Pandemia covid-19 aruncă între 88 şi 115 milioane de oameni din lume într-o sărăcie extremă

Anul 2020 ar fi trebuit să fie marcat de o nouă reducere a sărăciei extreme, însă pandemia covid-19 a dat totul peste cap, iar între 88 şi 115 milioane de oameni în plus trăiesc cu doar 1,90 dolari pe zi - adică mai puţin decât preţul unei cafele într-o ţară avansată -, iar tot mai mulţi locuiesc la oraş, relatează AFP.

Georgiana Balaban, joi 08 octombrie 2020 , 14:03

pandemia de coronavirus în lume
Coronavirus a făcut ravagii la nivel mondial.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”Reducerea sărăciei a suferit cel mai grav revers de decenii, după aproape un sfert de secol de declin constant al sărăciei extreme în lume”, rezumă Banca Mondială (BM) într-un raport despre sărăcie pe care l-a publicat miercuri.

Numărul persoanelor care tăiesc în sărăcie extremă urmează să continue să crească la 150 de milioane până în 2021.

Opt noi săraci din zece trăiesc în ţări cu venituri ”intermediare”.

”Noii săraci sunt mai urbani, mai bine educaţi şi mai puţin susceptibili să muncească în agricultură decât cei care trăiau în sărăcie extremă înainte de covid-19”, subliniază, de asemenea, autorii raportului, publicat înainte de reuniunile din toamnă ale BM şi Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Ei muncesc mai mult în sectoarele serviciilor, construcţiilor sau industriei, precizează autorii raportului.

Sărăcia extremă- al cărei prag a fost stabilit la 1,90 dolari pe zi- ar urma să atingă între 9,1% şi 9,4% din populaţia mondială în 2020.

FEMEI ŞI COPII

Este o ”întoarcere în urmă”, deplânge instituţia de la Washington, care precizează că în 2017 nivelul sărăciei era de 9,2%.

Fără şocul mondial provocat de criza sanitară, această cifră ar fi trebuit să coboare la 7,9% anul acesta.

Raportul arată că o mare parte a ”noilor săraci” va fi concentrată în ţări care înregistrează deja un nivel mare al sărăciei.

Africa subsahariană este ”o regiune care ar urma acum să aibă aproximativ o treime dintre persoanele nou sărăcite de covid-19”, precizează ea.

Locuitorii oraşelor sunt tot mai afectaţi, însă majoritarea săracilor rămân rurali, tineri şi subşcolarizaţi.

”Patru persoane din cinci care trăiesc sub pragul internaţional al sărăciei locuiesc în zone rurale, în pofida faptului că populaţia rurală reprezintă doar 48%” din populaţia

totală, se detaliază în raport.

În 2018, jumătate dintre săraci erau copii în vârstă de până la 15 ani, care reprezintă doar un sfert din populaţia mondială.

Femeile erau, la rândul lor, supraîndatorate.

pandemia de coronavirus în lume
Coronavirus a sporit sărăcia pe glob.[Sursa foto: PixaBay]

Autorii raportului- între care se află economistul Samuel Freije-Rodriguez şi sociologul Michael Woolcock- au compilat date înregistrate din 2015 în 2017 care arată că 52 de milioane de persoane au putut scăpa de sărăcie, marcând o încetinire în scăderea sărăciei.

Într-un studiu publicat la Paris, organizaţia internaţională Oxfam subliniază însă că, înainte de pandemia covid-19, ”nicio ţară din lume nu făcea de ajuns pentru a lupta împotriva inegalităţilor”.

”Cu toate că covid-19 a fost un semnal de alarmă pentru unii, numeroase ţări nu încă nu acţionează”, critică ea, subliniind că acest lucru contribuie la ”alimentarea” crizei şi creşte vulnerabilitatea persoanelor care trăiesc în sărăcie, mai ales femeile.

Oxfam subliniază că sărăcia nu ocoleşte ţările bogate.

Organizaţia citează exempolul Statelor Unite- prima economie a lumii- care se clasează în urma G7 şi în urma a 17 ţări cu venituri slabe ca Sierra Leone şi Liberia în domeniul legislaţiei muncii, din cauza politicilor antisindicale şi a unui salariu minim foarte mic.

În măsurarea sărăciei, BM foloseşte, de asemenea, alţi doi indicatori în cazul ţărilor cu venituri ”intermediare”.

”Trei forţe convergente se află la originea acestei ceşteri a sărăciei mondiale care ameninţă să-şiextindă efectele într-un viitor îndepărtat: covid-19, conflictele armate şi modificările climatice”, explică preşedintele BM David Malpass în prefaţa raportului.

MODIFICĂRI CLIMATICE

Noi estimări arată, de exemplu, că până la 132 de milioane de oameni ar putea să cadă în sărăcie până în 2030, din cauza multiplelor efecte ale încălzirii globale.

Efectele actualei crize se vor face cu siguranţă resimţite în majoritatea ţărilor până în 2030.

BM mizează pe o recesiune de 5,2% în 2020- cea mai puternică contracţie din ultimii 80 de ani.

Astfel, obiectivul de a scădea nivelul sărăciei mondiale sub 3% până în 2030 ”este mai dificil ca niciodată de atins”, îşi exprimă regretul BM, comentează David Malpass.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 6 mai 2021. Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE... Rezultate Loto 6 din 49 joi, 6 mai 2021. Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE Report uriaș la Loto 6/49 și Joker!
spotmedia.ro
România are cele mai puține cazuri active de COVID din ultimele 7 luni (Infografice) România are cele mai puține cazuri active de COVID din ultimele 7 luni (Infografice)
spotmedia.ro
Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr.... Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr. Adrian Marinescu răspunde la întrebările zilei
b1.ro
S-a aflat CÂȚI BANI a plătit Prințul Emanuel de Liechtenstein pentru a vâna cel mai... S-a aflat CÂȚI BANI a plătit Prințul Emanuel de Liechtenstein pentru a vâna cel mai mare urs din România
infoactual.ro
Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina! Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina!
infoactual.ro
Tragedie la România TV. O jurnalistă cunoscută a pierdut lupta cu viața Tragedie la România TV. O jurnalistă cunoscută a pierdut lupta cu viața
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si