Cei cu rezultat pozitiv la testul de control trebuie însă să rămână în izolare la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile.

"Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a aprobat propunerea Comisiei de management clinic si epidemiologic al infectiei COVID a Ministerului Sănătăţii privind modificarea criteriilor de externare pentru pacienţii cu afecţiunea COVID 19. În acest sens, a fost aprobat Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de Coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi

în faza a II-a şi a Listei cu spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Ministerul Sănătăţii.

Astfel, pacienţii asimptomatici cu factori de risc, precum şi pacienţii simptomatici care au forme uşoare vor fi internaţi în spitale de faza 2 sau suport. Aceştia vor putea fi externaţi după minim 10 zile de internare în lipsa febrei şi ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puţin 72 ore. Testarea de control se va face în ziua 8 de la internare.

Pacienţii asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externaţi după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiţia izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare).

Pacienţii asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externaţi după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cosmin, descalificat din „Casa iubirii”. Ștefania nu l-a lăsat să o atingă- wowbiz.ro

Totodată, pacienţii cu afecţiune renală care necesită dializă vor rămâne internaţi până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiţii de izolare la domiciliu).

Citeste si: Trump a răbufnit. 10 ani de închisoare pentru manifestanți. „Nu vor fi excepții”

Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale faza 1 sau 2 care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secţii de terapie intensivă.

"Internarea trebuie să dureze cel puţin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puţin 72 ore şi ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menţionate. Pacienţii cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externaţi dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicaţii de izolare la domiciliu pentru o perioadă stabilită de medicul curant", scrie în comunicat.

Personalul medical este obligat să utilizeze echipamentele individuale de protecţie (PPE) conform normelor în vigoare pentru toţi pacienţii care se adresează serviciilor medico-chirurgicale, adaptat în funcţie de riscul manoperelor efectuate la pacient.

Citeste si: Adio măsuri de relaxare? Ce se va întâmpla de la 1 iulie

Citeste si: Cosmin din Casa Iubirii a fost descalificat! Vestea care i-a lăsat pe concurenți cu gura căscată. „Ștefania, dacă mă crezi, eu te aștept!”- kfetele.ro

Citeste si: Cum va arată nunta lui Theo Rose și Anghel Damian: ”Vrem ca acest legământ să fie doar al nostru”- radioimpuls.ro

Conform sursei citate, după externare, monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină. Pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie monitorizarea zilnică este făcută de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană şi a municipiului Bucureşti.

Citeste si: Ploile fac victime! O bătrână de 75 de ani din Vaslui, înghițită de viitură. Femeia a vrut să-și salveze păsările din calea apelor

"Noile criterii de externare au fost fundamentate pe baza recomandărilor OMS şi ECDC care nu mai condiţionează externarea pacientului cu stare clinică bună după 2 teste negative succesive pentru probe recoltate la interval de 24 de ore. Există rapoarte care evidenţiază că pacienţii pot ramane pozitivi la RT-PCR timp de săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidenţele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecţios", precizează Ministerul Sănătăţii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si