Ordonanţa de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, precum şi Ordonanţa de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pa anul 2020, au fost publicate în Monitorul Oficial.

Veniturile şi cheltuielile bugetului de stat

Bugetul de stat pe anul 2020 se majorează la venituri cu suma de 589,9 milioane de lei, iar la cheltuieli se majorează cu 31,144 miliarde de lei credite de angajament şi cu suma de 25,296 miliarde de lei credite bugetare.

Deficitul se majorează cu suma de 24,7 miliarde de lei.

Citeste si: Noi informații despre creșterea pensiilor în septembrie. „Trebuie să se aplice”

Majorarea punctului de pensie

În document se menţionează majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 la 1.442 de lei.

Totodată, ordonanţa de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 prevede diminuarea bugetului asigurărilor sociale de de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2020 la venituri cu suma de 6,8 miliarde de lei, prin diminuarea veniturilor cu 427 milioane de lei şi a subvenţiei acordate de la bugetul de stat cu suma de 6,39 miliarde de lei, iar la cheltuieli se diminuează atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare cu suma de 6,82 miliarde de lei.

Citeste si: Ludovic Orban, noi lămuriri despre creșterea alocațiilor: „Vă spun, sincer, cum mă știți...”

A doua rectificare bugetară din 2020

Guvernul a aprobat, vinerea trecută, a doua rectificare bugetară a acestui an. Executivul a decis să suplimenteze, printre altele, sumele alocate pentru Sănătate, Educaţie şi Muncă. Cresc, de asemenea, alocaţiile, pensiile şi salariile din domeniile aflate în prima linie a luptei cu pandemia. Creşte, însă, şi deficitul bugetar.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că a fost aprobată rectificarea bugetară pentru 2020, în condițiile în care România a fost afectată de criza generată de pandemie, iar economia a scăzut cu 3,9 la sută în primul semestru al acestui an, Deficitul bugetar fiind estimat la 8,6 la sută din PIB.

Rectificare bugetară 2020
Rectificare bugetară 2020

Citeste si: Veste uriașă pentru toți pensionarii. Se măresc pensiile! A fost anunțată data

PIB-ul nominal a scăzut la 1,58 miliarde de lei, veniturile din economie au scăzut cu 7,8 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile au crescut cu 18 miliarde de lei.

Efortul bugetar pentru majorarea alocaţiilor cu 20 la sută se ridică la circa 600 de milioane de lei, iar cel pentru majorarea pensiilor (creștere cu 14 la sută a punctului de pensie) ajunge la aproape 4 miliarde de lei în plus la bugetul pensiilor, a precizat Florin Cîțu.

Prima rectificare bugetară a acestui an s-a făcut în aprilie, în perioada stării de urgență.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si