OMS: Efectele pandemiei se vor resimţi şi în următoarele decenii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat ca pandemia de coronavirus va fi "foarte lungă" şi că trebuie clarificate "modurile de transmitere (a virusului), potenţialele mutaţii, imunitatea, protejarea".

Author: Andreea Stoica marți 04 august 2020 , 09:34

OMS: Efectele pandemiei se vor resimţi şi în următoarele decenii
OMS: Efectele pandemiei se vor resimţi şi în următoarele decenii
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Comitetul de urgenta al organizatiei, reunit pentru a patra oara ca sa reevalueze pandemia", a subliniat ca durata acestei crize sanitare va fi cu siguranta "foarte lunga", a indicat OMS in comunicat.

"OMS continua sa estimeze ca riscul de Covid-19 este foarte crescut", adauga comunicatul. "Comitetul de urgenta" (compus din 18 membri si 12 consilieri) "a subliniat importanta unui raspuns care trebuie sa fie national, regional si global" in fata pandemiei.

Coronavirusul a infectat cel putin 18,4 milioane de persoane in lume si a provocat peste 690.000 de morti.

Citeste si: Un cunoscut medic din România, infectat cu coronavirus

Comitetul de urgenta a cerut OMS sa furnizeze tuturor tarilor instructiuni pragmatice ca raspuns la pandemie, "cu scopul de a reduce riscul ca reactiile la epidemie sa nu slabeasca, in contextul presiunilor socio-economice".

OMS: Efectele pandemiei se vor resimţi şi în următoarele decenii
OMS: Efectele pandemiei se vor resimţi şi în următoarele decenii

Accelerarea cercetărilor

Comitetul recomanda de asemenea ca OMS sa accelereze cercetarile referitoare la virusul inca necunoscut, in special originea sa animala si eventualele mijloace de raspandire pe cale animala.

El a cerut sa fie clarificate "modurile de transmitere (a virusului), potentialele mutatii, imunitatea, protejarea".

Citeste si: Medicul Alexandru Rafila: "Ne aşteptăm să avem o creştere mai rapidă a mortalităţii"

Reuniunea comitetului, care a durat sase ore, s-a desfasurat la OMS Geneva. Este prevazut sa se intalneasca din nou in trei luni.

"Aceasta pandemie este o criza sanitara asa cum nu vedem decat una pe secol si efectele sale se vor resimti in deceniile care vor veni", a declarat vineri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Orașul chinez Wuhan ar putea să nu fie locul de origine al noului coronavirus

OMS şi China vor alcătui împreună o echipă internaţională de experţi care se vor deplasa la Wuhan pentru a identifica lanţul de infecţii, începând de la primele cazuri de Covid-19 care au apărut în acest oraş chinez la sfârşitul anului trecut, după ce epidemia a fost detectată de sistemul local de supraveghere a cazurilor de pneumonie.

Citeste si: Nelu Tătaru a făcut anunțul mult așteptat! Când se vor redeschide școlile în România

„Faptul că semnalul de alarmă s-a declanşat acolo nu înseamnă neapărat că acela este locul în care boala a trecut de la animale la oameni”, a declarat Mike Ryan, directorul departamentului de urgenţe din cadrul OMS, într-o conferinţă de presă organizată la Geneva.

Deşi cercetătorii chinezi au realizat deja studii asupra cazurilor iniţiale şi a pieţei de produse marine din Wuhan pentru a găsi sursa de infectare de origine animală, „există anumite goluri în peisajul epidemiologic”, a precizat Mike Ryan, citat de Agerpres.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si