Ce este ploaia înghețată, fenomenul meteo care e din ce în ce mai prezent în România

Ploaia îngheţată nu trebuie confundată cu lapoviţa sau cu chiciura. Este un fenomen meteo distinct şi care, din păcate, este din ce în ce mai prezent şi în România

Author: Andreea Stoica luni 12 octombrie 2020 , 19:04

Ploaia înghețată este un fenomen meteo destul de rar întâlnit
Ploaia înghețată este un fenomen meteo destul de rar întâlnit
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ploaia înghețată sau freezing rain este o ploaie suprarăcită. Mai exact, picăturile de apă îngheață instantaneu la contactul cu orice suprafață.

Ploaia înghețată este un fenomen meteorologic destul de rar, în care, picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol.

Cum se formează ploaia îngheţată?

De obicei, ploaia înghețată apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ. Mişcarea se întâmplă cel mai des în apropierea unor suprafeţe de apă. Mai exact, fulgii de zăpadă intră în contact cu stratul de aer cald, se topesc şi se transformă în ploaie.

După aceea, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafaţa pământului, şi se răcesc brusc, fără însă să îngheţe complet.

Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice altă suprafaţă rece.

Citeste si: Un elev de 16 ani a fost înjunghiat de 5 ori în fața liceului. Ce s-a întâmplat cu agresorul- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Aşadar, definiţia dată de wikipedia.ro este următoare:" Ploaia înghețată este un fenomen meteorologic rar, în care, picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol".

Gheața rezultată, numită polei, se poate acumula la o grosime de câțiva centimetri și acoperă toate suprafețele expuse
Gheața rezultată, numită polei, se poate acumula la o grosime de câțiva centimetri și acoperă toate suprafețele expuse

Ploaia înghețată cuprinde în întregime din picături lichide

Spre deosebire de lapoviță, un amestec de ploaie și zăpadă, ploaia înghețată cuprinde în întregime din picături lichide. Picăturile de ploaie devin suprarăcite în timp ce trec printr-un strat de aer sub temperatura de îngheț la sute de metri deasupra solului și apoi îngheață la impact cu orice suprafață pe care o întâlnesc, inclusiv sol, copaci, fire electrice, aeronave și automobile.

Gheața rezultată, numită polei, se poate acumula la o grosime de câțiva centimetri și acoperă toate suprafețele expuse.

Ploaia înghețată sau freezing rain
Ploaia înghețată sau freezing rain

Ploaia înghețată este adesea asociată cu introducerea unui front cald într-un sistem, atunci când aerul sub-îngheț (temperaturile la sau sub îngheț) este prins în cele mai joase niveluri ale atmosferei, în timp ce aerul cald se situează la altitudine superioară.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si