Planta-minune care este considerată un adevărat medicament al naturii. În Maramureș i se spune „ceapa vrăjitoarelor”

Iată care este planta-minune care este considerată un adevărat medicament al naturii. În Maramureș i se spune „ceapa vrăjitoarelor”

Leurda, cunoscută în Maramureș sub numele de „ceapa vrăjitoarelor” și în alte regiuni ca „usturoi de pădure” sau „usturoiță”, este o plantă cu proprietăți terapeutice remarcabile. Din punct de vedere medical, este considerată mai puternică decât usturoiul obișnuit. 

Proprietăți și beneficii

Leurda are o gamă largă de efecte benefice asupra sănătății. Aceasta purifică sângele și este recomandată în tratarea bolilor gastrointestinale, cardiovasculare, ale aparatului respirator, ale sistemului nervos și afecțiunilor renale.

Datorită compoziției sale bogate în compuși sulfurici (de patru ori mai mulți decât în usturoiul clasic), leurda are puternice efecte antiseptice, antimicrobiene și antivirale. De asemenea, contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale, are efect vasodilatator, hipocolesterolemiant și fluidifiant sanguin, prevenind astfel tromboza și afecțiunile cardiovasculare.

Citește și: Cât costă o noapte de cazare în Săpânța, satul din Maramureș care impresionează prin unicitatea sa

Se recomandă sub formă de infuzie sau decoct în tratarea afecțiunilor respiratorii, a hipertensiunii, aterosclerozei, insomniei, amețelilor, depresiei și chiar a gripei. Uzul extern al leurdei este eficient în ameliorarea eczemelor, furunculelor, herpesului și durerilor reumatice.

Leurda (Allium ursinum) face parte din familia Amaryllidaceae și este înrudită cu usturoiul, ceapa și arpagicul. Crește în pădurile umede și poate fi găsită în abundență pe dealurile de pe Pietriș, la mijlocul rutei dintre Cernești și Târgu Lăpuș.

Această plantă este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Dovezile arheologice din Danemarca indică utilizarea leurdei încă din perioada mezolitică, iar grecii antici o considerau una dintre cele mai valoroase plante nordice. Triburile germanice o asociereau cu ursul brun, crezând că această plantă îi conferă forță și fertilitate după hibernare.

În timpul Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial, leurda a fost utilizată pentru dezinfectarea rănilor datorită proprietăților sale antibacteriene puternice.

Citește și: Legende din Maramureș: Povești și mituri care te vor fascina

Vitamine și minerale

Leurda este o sursă importantă de vitamine și minerale. Conține vitaminele A, C și complexul B, precum și minerale esențiale precum calciu, fier, fosfor, magneziu și cupru. 100 g de leurdă conțin doar 60 de calorii, fiind o alegere excelentă pentru o dietă echilibrată.

Gustul leurdei este asemănător cu cel al usturoiului și este folosită în numeroase preparate culinare. Frunzele sale sunt excelente în salate, supe, ciorbe și mâncăruri de post. Poate fi transformată într-un sos asemănător pesto-ului sau conservată în ulei ori oțet pentru a fi consumată pe tot parcursul anului.

 


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...