Postul Paștelui 2023. Când se fac colivi și ce se dă de pomană în Postul Mare?

Postul Paștelui 2023. Postul Paștelui este numit în popor Postul Mare. Este postul care precede sărbătoarea Învierii Domnului.

Author: Alexandra Bercea miercuri 01 martie 2023 , 20:44

Postul Paștelui 2023. Când se fac colivi și ce se dă de pomană în Postul Mare?

Postul Paștelui 2023. Când se fac colivi și ce se dă de pomană în Postul Mare?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Postul Paștelui 2023. Postul Paștelui începe luni, 27 februarie 2023, după Duminica izgonirii lui Adam din rai- a lăsatului sec de brânză, și se postește până în seara sâmbetei din Săptămâna Patimilor, inclusiv. 

Tradiții și obiceiuri în Postul Paștelui 2023

Postul Paștelui 2023. Când se fac colivi și ce se dă de pomană în Postul Mare?

Postul Paștelui 2023. Când se fac colivi și ce se dă de pomană în Postul Mare?

Ortodocșii trebuie să fie milostivi și să aibă grijă spiritual ă sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice sau cum se mai spune în popor ”alimente de dulce”. În plus, aceştia trebuie să se roage și să facă mai multe fapte bune. 

În timpul Postului Paştelui, creştinii pot oferi de pomană: fasole bătută, şniţele de soia cu piure de cartofi, pilaf fără carne, borş de cartofi, mâncare de urzici, măsline, sarmale cu orez şi ciuperci. Cât priveşte dulcele, gospodinele pot prepara plăcintă cu mere sau cu dovleac, de post, negresă de post, salam de biscuiţi, reţeta fără lapte.

Extrem de importantă este şi coliva, care se prepară cu o zi înainte. În plus, nu trebuie uitată pâinea şi vinul roşu care semnifică trupul şi sângele lui Iisus Hristos.

A ține post înseamnă a te reţine total de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

Citeste si: O mamă din Ucraina, care s-ar afla în depresie postnatală, și-a aruncat copilul pe geam, de la etajul cinci. Bebelușul a murit la spital- kanald.ro

Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro

Citește și: Sâmbăta Sfântului Teodor 2023. Ce se dă de pomană în această zi de sărbătoare?

De Lăsatul Secului este bine ca rudele să fie invitate la masă, dar nu au voie să vină cu mâna goală. Trebuie să aducă mâncăruri preparate sau carne, colaci, turte în foi sau vin.

Femeile nu au voie să coasă sau să toarcă.

Potrivit tradiției, femeile nu au voie să coasă sau să toarcă, pentru a nu atrage lucrurile rele. 

Femeile trebuie să spele foarte bine vasele din care s-au mâncat și gătit preparate „de dulce” pentru a nu le „spurca” pe cele de post în cele 40 de zile.

Rugăciunea pe care credincioșii trebuie să o rostească în fiecare zi pentru sănătate și noroc

Postul Paștelui 2023. Când se fac colivi și ce se dă de pomană în Postul Mare?

Postul Paștelui 2023. Când se fac colivi și ce se dă de pomană în Postul Mare?

Citeste si: „Cristi a fost cel care m-a încurajat și mi-a spus tot timpul că se va întâmpla, să am încredere și răbdare.” Ce a făcut Cristi Borcea când a aflat că va fi din nou tată!- kfetele.ro

Citeste si: Andreea Popescu, fosta dansatoare a Deliei, dezvăluiri neașteptate despre artistă:”Lumea a judecat-o foarte greșit, fără să se știe motivul. Vrea copii”- radioimpuls.ro

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător. Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat.

Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău. Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moștenirea lor. Nu am lacrimi mângâietoare, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfierbânte cu lacrimile dragostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule, Vistie­rul bunătăților, dăruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndurerată, ca să pornesc cu tot sufletul în căutarea Ta; căci fără de Tine mă voi înstrăina de tot binele. Dă-mi așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închipuirea icoanei Tale. Te-am părăsit, Doamne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească. Numără-mă între oile turmei Tale preaalese. Hrănește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este sălașul Tău și se vede într-însa strălucirea descoperirilor Tale. Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor ce s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin.

Citește și: Postul Paștelui 2023. Ce semnificație are? Tradiții și obiceiuri în Postul Mare!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si