Paște 2023 catolic. Pe ce dată pică anul acesta

Paște 2023 catolic. Paștele catolic este sărbătorit în acest an pe data de 9 aprilie. Iată care este motivul pentru care se sărbătorește mai devreme, față de Paștele ortodox!

Author: Alexandra Bercea joi 09 martie 2023 , 20:49

Paște 2023 catolic. Pe ce dată pică anul acesta

Paște 2023 catolic. Pe ce dată pică anul acesta

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Paștele catolic în 2023.  În acest an, Paștele catolic va pica pe data de 9 aprilie.

Paștele ortodox va pica pe data de 16 aprilie, cu o săptămână mai târziu. Anul 2017 a fost ultimul an în care Paștele catolic și cel ortodox au picat în aceeași zi. 

Tradiții și obiceiuri de Paștele catolic 2023

Paște 2023 catolic. Pe ce dată pică anul acesta

Paște 2023 catolic. Pe ce dată pică anul acesta

Unele dintre cele mai importante tradiții sunt binecuvântarea focului, aprinderea lumânării pascale și a celorlalte lumânări, cântările adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor. 

Clopotele bisericilor din Franța nu mai sună de joi până sâmbătă. Se pare că ele sunt plecate de la Roma, de unde se întorc, în noaptea de Paști, vărsând pe drum dulciuri pentru copii. 

Citește și: Postul Paștelui 2023. Când se fac colivi și ce se dă de pomană în Postul Mare?

După tradiționala slujbă de Paști, familia se reunește în jurul unui platou cu friptură de miel. În anumite regiuni franceze se spune că un iepure este cel care aduce ouă, pe care le ascunde în cuiburile făcute cu o zi înainte de către copii.

„Colomba” este prăjitura specifică de Paște, în Italia. Acesta este un cozonac în formă de porumbel, simbol al veștilor bune. De asemenea, în Italia se mănâncă friptură de miel în prima zi de Paști, în timp ce luni se organizează de obicei picnicuri.

Mona este prăjitura specifică din Spania. Acesta este un tip de cozonac auriu peste care se pun ouă colorate înainte de a fi băgat la cuptor. În Săptămâna Mare sau a Patimilor, pe străzi au loc zilnic procesiuni și spectacole de teatru.

Cum este calculată data Paștelui?

Paște 2023 catolic. Pe ce dată pică anul acesta

Paște 2023 catolic. Pe ce dată pică anul acesta

Pentru a calcula data la care va pica Paștele, se ține cont de două fenomente naturale. Unul este cel cu dată fixă, echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare, anume luna plină. Aceste două lucruri fac data Paștelui să varieze anual.

Citeste si: O mamă din Ucraina, care s-ar afla în depresie postnatală, și-a aruncat copilul pe geam, de la etajul cinci. Bebelușul a murit la spital- kanald.ro

Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro

Citește și: Postul Paștelui 2023 a început! Tradiții și obiceiuri pentru ortodocși. Ce nu ai voie să faci până pe 15 aprilie? Este mare păcat!

Folosirea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian. Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Paștele catolic în 2023 și în următorii ani

Paște 2023 catolic. Pe ce dată pică anul acesta

Paște 2023 catolic. Pe ce dată pică anul acesta

Paștele catolic 2023: 9 aprilie

Paștele catolic 2024: 31 martie

Paștele catolic 2025: 20 aprilie

Paștele catolic 2026: 5 aprilie

Paștele catolic 2027: 28 martie

Citeste si: „Nu-ți pui un clește de plastic, când noi ni-l punem atunci când mergem să spălăm vase sau să măturăm pe jos, doar acolo îți pui moțul ăla în cap.” Oana Roman a desființat-o pe Carmen Iohannis- kfetele.ro

Citeste si: Andreea Popescu, fosta dansatoare a Deliei, dezvăluiri neașteptate despre artistă:”Lumea a judecat-o foarte greșit, fără să se știe motivul. Vrea copii”- radioimpuls.ro

Paștele catolic 2028: 16 aprilie

Paștele catolic 2029: 1 aprilie

Paștele catolic 2030: 21 aprilie

Citește și: Postul Paștelui 2023. Când se mânâncă pește? Cinci rețete delicioase cu pește pentru Postul Mare!

 Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si