Pictorul grec Alekos Fassianos, cunoscut pentru personajele sale din mitologia şi folclorul greceşti, a murit duminică  la vârsta de 86 de ani, a anunţat fiica sa pentru AFP.

Citeste si: Tragedie la Cluj: Un tânăr de 20 de ani a fost găsit spânzurat într-o pădure

Alekos Fassianos, imobilizat la pat de câteva luni la domiciliul său din Papagou, la marginea Atenei, a murit „în somn” după o lungă boală, a precizat Viktoria Fassianou.

Cine a fost pictorul grec Alekos Fassianos

Artistul şi-a împărţit viaţa între Grecia şi Franţa, unde a studiat litografia la École nationale des Beaux-Arts şi a cunoscut scriitori şi pictori precum Louis Aragon, Matisse şi Picasso pe care i-a admirat mult.

Citeste si: O copilă, de patru ani, a fost găsită moartă în camera de hotel. Mama fetei nu-și revine din șoc: „Vreau doar să știu ce s-a întâmplat”

„Toată opera lui Fassianos, culorile care umplu pânzele sale, formele multidimensionale care domină picturile sale, respiră Grecia”, a reacţionat ministrul Culturii Lina Mendoni, care a salutat într-un comunicat „unul dintre principalii contemporani care au pictat elenismul”.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

Citeste si: Un călugăr din Botoșani a fost găsit mort de frig într-o râpă

A împlinit 86 de ani pe 25 octombrie, dar a renunţat la pensulă în 2019, afectat de o boală degenerativă, a anunţat familia sa.

Fiica şi soţia sa, Mariza Fassianou, au anunţat atunci pentru AFP deschiderea unui muzeu cu numele său în toamna acestui an, într-un vechi imobil din centrul Atenei, complet reproiectat de artist împreună cu prietenul său arhitectul Kyriakos Krokos.

Pictorul grec Alekos Fassianos a murit

Pictorul grec Alekos Fassianos.

Citeste si: Se întâmplă la două luni de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian! Clinica unde artistul a urmat terapia hiperbară, trasă la răspundere: "Nu ați verificat analizele!". Dezvăluiri explozive

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis i-a adus un omagiu duminică seară pictorului şi poetului, „întotdeauna în echilibru între realism şi abstracţie”. Fassianos „ne lasă o moştenire preţioasă”.

Din Paris la Munchen, din Tokyo la Sao Paolo, operele lui Fassianos au făcut turul lumii. Ele pot fi văzute în muzee de artă modernă din Paris, la Fundaţia Maeght sau la Pinacoteca din Atena. Franţa, a doua sa patrie, i-a oferit distincţia de Ofiţer al Legiunii de onoare şi Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor în 2020.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si