Papa Francisc cere încetarea conflictelor în lume şi propune anularea datoriilor ţărilor sărace

Papa Francisc a făcut un apel la solidaritate globală în lupta împotriva coronavirusului, duminică, la tradiţionalul său mesaj de Paşte “Urbi et Orbi”, şi a cerut încetarea conflictelor, relaxarea sancţiunilor internaţionale şi anularea datoriilor ţărilor sărace.

Author: K.B. duminică 12 aprilie 2020 , 14:39

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

De asemenea, Suveranul Pontif a avertizat Uniunea Europeană că riscă prăbuşirea dacă nu ajunge la un acord cu privire la modul în care poate fi ajutată regiunea să îşi revină.

Papa a pronunţat binecuvântarea “Urbi et Orbi” în bazilica Sfântul Petru goală, spre deosebire de anii trecuţi, când le vorbea zecilor de mii de credincioşi strânşi în piaţa Sfântul Petru.

Citeste si: Preşedintele Comisiei Europene: Vârstnicii ar putea fi nevoiţi să stea la izolare tot anul din cauza coronavirusului

Mesajul “Paştelui singurătăţii” din acest an ar trebui să fie “o epidemie a speranţei”, a spus Papa Francisc, lăudând cadrele medicale şi pe toţi ceilalţi care îşi riscă viaţa pentru a-i salva pe alţii, dar şi pe cei care lucrează în această perioadă în domeniile esenţiale.

Citeste si: Ministerul Sănătăţii: 812 cadre medicale sunt infectate cu coronavirus, mai mult de jumătate fiind la Suceava

“Nu este o vreme a indiferenţei, pentru că întreaga lume suferă şi are nevoie să fie unită în faţa pandemiei”, a menţionat el.

Citeste si: Greșeala fatală făcută de iubita lui Gicuţă din Apărători, după ce a fost băgată în portbagaj pentru a-i da foc- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Papa şi-a exprimat compasiunea pentur cei care nu şi-au putut lua adio de la cei iubiţi din cauza restricţiilor. Suveranul Pontif a adăugat că este momentul ca politicienii şi guvernele să ia măsuri ferme pentru a ajuta popoarele să treacă de criză şi a-şi relua în cele din urmă viaţa normală.

“Îi încurajez pe cei care au răspunderi politice să lucreze activ în favoarea binelui comun al cetăţenilor, furnizând mijloacele şi instrumentele necesare pentru a permite tuturor să ducă o viaţă demnă şi a favoriza, atunci când circumstanţele o vor permite, reluarea obişnuitelor activităţi de fiecare zi. Nu acesta este timpul indiferenţei, pentru că toată lumea suferă şi trebuie să se regăsească unită pentru a înfrunta pandemia. Isus înviat să dea speranţă tuturor celor săraci, celor care trăiesc în periferii, refugiaţilor şi celor fără adăpost. Să nu fie lăsaţi singuri aceşti fraţi şi surori mai slabi, care locuiesc în oraşele şi periferiile din orice parte a lumii. Să-i facem să nu ducă lipsă de bunurile de primă necesitate, mai greu de găsit acum, când multe activităţi sunt închise, de medicamente şi, mai ales, de posibilitatea unei adecvate asistenţe sanitare. Luând în considerare circumstanţele, să se reducă totodată sancţiunile internaţionale care frânează posibilitatea ţărilor destinatare să ofere un sprijin adecvat propriilor cetăţeni, iar toate statele să fie puse în condiţia de a face faţă necesităţilor mai mari ale momentului, reducând, dacă nu chiar anulând, datoria care apasă asupra bilanţului statelor mai sărace”, a spus Papa, potrivit vaticannews.va.

Citeste si: Un vaccin împotiva noului coronavirus la care lucrează cercetători ai Oxford University ar putea fi gata în septembrie

Papa Francisc s-a declarat îngrijorat de viitorul Europei, el menţionând că este vital ca rivalităţile care existau înaintea celui de-al doilea război mondial să nu recapete forţă ca urmare a pandemiei.

“Dintre numeroasele regiuni ale lumii lovite de coronavirus, îndrept un gând special spre Europa. După al Doilea Război Mondial, acest iubit continent a putut să învie graţie unui concret spirit de solidaritate, care i-a permis să depăşească rivalităţile trecutului. Este mai urgent ca niciodată, mai ales în circumstanţele actuale, ca atare rivalităţi să nu prindă din nou vigoare, ci ca toţi să se recunoască drept parte a unei singure familii şi să se susţină reciproc. Astăzi, Uniunea Europeană are în faţă o provocare epocală, de care va depinde nu doar viitorul ei, dar şi al lumii întregi. Să nu se piardă ocazia de a da o ulterioară dovadă de solidaritate, făcând recurs chiar la soluţii inovatoare. Alternativa este doar egoismul intereselor particulare şi tentaţia unei întoarceri la trecut, cu riscul de a pune la grea încercare coexistenţa paşnică şi progresul următoarelor generaţii”.

Citeste si: „A aruncat benzină pe mine.” Oana Lis, despre copilăria ei. Vedeta a trăit clipe de coșmar- kfetele.ro

Citeste si: Expresia nefericii de pe chipul lui Ben Afleck la Premiile Grammy 2023 a provocat isterie în rândul fanilor! Internauții au lansat glume pe seama apariției actorului- radioimpuls.ro

Papa a făcut şi un apel pentru încetarea conflictelor, condamnând producţia şi traficul de arme, dar a avut şi un gând pentru migranţi şi pentru toţi ceilalţi care suferă în lume.

“Nu acesta este timpul dezbinărilor. Cristos, pacea noastră, să-i lumineze pe cei care au responsabilităţi în conflicte, ca să aibă curajul de a adera la apelul privind o încetare a focului globală şi imediată în toate colţurile lumii. Nu acesta este timpul în care să se continue producţia şi traficul de arme, cheltuind capitaluri imense care ar trebui să fie folosite pentru îngrijirea persoanelor şi salvarea de vieţi omeneşti. Să fie, în schimb, timpul în care să se pună, în sfârşit, capăt îndelungului război care a însângerat Siria, conflictului din Yemen şi tensiunilor din Irak, precum şi din Liban. Să fie acesta timpul în care israelienii şi palestinienii să reia dialogul pentru a găsi o soluţie stabilă şi durabilă, care să permită ambelor părţi să vieţuiască în pace. Să înceteze suferinţele populaţiei care trăieşte în regiunile răsăritene ale Ucrainei. Să se pună capăt atacurilor teroriste comise împotriva atâtor persoane nevinovate din diverse ţări ale Africii. Nu acesta este timpul uitării. Criza pe care o înfruntăm să nu ne facă să uităm de atâtea alte stări de urgenţă care poartă cu sine suferinţa multor persoane. Stăpânul vieţii să se arate aproape de populaţiile din Asia şi Africa ce trec prin grave crize umanitare, precum în regiunea Cabo Delgado, în nordul Mozambicului. Să încălzească inimile atâtor persoane refugiate şi evacuate, din cauza războaielor, secetei şi foametei. Să dea protecţie atâtor migranţi şi refugiaţi, printre care sunt mulţi copii, care trăiesc în condiţii intolerabile, mai ales în Libia şi la graniţa dintre Grecia şi Turcia; nu vreau să uit de Insula Lesbos. Să permită Venezuelei să ajungă la soluţii concrete şi imediate, menite să permită ajutorul internaţional pentru populaţia care suferă din cauza gravei conjuncturi politice, socio-economice şi sanitare”.

Din cauza pandemiei de coronavirus, toate ceremoniile papale din săptămâna sfântă au fost modificate şi s-au desfăşurat fără public.

La Vatican s-au înregistrat opt cazuri de infectare cu Covid-19, în timp ce în Italia bilanţul este printre cele mai dure din lume: 152.271 de infectaţi, 19.468 de morţi.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si