Ordonanța Militară 10: Circulația seniorilor, extinsă și suspendarea unor zboruri, prelungită

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat luni adoptarea unei noi Ordonanțe Militare

Webeditor: K.B. luni 27 aprilie 2020 , 18:23

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

UPDATE: Textul Ordonanţei militare anunţate de ministrul Afacerilor Interne

Art.1- (1) Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă numai în situaţiile prevăzute mai jos. (2) Indiferent de intervalul orar, circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive: a) deplasarea în interes

profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi, precum şi în condiţiile art.1 alin.(1), (2) şi (5) din Ordonanţa militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19; b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susţinătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat; c) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole; 

d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare. (3) În intervalele orare 07.00-11.00 şi 19.00-22.00 circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive: a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de

bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condiţiile art.1 alin.(3) şi (5) din Ordonanţa militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19; b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie; c) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice. (4) Pentru verificarea motivului deplasării în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3), se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. 4 din Ordonanţa militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.   (5) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.  

Art.2- (1) Operatorii economici care comercializează alimente şi produse de strictă necesitate şi care îşi desfăşoară activitatea în condiţiile dispuse prin ordonanţe militare în perioada stării de urgenţă îşi vor organiza programul de lucru pentru a facilita şi a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 07.00-11.00 şi 19.00-22.00. (2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.  

Art.3- (1) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie 2020, până la data de 11 mai 2020, inclusiv. (2) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv. (3) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Italia şi din această ţară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv. (4) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Franţa şi Germania şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv. (5) Măsurile prevăzute la alin. (1) – (4) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, servicii tehnice, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale. 

Art.4- (1) Pe durata stării de urgenţă, trimiterile poştale înregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul C.N. Poşta Română S.A. prin introducerea în cutia poştală sau, în lipsa acesteia, prin afişare la adresa destinatarului, cu excepţia actelor de procedură. (2) C.N. Poşta Română S.A. îi revine obligaţia stabilirii cadrului instituţional şi răspunderea pentru modul în care se desfăşoară activitatea prevăzută la alin.(1).  (3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.  

Art.5- La data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, îşi încetează aplicabilitatea: a) prevederile art. 2 şi art. 3 din Ordonanţa militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020; b) prevederile art. 1 şi art. 2 din Ordonanţa militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020.  

Art.6- (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe militare: a) Poliţia Română, Jandarmeria Română şi poliţia locală, pentru măsurile prevăzute la art. 1; b) Poliţia Română, Jandarmeria Română, poliţia locală şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, pentru măsura prevăzută la art. 2; c) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, pentru măsura prevăzută la art. 3; (2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1 – 3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Personalul instituţiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare. 

Ordonanța Militară 10. UPDATE: Ministrul de Interne Marcel Vela anunţă luni o nouă ordonanţă militară, prin care persoanele peste 65 de ani pot circula în afara locuinţei în intervalele 7:00- 11:00, şi 19:00- 22:00 pentru cumpărături, pentru a plimba animalele sau în alte situaţii prevăzute expres. Suspendarea mai multor zboruri este prelungită.

”O veste bună pentru persoanele de peste 65 de ani- circulaţia este permisă în afara locuinţei în următoarele situaţii- indiferent de intervalul orar- în interes profesional, pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată sau realizată de la distanţă, incusiv tratamente oncologice, dializă folosind mijloace de transport ale familiei sau sanitare, pentru lucrări agricole sau comercializarea produselor”, a anunţat ministrul.

Ordonanța Militară 10. De asemenea, în Ordonanaţă se prevede că persoanele de peste 65 de ani pot circula în intervalul  7- 11, 19- 22 în următoarele motive: achiziţionarea unor bunuri de bază, motve justificate- înjrjire minor sau vârstnici, în cazul unui deces al unui membru al familiei, activitate fizică, cu excluderea activităţilor colective, cât şi pentru animalele de companie.

Pentru verificarea motivelor deplasărilor se aplică dispoziţiile Ordonanţei Militare 3 şi a prevederilor din actuala ordonanţă, cu privire la prevenirea răspândirii coronavirus.

Măsurile se aplică de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial.

Ordonanța Militară 10. Operatorii economici care comercializează alimente şi produse de strictă necesitate îşi vor organiza programul de lucru pentru a asigura cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în cele două intervale.

Un alt anunţ făcut de ministrul de Interne este cel de prelungire a măsurii de suspendare a mai multor zboruri: către şi dinspre Spania pentru 14 zile, din 28 aprilie,: către Austria, Belgia, Ellveţia, MArea Britanie, SUA; Olanda, Turcia şi Iran pentru 13 zile, din 2 mai până în 14 mai; zborurile spre şi din Italia din 2 mai; pentru Franţa şi Germania zborurile sunt suspendate 10 zile din 5 mai.

Ordonanța Militară 10. Ministrul MArcel Vela a subliniat că se menţine permisivitatea pentru zborurile de marfă, umanitare, servicii tehnice.

Referitor la cum va fi după relazarea restricţiilor în 15 mai, ministrul de Interne a precizat că aceasta va fi graduală şi va trebui ca cetăţenii să fie cu atât mai responsabili.

”Ştiu că se apropie 1 mai, că vremea este frumoasă, dar este timpul să ne analizăm priorităţile şi să ne dăm seama ce contează cu adevărat- sănătatea şi protejarea noastră şi a celor dragi. MAI şi instituţiile partenere nu se vor relaxa”, a conchis Marcel Vela.

 Declarațiile lui Vela vin după ce, luni, Klaus Iohannis a anunțat că școlile nu se vor redeschide anul acesta școlar și că persoanele de peste 65 de ani vor avea noi intervale orare când vor putea ieși din case.

Citeste si: Ministrul Educației: Evaluarea Naţională începe în 15 iunie, iar Bacalaureatul în 22 iunie

”S-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, în acest an şcolar, grădiniţele, şcolile şi universităţile să nu se mai redeschidă. Deci, nu se va întoarce elevul, studentul, fizic la cursuri. Anul şcolar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de învăţământ la distanţă, aşa cum s-au întâmplat lucrurile şi până acum, şi până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate, cu notele pe care le au acum.

Citeste si: Preşedintele Klaus Iohannis: Grădinițele, școlile și universitățile nu se mai redeschid în acest an școlar

Ordonanța Militară 10. În cazurile excepţionale, sigur, se mai poate face o evaluare suplimentară. Repet: grădiniţele, şcolile, universităţile nu se vor redeschide în acest an şcolar, universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an şcolar.”, a declarat preşedintele după întâlnirea cu premierul, cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu miniştrii Sănătăţii, Internelor şi Educaţiei.

Președintele a menționat și o nouă măsură pentru persoanele de peste 65 de ani.

Citeste si: Decizie de ultimă oră: Persoanele peste 65 de ani pot ieşi din casă în două intervale, dimineaţa şi seara

Ordonanța Militară 10. ”Având în vedere că vremea se încălzeşte, începând de astăzi se schimbă acest interval. De la 7-11 şi de la 19-22, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face mişcare în jurul casei sau blocului”, a subliniat preşedintele, adăugând că va fi emisă o ordonanţă militară în acest sens. 

Citeste si: Toate instituțiile de învățământ rămân închise! Anunțul lui Iohannis


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si