"Ne jucăm cu focul". Avertisment fără precedent din partea unui oficial BNR

Un avertisment extrem de serios vine din partea unui înalt oficial din Banca Națională, în contextul presiunii politice tot mai mari puse pe cheltuielile sociale. "Ne jucăm cu chibriturile pe întuneric într-un depozit de benzină", atrage atenția expertul financiar din BNR.

Author: R.I. marți 18 august 2020 , 11:01

avertisment bnr
Un înalt oficial din Banca Națională le atrage atenția politicienilor cu privire la riscurile economice
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, atrage atenția că riscăm să declanșăm o criză a datoriei publice, potrivit unei opinii publicată pe pagina personală de Facebook. Cristian Popa menţionează că opinia publicată nu reprezintă poziţia BNR sau CFA. 

Moţiunea de cenzură pregătită ar reduce semnificativ capacitatea Guvernului de a evita o creştere masivă a cheltuielilor publice, spune oficialul BNR, care avertizează că moţiunea ar putea lua dreptul Guvernului de a da Ordonanţe de Urgenţă (OuG), iar fără ele la 1 septembrie costurile cu pensiile cresc cu 40%, ceea ce se traduce într-un impact bugetar de 6 miliarde de euro doar în 2021. 

Citeste si: Veste proastă pentru economia României. Investițiile străine directe, la pământ

"Avem o criză de sănătate publica, o criză economică și riscăm să aprindem una nouă: o criza a datoriei publice. Punând ultimele știri în context este ca și cum ne jucăm cu chibriturile pe întuneric într-un depozit de benzină", scrie Cristian Popa pe Facebook.

"Unii investitori ar putea să fugă din România"

Potrivit oficialului BNR, fără modificarea legislației actuale, la câteva zile după 1 septembrie România va fi retrogradata de agențiile de rating la categoria junk/nerecomandat pentru investiții iar costurile de finanțare ale României ar crește semnificativ.

Citeste si: Momentul cutremurului devastator din Turcia, surprins de camerele de supraveghere. Mii de persoane au murit sub dărâmături VIDEO- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Citeste si: Un nou avertisment de la OMS: Coronavirusul se răspândește mai ales la tineri

"Nu este o predicție, este o certitudine, este o observație de bun simț economic. Costul de finanțare al României ar crește semnificativ, iar finanțarea s-ar obține din ce în ce mai dificil, pentru că am deveni un debitor riscant, cu riscuri în creștere în ceea ce privește capacitatea de rambursare. Ar însemna și presiuni pe curs, pentru că în timp ce unii finanțatori doar vor crește dobânzile la care accepta să împrumute România alții vor căuta să „fugă” de noi, vor căuta să își vândă repede deținerile actuale de active locale (inclusiv titluri de stat) și să își schimbe leii pe valută, pentru a investi în alte țâri cu perspective mai bune", spune Popa.

Citeste si: Un șef de stat și-a făcut curaj să testeze vaccinul lui Vladimir Putin

Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro

Citeste si: Expresia nefericii de pe chipul lui Ben Afleck la Premiile Grammy 2023 a provocat isterie în rândul fanilor! Internauții au lansat glume pe seama apariției actorului- radioimpuls.ro

Citeste si: Un nou "tsunami" de cazuri de coronavirus în 19 țări din Europa. Se vorbește deja de "virusul european"

România ar putea deveni o țară riscantă, o țară sub-investment grade, deci nerecomandată investițiilor, explică economistul român. Unii ar putea fi chiar forțați să își vândă activele și să iasă din România, pentru că reglementările prudențiale aplicabile le pot cere să investească doar în active cu rating minim „investment grade”, deci nu în România retrogradată. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si