Rusalii 2022: Ce semnificaţie are această zi sfântă?

Rusalii 2022: Iată când pică sărbătoarea și ce semnificaţie are această zi sfântă pentru creștinii ortodocși!

Author: Alina Raducu Tuesday 10 May 2022 , 13:58

Rusalii 2022: Ce semnificaţie are această zi sfântă?

Rusalii 2022: Ce semnificaţie are această zi sfântă?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Rusalii 2022: Sărbătoarea Rusaliilor în 2022 va avea loc duminică și luni, mai exact pe 12 și 13 iunie. Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh are loc la 10 zile de la Înălţarea Domnului şi la 50 de zile de la Învierea Domnului, de aceea sărbătoarea se mai numeşte şi Cincizecimea.

Rusalii 2022: Ce semnifică această zi sfântă în religia creștină?

Sărbătoarea Rusaliilor a fost preluată din mitologia romană și este considerată ca fiind ziua de naștere a Bisericii creștine. Aceasta este totodată, ziua în care Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Sfinților Apostoli, moment în care acesta le-a dăruit cele necesare pentru propovăduirea Evangheliei în toate zonele lumii.

În credința populare, se mai spune că Rusaliile ar fi ființe asemănătoare ielelor, care obișnuiesc să umble din ziua de Strat de Rusalii, provocând rău oamenilor, astfel: îi pocesc, îi schimonosesc și îi înnebunesc pe cei care nu le respectă zilele. Acesta este și motivul pentru care femeile nu desfășoară niciun fel de muncă în zilele de miercuri, de la Stratul de Rusalii, până în Duminică Mare.

Citeste si: Înălţarea Domnului 2022: Pe ce dată pică în calendarul ortodox şi ce tradiţii se respectă în această zi sfântă?

Pentru ca gospodăria să fie ferită de de rele, dar și de invazia ielelor, în sâmbăta Rusaliilor, oamenii obișnuiesc să pună în porți, în foișoare, la intrările în casă și pe ganguri, ramuri verzi de tei. Sâmbăta Rusaliilor reprezintă momentul în care sunt comemorate persoanele care au trecut în neființă. De Rusalii, se obișnuiește să se ofere de pomană vase de lut sau de porțelan, căni, strachini și vase de lemn împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă.

Rusalii 2022: Ce semnificaţie are această zi sfântă?

Rusalii 2022: Ce semnificaţie are această zi sfântă?

Pe ce dată se serbează Rusaliile în 2022?

Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile) are loc la 10 zile de la Înălţarea Domnului şi la 50 de zile de la Învierea Domnului, de aceea sărbătoarea se mai numeşte şi Cincizecimea. Prima zi de Rusalii, va pica în fiecare an, întotdeauna, într-o duminică, exact cum pică și Paștele, iar în a două zi de Rusalii, este sărbătorită Sfânta Treime.

În 2022, Rusaliile se sărbătoresc pe data de 12 și 23 iunie. De asemenea, prima și a doua zi de Rusalii, sunt considerate zile libere legale. Conform Codului Muncii, aceste zile libere de Rusalii se vor acorda întotdeauna în funcție de data în care are loc această sărbătoare.

Citeste si: Când pică Paştele în 2023?

Tradiții, obiceiuri și superstiții la români de Rusalii

La sărbătoarea Rusaliilor, creștinii merg la biserică și participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi iau frunze de nuc sfințite de preot și le așează acasă la icoane.

De Rusalii, gospodinele cheamă copiii și îi spală pe picioare cu săpun de casă, iar mai apoi le împarte orez cu lapte și cireșe.

În tradiția românească se crede că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular ”luat din Rusalii”.

Citeste si: Pe ce dată se sărbătoresc Sf. Constantin şi Elena 2022? Tradiţii şi obiceiuri

Rusalii 2022: Ce semnificaţie are această zi sfântă?

Rusalii 2022: Ce semnificaţie are această zi sfântă?

Se mai spune că în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi.

De Rusalii nu se merge în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.

În cele două zile de Rusalii nu este bine să spălăm rufe.

Tot în zilele de Rusalii nu e bine să te cerţi cu familia, cu prietenii și nici cu oameni necunoscuți, pentru că poţi fi pedepsit de zânele rele.

Citeste si: Zile libere de Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea?

Legendele spun că Ielele sau Rusaliile sunt fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua de sărbătoare. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume- iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice- umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.

Se mai crede că, Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să spună ce a văzut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit.

Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere în România. Așadar, românii se bucură de o minivacanță cu ocazia acestei sărbători.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Propunerea neașteptată pe care Carmen de la Sălciua i-a făcut-o lui Maria Corcheș... Propunerea neașteptată pe care Carmen de la Sălciua i-a făcut-o lui Maria Corcheș înainte de nuntă. Ce i-a cerut artista viitorului ei soț
kfetele.ro
Ce note a obținut Eliza Iliescu la Bacalaureat 2022: „Știm amândouă că nu va fi simplu” Ce note a obținut Eliza Iliescu la Bacalaureat 2022: „Știm amândouă că nu va fi simplu”
spotmedia.ro
Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe... Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe care îi ai
spotmedia.ro
A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale
b1.ro
Instalațiile rusești de pe Insula Șerpilor, luate la țintă de ucraineni: Ar fi fost... Instalațiile rusești de pe Insula Șerpilor, luate la țintă de ucraineni: Ar fi fost folosite inclusiv temutele lansatoare de rachetă HIMARS
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Meghan Markle, anchetată! Lovitură în plin pentru Prințul Harry Meghan Markle, anchetată! Lovitură în plin pentru Prințul Harry
doctorulzilei.net
DETOX de o zi: eficient, sănătos și costă DOAR câțiva lei DETOX de o zi: eficient, sănătos și costă DOAR câțiva lei
romaniatv.ro
Momente grele pentru Tudor Chirilă şi fanii lui! Artistul se confruntă cu probleme de... Momente grele pentru Tudor Chirilă şi fanii lui! Artistul se confruntă cu probleme de sănătate, şi-a anulat toate spectacolele
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si