Rugaciune către Sf. Cuvioasă Parascheva

Rugaciune către Sf. Cuvioasă Parascheva. Iată rugăciunea dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva, care te scapă de necazuri!

Author: Alina Raducu joi 07 octombrie 2021 , 11:47

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Rugaciune către Sf. Cuvioasă Parascheva. Sfânta Cuvioasă Parascheva mai este cunoscută şi sub numele de Paraschiva, este sărbătorită de Biserica Ortodoxă în fiecare an, în data de 14 octombrie.

Cuvioasă Parascheva este prăznuită şi de către alte biserici de rit oriental. Totodată, cuvioasa este cunoscută că fiind sfânta patroană a Moldovei. 

Cine a fost Sfânta Parascheva?

Sfânta Cuvioasa Parascheva este supranumită și sfânta ocrotitoare a Moldovei. De asemenea, moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iaşi de domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. La sfârşitul secolului al XIX-lea, moaştele sfintei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Sfânta Paraschiva s-a născut în apropiere de Constantinopol, din părinți bogați și credincioși. Iar la vârsta de zece ani, a auzit în biserică vorbele ”Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34) și astfel s-a decis să urmeze calea celor sfinte.

Citeste si: Calendar ortodox octombrie, noiembrie şi decembrie 2021: Cele mai importante sărbători

Astfel, cuvioasa se duce la Constantinopol, unde este invățată de călugări să se bucure de viața duhovnicească. După care va merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. Pleacă apoi către Țara Sfântă, iar după ce vede Ierusalimul, ramane la o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului. Însăă, la varsta de 25 de ani, un înger îi transmite în vis să se întoarcă la locurile părintești. Aceasta revine în Epivat, fără a spune cuiva cine este și de unde vine. Iar după doar doi ani, cuvioasa Parascheva trece la cele veșnice. În tradiția religioasă se spune că, dacă te rogi cu sufletul curat, moaştele Sfintei fac minuni.

Rugăciune către Sfânta Parascheva

„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești. Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune. Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”

Citeste si: Pelerinajul religios de Sfânta Parascheva va avea loc, anunțul a fost făcut de Primarul din Iași, Mihai Chirica


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si