Ordonanța militară a intrat în vigoare. Ce prevede, punct cu punct. Ce este interzis să faci

Ordonanța militară a intrat în vigoare. Au fost luate măsuri drastice în contextul crizei provocate de coronavirus. Vă prezentăm, punct cu punct, ce prevede ordonanța.

Author: R.B. duminică 22 martie 2020 , 21:19

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

  Ordonanța militară. Ordonanța militară, punct cu punct. Ce prevede:

  Art.1. – (1) Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară.

  (2) Prin excepţie, sunt permise intervenţiile stomatologice de urgenţă.

  (3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00,

  ora României.

  Citeste si: Declarație propria răspundere pentru circulația persoanelor. Puteți descărca modelul de aici

  Ordonanța militară. Art. 2. – (1) Se suspendă temporar activităţile de comercializare cu amănuntul, a produselor şi serviciilor, în centrele comerciale în care-şi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu excepţia vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie.

  (2) Prin centru comercial se înţelege „structura de vânzare cu suprafaţa medie sau mare în care se desfăşoară activităţi de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună şi utilităţi adecvate”, astfel cum este reglementat în anexa la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

  (3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.

  Citeste si: Italia: 651 de persoane au murit în ultimele 24 de ore din cauza coronavirusului. Bilanţul total: 5476 de decese

  Ordonanța militară. Art. 3. – (1) Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea  măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19  şi evitarea formării oricărui grup de persoane.

  (2) Prin formarea unui grup de persoane se înţelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

  Art. 4. – În intervalul orar 06.00- 22.00, se recomandă ca circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

  a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi amânată sau desfăşurată de la distanţă;

  Citeste si: Premierul spaniol Pedro Sanchez vrea un "plan Marshall" de la UE împotriva covid-19

  b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor  şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;

  c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

  d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;

  e) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.

  Citeste si: Tomac: Acum trebuie să scoatem Armata şi Poliţia pe stradă pentru a-i opri pe inconştienţi

  Ordonanța militară. Art. 5. – (1) În intervalul orar 22.00- 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

  (2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

  (3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

  (4) Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume şi prenume, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

  (5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

  Citeste si: Avertisment din Spania: ”Ceea ce este mai rău abia urmează”

  Ordonanța militară. Art. 6. – (1) Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, cu excepţia situaţiei în care aceştia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înţelegeri cu statele vecine.

  (2) Prin excepţie, este permisă intrarea pe teritoriul  României a cetăţenilor străini şi apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

  a) sunt membri de familie ai cetăţenilor români;

  b) sunt membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;

  Citeste si: Un reputat profesor de la Stanford University crede că exagerăm criza epidemiei de coronavirus: ”Suntem în situația unui elefant atacat de o pisică”

  c) sunt persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţile române potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;

  d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent;

  e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

  f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;

  g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

  h) sunt persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.

  (3) Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.

  Ordonanța militară. Art. 7. – (1) Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt considerate  persoane cu risc crescut de contagiozitate  şi sunt conduse de forţele de ordine publică şi plasate în carantină instituţionalizată, sub pază.

  Citeste si: Marcel Vela a vrut să se facă stareț la o mănăstire din Munții Banatului! Ministrul de Interne a devenit al doilea om în stat, în urma declanșări stării de urgență!

  (2) Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

  (3) Măsurile dispuse potrivit alin.(1) şi (2) nu exonerează persoanele de răspunderea contravenţională sau penală.

  (4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial.

  Ordonanța militară. Art. 8. – (1) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor, şi să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor.

  (2) Evidenţele se actualizează şi se raportează săptămânal la centrul judeţean/ al municipiului Bucureşti de coordonare şi conducere a intervenţiei.

  Citeste si: VIDEO| Șeful ISU Hunedoara, infectat cu coronavirus

  (3) Comitetele locale, judeţene şi al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă identifică modalităţi de sprijin pentru persoanele prevăzute la alin.(1).

  (4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

  Ordonanța militară. O altă decizie anunţată de  ministrul Afacerilor Interne este  cea conform căreia se pot oficia slujbe în lăcaşurile de cult, de către slujitorii bisericeşti/religioşi, tără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.

  Citeste si: Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, despre cele 59 de cazuri de coronavirus diagnosticate sâmbătă: Acest salt e un element de alarmă

  De asemenea, Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), Ia care pot participa maximum 8 persoane, cât şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora. 


  Abonează-te pe

  Partenerii nostri
  kanald.ro
  Sărbătoare mare, cu cruce neagră, pe 17 ianuarie. Un mare sfânt este prăznuit luni. Ce... Sărbătoare mare, cu cruce neagră, pe 17 ianuarie. Un mare sfânt este prăznuit luni. Ce se dă de pomană în această zi
  spotmedia.ro
  Cum a devenit un fost poliţist din Suceava un fotograf apreciat de National Geographic Cum a devenit un fost poliţist din Suceava un fotograf apreciat de National Geographic
  spotmedia.ro
  Un leu de mare a fost vindecat de epilepsie folosindu-se neuroni de la o altă specie de... Un leu de mare a fost vindecat de epilepsie folosindu-se neuroni de la o altă specie de animal
  b1.ro
  Tatăl fetiţei ucise de un polițist pe trecerea de pietoni: ”Dumnezeu face în aşa fel... Tatăl fetiţei ucise de un polițist pe trecerea de pietoni: ”Dumnezeu face în aşa fel încât şi acest poliţist o să plătească şi el tot cu viaţa, pentru fata mea”
  ziareonline.ro
  După ce Raisa a fost condusă pe ultimul drum, tatăl său a transmis un mesaj dureros. Ce... După ce Raisa a fost condusă pe ultimul drum, tatăl său a transmis un mesaj dureros. Ce a vrut să-i spună celui care i-a ucis fiica: „Toți trebuie să ne gândim că trăim în România. Și trăind în România s-ar putea ca totul să fie …..”
  infoactual.ro
  Conflict privind acordarea burselor de merit. Ce reclamă reprezentanții elevilor Conflict privind acordarea burselor de merit. Ce reclamă reprezentanții elevilor
  evz.ro
  Breaking News! Apelul 112 al polițistului care a lovit două fetițe Breaking News! Apelul 112 al polițistului care a lovit două fetițe
  doctorulzilei.ro
  18 ianuarie 2022, Luna plină în Rac. Astrolog: Este cea mai magică perioadă 18 ianuarie 2022, Luna plină în Rac. Astrolog: Este cea mai magică perioadă
  romaniatv.net
  DEMISIE de răsunet în PNL: "Renunţ la o colectivitate care si-a trădat... DEMISIE de răsunet în PNL: "Renunţ la o colectivitate care si-a trădat idealurile și electoratul"
  Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
  Te-ar putea interesa si