
1 din 3 | Maramureș

2 din 3 | Maramureș

3 din 3 | Maramureș
Legende din Maramureș: Cele mai frumoase povești și mituri care te vor fascina
Maramureșul, un tărâm al tradițiilor străvechi și al peisajelor fermecătoare, este și leagănul unor legende fascinante, transmise din generație în generație. Dincolo de istorie, fiecare așezare pare să fi prins viață dintr-o poveste mitică, în care uriașii, balaurii și călugării enigmatici sunt personaje de neuitat.
Nașterea orașului Baia Mare și comoara de aur
Puțini știu că municipiul Baia Mare și-ar avea originile într-o poveste despre o bătrână bolnavă de lepră, alungată din satul Săsar.
Citește și: Cât costă biletul pentru Mocănița Huțulca de la Moldovița- județul Suceava?
Roza Rozalinda și uriașii din Rozavlea
O altă legendă captivantă este cea a Rozei Rozalinda, fiica ultimului uriaș din Maramureș. Plimbându-se pe malul Izei, a văzut niște oameni mici care arau pământul cu caii. Fascinată, i-a luat în palmă și i-a dus la tatăl său, întrebându-l cine sunt. Uriașul i-a răspuns că sunt oamenii, cei ce vor popula pământul după dispariția uriașilor. Roza Rozalinda s-a îndragostit de unul dintre ei și, la rugămintea ei, zeii i-au micșorat statura, iar flăcăului i-au dat mai multă înălțime, pentru ca cei doi să se poată căsători.
Astfel, se spune că maramureșenii sunt urmașii acestui cuplu legendar.Maramureș
Balaurul din Apșa de Mijloc
O altă poveste care a marcat imaginația localnicilor este cea a balaurului din Apșa de Mijloc. Se spune că un monstru colosal, lung de 35-40 de metri, a căzut dintr-un nor negru de furtună, stăpânind zona numită Pleșca. Monstrul devora orice ființă vie care se apropia, iar un regiment de soldați trimis să-l ucidă a fost înglhițit fără urme.
Într-un final, un țigan condamnat pentru furt de sare a primit o ultimă șansă de la împăratul Rudolf al II-lea: dacă ucidea balaurul, era eliberat. Ascuns într-un stejar, a așteptat momentul potrivit și a tras cu pușca în ochii monstrului, doborându-l. Apa lacului s-a înroșit, iar legenda balaurului a rămas bun de povestit din generație în generație.Citește și: Cât costă o noapte de cazare în Breb, cel mai vizitat sat din Maramureș?
Vișeu de Sus și insula pierdută
Se spune că Vișeu de Sus, cunoscut odinioară sub numele de "Între Râuri", s-a format în jurul unei insule formate de apele Vișeului. Conform legendei, un copil luat de ape a reușit să supraviețuiască și să construiască o casă, punând astfel bazele viitoarei localități. Legende similare despre formarea așezărilor se regăsesc în multe sate maramureșene.
Maramureș
Originea numelor localităților
Fiecare colț din Maramureș ascunde o poveste. Ținea de numele satelor și orașelor, acestea reflectă de multe ori legende fascinante:
- Borșa se spune că provine dintr-o pungă pierdută de un bogătaș, din care, în loc de bani, au ieșit oameni care au fondat satul.
- Călinești și-ar avea originea în legenda a doi frați, Călin și Văleanu, care s-au separat pentru a-și întemeia propriile gospodării.
- Sighet vine din limba maghiară, însemnând "loc între ape".
- Cavnic ar fi fost fondat de un miner cu cap mic, care a descoperit aurul din zonă.
- Săcel derivă din "Sătucel", un nume dat de un crescător de oi stabilit acolo.
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.