VIDEO - Populația României este în scădere și îmbătrânește tot mai mult. Vezi datele INS

România are parte de o populație tot mai îmbătrânită, conform datelor de la INS. București, Cluj-Napoca și Timișoara sunt orașele cu cele mai mari scăderi de populație dintre reședințele de județ din România.

Author: Andreea Albu joi 02 februarie 2023 , 16:04

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Populația României numără 19,053 milioane de locuitori, potrivit Recensământului.  În topul celor mai populate orașe din România se află București, cu 1,716,983 locuitori, și Cluj-Napoca, 286.598

de locuitori, urmate de Iași (271,692 locuitori) și Constanța (263,707 locuitori)

Scăderi ale populației în orașele mari

Comparativ cu ultimul recensământ, Bucureștiul are cu aproape 170.000 mai puțini locuitori, Cluj-Napoca cu aproape 40.000 mai puțini, iar Timișoara a coborât la puțin peste 250.000 de oameni, față de aproape 320.000 în 2011. 

Citește și: Tentativă de jaf într-o farmacie din Sectorul 5 al Capitalei. Făptașul este un șofer de ”ride-sharing”

În Top 10 municipii din România, Brașovul a devansat Craiova, iar Oradea are acum o populație mai mare decât Ploieștiul. De asemenea, toate municipiile reședințe de județ au populații mai mici decât în 2011. 

Citeste si: Radu îi dă speranțe deșarte Cristinei. Concurentul i-a dezvăluit că ar fi așteptat-o afară, dacă ar fi fost eliminat în gală. Ce spune Cristina despre decizia fostului ei iubit- kanald.ro

Citeste si: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani- wowbiz.ro

Citește și: Caz revoltător în Mediaș! Angajata unei bănci este acuzată că a furat zeci de mii de euro din conturile clienților

Singurele reședințe de județ cu populații mai mari față de ultimul recensământ sunt Vaslui, cu peste 7.800 mai mulți, Bistrița, cu 3.800 și Alba-Iulia cu aproape 700 de locuitori peste nivelul din 2011.

Fenomenul de îmbătrânire a populației s-a accentuat

În plus, fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat. Vârsta medie a populaţiei a ajuns la 42,4 ani în 2021, conform datelor din Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor. Vârsta medie a femeilor este de 44,1 ani. 

Citește și: O fetiță a fost luată de lângă mama grav bolnavă, chiar înainte ca femeia să moară: „Striga încontinuu numele fiicei ei”

În 2011, vârsta medie era de 40 de ani şi 8 luni. Mai mult, preşedintele INS spune că există judeţe unde vârsta medie a femeilor este de peste 50 de ani, fapt ce ar îngreuna o redresare demo­grafică pe cale naturală. 

Citește și: Jaf într-o sală de jocuri de noroc din Craiova: un bărbat a furat caseta de bani a unui aparat tip slot machine

Județele cu cea mai tânără populației sunt Ilfov, Iași și Suceava, unde vârsta medie este sub 40 de ani. 

Cea mai îmbătrânită populaţie este în judeţele Teleorman, Hunedoara şi Brăila.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si