Zeci de transportoare blindate, autospeciale MApN și MAI – vehicule de luptă ale forțelor pentru operații speciale, complexe de artilerie antiaeriană și terestră, transportoare Piranha și peste 550 de forțe terestre defilează, miercuri, după-amiaza în fața tribunei oficiale și a publicului din Alba Iulia.

Citeste si: VIDEO| Peste 1,3 milioane de români din străinătate s-au întors acasă anul trecut și continuă să vină, după criză ce a paralizat economia întregii planete 

Cum s-a desfășurat parada militară de la Alba Iulia

Defilarea de la Alba Iulia a fost deschisă de generalul-maior Dorin Blaiu, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, care a prezentat onorul dintr-o mașină de luptă HMMWV.

Ofițer cu o carieră militară de excepție, generalul-maior Dorin Blaiu a parcurs toate treptele ierarhiei militare de la comandant de pluton până la comandant al Componentei operaționale terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, informează Alba24.ro.

Urmează Drapelul de Luptă al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. În semn de apreciere a înaltului profesionalism în îndeplinirea misiunilor, Drapelului de Luptă i-a fost conferit, în anul 2021, Ordinul „Virtutea Militară” cu însemn de pace pentru militari.

Urmează  detaşamentele de defilare, în fruntea cărora se află  colonelul Nicolae Oros, locțiitor al comandantului Brigăzii 61 Vânători de Munte „Virgil Bădulescu”. Ofițerul a participat la trei misiuni internaționale, în teatrul de operații din Afganistan.

Defilarea continuă cu  detașamentul steagurilor de identificare  ale unităților din subordinea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, purtate de militari din structurile marii unități, în fruntea cărora este  locotenent-colonelul Mihai Pintiliciuc, comandant al Batalionului 814 Tancuri „Mihai Vodă” din Turda și absolvent al Academiei de Comandă și Stat Major din Hamburg.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Divizia 4 Infanterie „Gemina” este o structură relevantă a Armatei României, continuatoare a tradițiilor de luptă ale Armatei a 4-a de Nord, cu o contribuție majoră la apărarea Marii Uniri în campania din anul 1919. Marea unitate din Cluj-Napoca are în aria de responsabilitate mai mult de jumătate din suprafața teritoriului național și reunește structuri de luptă, sprijin luptă și logistice.

Divizia 4 Infanterie „Gemina” îndeplinește o gamă vastă de misiuni, atât pe timp de pace cât și la criză și război. Militarii diviziei au sprijinit autoritățile și populația în situații de urgențe civile, iar de la declanșarea crizei epidemiologice au acționat pentru limitarea și prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, fiind totodată parte activă a campaniei de vaccinare.

Prezintă onorul  Drapelul de Luptă și militarii Forțelor pentru Operații Speciale, aparținând Batalionului 54 Sprijin „Horea, Cloșca și Crișan” din Târgu Mureș, conduși de locotenet-colonelul inginer Vasile Boambă, comandantul batalionului.

Forțele pentru Operații Speciale participă, din anul 2006, în mod constant, la misiuni specifice în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Kosovo. Restul batalioanelor care au participat la parada militară AICI.

Mesajul de Ziua Națională al ministrului Apărării, Vasile Dîncu

Ministrul Apărării Naționale, sociologul Vasile Dîncu, a transmis un mesaj de felicitare de Ziua Națională de la Alba Iulia, unde a participat la parada militară.

"Aniversăm, astăzi, cel mai important eveniment al istoriei noastre, dar ne lovim de următorul paradox: UNIREA NU ESTE NICIODATĂ UN PROCES DEFINITIV, FIECARE DINTRE NOI TREBUIE SĂ FACĂ, ÎN FIECARE ZI, CEVA PENTRU EA, SĂ ADĂUGAM PROFUNZIME ACESTUI PROCES.", a scris Vasile Dîncu pe Facebook. 

Șeful MAPN a transmis că națiunea română are nevoie de prosperitate, de trai decent, de eradicarea sărăciei. "Dacă în 1918, prin sacrificiul armatei și prin voința națiunii române, s-a realizat unirea ca proiect politic și administrativ, astăzi avem nevoie de înfăptuirea altor elemente ale acestui proces.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

* Încă avem zone sărace și zone mai puțin dezvoltate, încă avem în societatea noastră conflicte între români și români, politica de multe ori mai mult dezbină decât adună împreună, încă avem mari inegalități sociale și suntem o societate tot mai polarizată.

**Uneori, uităm de bătrânii noștri cu pensii infime și îi lăsăm să trăiască în singurătate, în suferință și în lacrimi.

***Zeci de mii de mame au fugit de sărăcie, în străinătate, părăsindu-și copiii de vârste fragede care le duc dorul.

****În acest moment milioane de români sunt despărțiți de granițe trase cu creionul gros al dictaturilor și nu cred că facem destul pentru a crea un spațiu cultural, social și economic comun, care să completeze comunitatea de limbă.

*****Pe lângă România întreagă, avem și o Românie risipită, o Românie care are încă nevoie de un sentiment național puternic care să ne împingă spre acțiune, pentru a desăvârși procese de modernizare rămase în diferite stadii", a mai scris Dîncu pe Facebook.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si