Pe ce se cheltuie banii publici? Produse la cel mai mare tarif de pe piata, sau achizitii de la acelasi furnizor cu diferente de preturi de pana la 20%

Institutiile publice din Romania cumpara acelasi produs de la acelasi furnizor, dar cu diferente de preturi chiar si de 20%. Sau aleg un produs la tariful cel mai mare de pe piata! Expertii olandezi au ramas cu gura cascata, cand au vazut cum este cheltuit banul public in tara noastra!

Author: A.L. joi 06 aprilie 2017 , 19:27

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Sa vorbim despre banii publici si modul in care sunt cheltuiti. Unitatile de invatamant din sectorul 3 s-au dotat cu stingatoare de incendii in 2016. Foarte bine, nu?

Adrian Moraru, director IPP
"Au cumparat la acelasia pret, culmea, de la acelasi furnizor, la un pret cam dublu fata de pretul pietei"

Majoritatea scolilor si gradinitelor au platit 199 de lei pe un stingator. Ar fi putut lua acelasi produs la aproximativ 110 lei.

Sa trecem acum la banala hartie, tip A4. Instantele, primariile si ministerele devoreaza acest produs. Si-l cumpara la preturi total diferite. De la 10 lei si 60 de bani pana la 12 lei si 60 de bani. Exact acelasi produs!

Mai ales cand vine vorba de achizitii banale, adica hartie, tus pentru imprimanta sau pixuri, fiecare cumpara de unde il taie capul. Chiar si achizitiile derulate prin licitatii au rezultate suprinzatoare, spun cei de la Institutul pentru Politici Publice. Si asta pentru ca autoritatile nu vor sa se asocieze.

Violeta Alexandru, IPP
"Ca sunt 2, ca sunt 9, ideea este asocierea dintre ele, facandu-si o unitate comuna de achizitii publice"

Ciudateniile achizitiilor publice nu se opresc aici. Acelasi model de masina, cu exact aceleasi caracteristici ajunge sa coste cu 12 mii de lei mai mult de la o institutie la alta.

Adrian Moraru, director IPP
"Mai mult, multi dintre ei au cumparat de la acelasi furnizor. De la acelasi furnizor s-au luat cu preturi cu 12% mai mari"

In Olanda exista o asociatie care coordoneaza achizitiile publice.

21 de comunitati locale s-au reunit sub aceasta umbrela. Cheltuie anual jumatate de miliard de euro, iar  de aceasta suma uriasa se ocupa, atentie, doar 31 de angajati. Olandezii spun ca principiul e simplu. Ce se intampla cand o familie se gandeste la cumparea unei masini?

Stella Ronner-Grubacic, Ambasadorul Regatului Tarilor de Jos
"Toti membrii familiei vor sa stie ca la cel mai bun pret obtin maximum. Tehnologie de ultima ora si cele mai bune caracteristici de siguranta!"

Si in Romania exista o Agentie Nationala pentru Achizitii Publice. Unde se cauta solutii de zor.

Bogdan Puscas, pres ANAP
"Am schitat chiar cateva elemente de continut prin ajutorul colegilor nostril de la BEI si Banca Mondiala"

Cand vor aparea si rezultatele? Ramane de vazut.
 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si