Partidul Social Democrat va propune un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie electrică

Vicepreședintele PSD, Mihai Tudose, a anunțat miercuri că social-democrații vor propune un proiect de lege în ceea ce privește plafonarea prețurilor la energie.

Author: Madalina Grigore miercuri 15 septembrie 2021 , 15:57

Plafonare prețuri energie electrică și gaze naturale
PSD va propune un proiect de lege prin care va plafona prețurile la energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici[Sursa foto: Google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Europarlamentarul Mihai Tudose a anunțat că prețurile la energie electrică vor fi plafonate pe ultimele șase luni, la un tarif mediu.

Când va fi depus proiectul

„PSD va depune astăzi sau mâine un proiect de lege privind plafonarea preţurilor la energie în România. Principiile de bază sunt următoarele: plafonarea pentru şase luni a preţului la o medie pe ultimele şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii. Va fi creat un fond la ministerul Energiei care să compenseze pierderile la furnizori, contul acela va fi alimentat de bugetul de stat o parte şi o parte de către sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat”, a spus Mihai Tudose, vicepreședinte PSD.

Citeste si: Incredibil: 40% din români ar putea rămâne fără gaze, în plină iarnă. Deficitul zilnic, de ordinul milioanelor de metri cubi

PSD va propune plafonarea prețurilor
Plafonarea prețurilor ar urma să se aplice pentru ultimele șase luni[Sursa foto: Facebook]

Pentru ce categorie se aplică plafonarea prețurilor

În proiectul de lege care urmează să fie depus de PSD, este prevăzut faptul că plafonarea se aplică pentru consumatorii casnici.

Citeste si: VIDEO| Valul scumpirilor la energie mătură întreaga Europă. Ce măsuri au luat Spania și Italia

Ce prevede proiectul

„Având în vedere creşterea exagerată a preţurilor la energie electrică şi la gaze naturale, care afectează un număr foarte mare de consumatori, preţurile la energie electrică şi la gaze naturale se plafonează la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioadă de şase luni, pentru consumatorii casnici. Plafonarea se aplică pentru consumatorii casnici şi se stabileşte prin Ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi”.

Citeste si: Klaus Iohannis și Florin Cîțu discută facturile uriașe la gaze și energie cu șeful grupului Enel

În același document apare faptul că se constituie Fondul național pentru compensarea pierderilor la furnizori și compensarea cu până la 50% a diferențelor de prețuri înregistrate în ultimele 6 luni la consumatorii casnici.

Finanțarea Fondului se asigură cu taxarea cu 50% a profitului încasat de producătorii de energie electrică și gaze, dar și de la bugetul de stat.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si