Parlamentarii, chemaţi să voteze online pentru prelungirea stării de urgenţă

Şedinţa comună a Parlamentului pentru încuviinţarea decretului deprelungire a stării de urgenţă este programată joi, iar votul va avea loc online.

Author: M.A. joi 16 aprilie 2020 , 07:14

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Comisiile de specialitate din Parlament au propus încuviinţarea decretului emis de preşedintele Klaus Iohannis.

Şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea stării de urgenţă este programată joi, de la ora 12.00. 

Citeste si: Acordul MAI- BOR, modificat. Marcel Vela: Slujbele de Înviere se vor oficia fără credincioşi

Parlamentarii vor vota prin sistemul de vot electronic la distanţă, numele de utilizator şi parola fiind securizate şi comunicate individual fiecărui parlamentar prin SMS.

Fiecare parlamentar îşi va putea exprima opţiunea de vot prin acţionarea unuia dintre butoanele: ”DA”, ”NU”, ”AB” (abţinere) şi ”NU VOTEZ”. În cazul în care parlamentarul nu va apăsa niciunul dintre butoanele enumerate anterior, el va fi considerat absent de la votul respectiv.

Citeste si: A plecat la cules sparanghel, dar a murit răpus de COVID-19

Sistemul de vot a fost folosit şi în 19 martie, când Parlamentul a încuviinţat, în unanimitate, primul decret emis de preşedintele Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă. 

Comisiile de specialitate din Parlament, reunite miercuri, propun plenului încuviinţarea decretului de prelungire a stării de urgenţă emis de preşedintele Klaus Iohannis, cerând însă ca Guvernul să prezinte periodic un raport privind măsurile pentru combaterea epidemiei de Covid 19 şi motivele care le-au determinat. 

”Se încuviinţează măsura prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de preşedintele României prin  Decretul nr.

240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020”, se arată în proiectul de hotărâre care urmează să primească votul plenului.

Preşedintele Klaus Iohannis  a anunţat, marţi, prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile, precizând că pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricţiilor, cum cer ”cu inconştienţă” unii politicieni, ar duce la o creştere vertiginoasă a cazurilor.

Citeste si: Veste cruntă pentru Viorica Dăncilă înainte de Paște! Fostul premier a fost dat în judecată!

Starea de urgenţă se instituie de Preşedintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României.

În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de urgenţă, Preşedintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.

În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea.

În funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, Preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia. 

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si