Pașaportul COVID, prezentat azi. Cum arată documentul fără care nu vei putea călători în UE

Comisia Europeană prezintă, miercuri, pașaportul COVID care le va permite cetățenilor europeni să călătorească în interiorul statelor UE.

Author: Razvan Ilie miercuri 17 martie 2021 , 09:18

pasaport covid
Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria se numără printre statele UE care susțin ideea unui pașaport de vaccinare, așa-numitul pașaport COVID.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pașaportul COVID, cum arată. Comisia Europeană urmează să prezinte astăzi prima formă a certificatului de vaccinare anti-coronavirus numit și certificatul verde digital. Acesta va conține informații legate de vaccinarea unei persoane, informații necesare pentru a călători în alte state UE cu avionul.

Pașaportul COVID. Statele din sudul Europei, dependente în mare măsură de turism, speră ca prin introducerea certificatului de vaccinare să-și poată relansa afacerile în sezonul estival din anul în curs.

Citeste si: Țara care se pregătește pentru sezonul turistic de vară. Turiștii vor avea acces dacă vor fi vaccinaţi sau cu test PCR negativ

Ce informații conține pașaportul COVID

Autorităţile europene intenţionează să introducă în funcțiune, înaintea vacanţei de vară, un certificat sanitar, așa numitul "paşaport verde", pentru a facilita călătoriile în interiorul UE, a declarat duminică Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, informează AFP.

Acest pașaport, pentru care ar urma să fie prezentată miercuri o propunere finală, va conţine informaţii care "vor indica faptul că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, sau că s-a vindecat sau că a primit un rezultat negativ la test", a precizat Thierry Breton într-o întâlnire cu presa.

Citeste si: Cât este amenda pentru nepurtarea măștii? Florin Cițu a cerut mai multe amenzi

Paşaportul COVID va fi în format electronic sau pe hârtie

"Va fi sub format electronic, sau pe hârtie", pentru a respecta dorinţa celor care nu "doresc să îşi pună acest lucru pe smartphone-ul lor, acesta este dreptul lor", a afirmat comisarul european. Echipat cu un cod QR, gratuit, acest certificat va fi în limba fiecărei ţări şi tradus în engleză, "va fi valabil în toate ţările Uniunii Europene", a detaliat oficialul UE.

Citeste si:  Irlanda a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca

"Lucrăm pentru ca acest lucru să fie gata înainte de luna iunie" a precizat Thierry Breton, apreciind că este primordial "să face totul pentru a proteja sezonul turistic".

Ce informații va conține pașaportul COVID

De asemenea, comisarul european a comentat şi anunţul făcut de grupul farmaceutic AstraZeneca, privind o nouă diminuare a livrărilor de vaccinuri anti- Covid-19 destinate Uniunii Europene, apreciind că această situaţie este "inacceptabilă pentru mine sau în orice caz de neînţeles".

Mesajul ferm al liderilor UE. De ce e nevoie de pașaportul COVID

Cum arată pașaportul COVID.  Decizia liderilor a venit în contextul în care mai multe țări din sudul Europei, printre care Grecia sau Cipru, vor să salveze sezonul turistic de la vară și caută soluții sigure în acest sens. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat înaintea summit-ului că UE nu se poate pune de acord asupra beneficiilor pentru persoanele vaccinate, care au fost testate ori au dobândit imunitate în urma infecţiei cu noul coronavirus.

Citeste si:  Liderii UE vor discuta joi despre pașapoartele de vaccinare pentru resuscitarea turismului

Certificatele digitale de vaccinare care permit oamenilor să călătorească în Europa, în ciuda pandemiei de coronaviurs, probabil vor fi disponibile înaintea verii, a spus cancelarul german Angela Merkel după summit-ul virtual al liderilor din UE.

“Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a declarat Merkel în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că executivul european va avea nevoie de aproape trei luni să creeze baza tehnică pentru astfel de documente.

Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria se numără printre statele UE care susțin ideea unui pașaport de vaccinare, așa-numitul pașaport COVID.

Alte state, printre care Franţa sau România, consideră prematură chestiunea drepturilor legate de un „paşaport” de vaccinare şi se tem de profunde inegalităţi, în vreme ce mai puţin de 5% dintre europeni au fost vaccinaţi până acum şi vaccinul nu este obligatoriu.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si