vaccinat copiii, fara a fi obligat de cineva, si cred ca am facut foarte bine'', a spus premierul.
Sorin Grindeanu a precizat ca majoritatea cazurilor de refuz al vaccinarii se inregistreaza in mediul urban.
Prim-ministrul a venit la Timisoara pentru a vedea ritmul in care se lucreaza la noul corp de cladire al Spitalului de Copii ''Louis turcanu'', pentru care Guvernul a alocat in ultimii ani 23 de milioane de lei, fiind cheltuiti sub 10 milioane si a cerut cresterea ritmului de executie.