Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Postul dinaintea sărbătorii Sf. Petru și Pavel se numără printre cele patru mari posturi din calendarul creștin-ortodox alături de Postul Paștelui, Postul Crăciunului și Postul Sfintei Marii.

Zile cu dezlegare la pește în Postul Sf. Petru și Pavel 2023

Joi 15 iunie- Sf. Prooroc Amos; † Sf. Mc. Isihie; Fer. Augustin și Ieronim (Dezlegare la ulei, vin și peste.

Nu se fac nunți)

Sîmbătă 17 iunie- Sf. Mc. Manuil, Savel, Ismail, Inochentie și Felix (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Duminică 18 iunie- Sf. Mc. Leontie, Ipatie și Teodul; Sf. Cuv. Erasm (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Luni 19 iunie Sf. Ap. Iuda, ruda Domnului; Sf. Cuv. Paisie cel Mare (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Joi 22 iunie- †) Sf. Ier. Grigorie Dascălul, mitr. Țării Românești; Sf. Sfințit Mc. Eusebiu, ep. Samosatei (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Sâmbătă 24 iunie- (†) Nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele); † Aducerea moaștelor Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; † Sf. Ier. Niceta de Remesiana; (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Duminică 25 iunie- Sf. M. Mc. Fevronia; Sf. Mc. Orentie și frații săi; Sf. Mc. Livia (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Iată când începe postul pentru sărbătoarea Sf. Petru și Pavel 2023!

Postul Sfinților Petru și Pavel 2023.

Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Pe ce dată începe? Tradiții și obiceiuri!

Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Pe ce dată începe?

Postul Sfinților Petru și Pavel îi pregătește pe credincioși din punct de vedere spiritual înainte de marea sărbătoare de pe 29 iunie.

Postul durează 17 zile și începe pe data de 12 iunie. 

Sfântul Apostol Pavel s-a născut în Tars. Acesta a propovăduit Evanghelia pe o zonă foarte întinsă, din Arabia până în Spania, atât la evrei cât și la păgâni.

Pavel și-a petrecut viața de creștin în suferință și lucrând pentru Hristos, înființând și organizând Biserici pretutindeni.

Citește și: Mesaje, urări și felicitări Sf. Constantin și Elena 2023! La mulți ani, Constantin, Costel, Constanța, Elena, Ileana și Lenuța!

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Filmul complet al tragediei de la malul Mării Negre! Diana, tânăra înghițită de valuri în fața iubitului ei, ar fi putut fi salvată? Detalii șocante au ieșit la iveală: „Ne-a spus”- wowbiz.ro

Descrierea călătoriilor misionare ale lui Pavel și epistolele lui către Biserici formează o parte importantă a Noului Testament.

Sfântul Pavel a fost martirizat împreună cu Apostolul Petru, în timpul împăratului Nero, prin decapitare.

Sfântul Apostol Petru este unul dintre cei doisprezece apostoli ai Domnului Iisus Hristos. Petru era din Betsaida, Galilea. Era fiul lui Iona și frate cu Apostolul Andrei, cel întâi-chemat.

Citește și: Mesaje Sf. Constantin și Elena 2023. Urări și felicitări pentru ziua de 21 mai: La mulți ani!

Sf Petru era de meserie pescar, neînvățat și sărac. Numele său din părinți era Simon.

Era căsătorit, dar nu se știe dacă a avut copii. Numele de Petru l-a primit de la însuși Domnul Iisus Hristos, care s-a uitat la el și i-a spus „Tu ești Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chifa (care, tălmăcit, însemnează Petru)”.

Postul Sfinților Petru și Pavel 2023.

Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Pe ce dată începe? Tradiții și obiceiuri!

Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Tradiții și obiceiuri!

Legenda spune că Sfântul Petru hrănește animalele sălbatice, mai ales lupii. Tot acesta este cel care topește în bucățele mici și fierbe grindina, pentru a nu distruge recoltele.

Se crede că la marile sărbători, Sfântul Petru poate să fie văzut la miez de noapte, atunci când se deschide cerul, moment în care acesta se află la masa împărătească în dreapta lui Dumnezeu.

Ziua în care sunt sărbătoriți  Sfinții Petru și Pavel  este acea zi în care se marchează mijlocul verii și timpul secerișului.

Citește și: Calendar ortodox 20 și 21 mai 2023. Sărbători importante pentru români!

Tot în această zi, nu se spală, nu se coase și nici nu se lucrează. Se spune că persoanele care vor face aceste lucruri vor fi atrase de forțele necurate.

În tradiția populară se spune că de Sfântul Petru împlinește o dorință cu adevărat importantă celor care țin post negru cu o zi înainte de sărbătoare.

Din această zi de sărbătoare, cucul și privighetorile nu mai cântă.

Citeste si: Cât a ajuns să coste un kilogram de brânză de oaie vândut de către familia Sterp? Mama Geta se laudă cu cel mai mic preț de pe piață: „Noi o dăm mult mai ieftin. E treabă multă.”- kfetele.ro

Citeste si: Cum se înțelege, de fapt, Carmina Vârciu cu Anda Călin: ”Pentru mine este doar partenera tatălui meu”- radioimpuls.ro

Citește și: La mulți ani de Sf. Constantin și Elena 2023! Mesaje, urări și felicitări superbe! „La zi aniversară noi îţi urăm numai de bine, îţi dorim sănătate, împliniri, realizări”

Tot în această zi de sărbătoare,  Sfântul Petru este cel care pocnește din bici, iar scânteile se transformă în licurici, care-i ajută pe călătorii de pe drumurile de munte sau din pădure, să își găsească drumul.

Iar pentru a avea spor și sănătate în casă, la biserică se sfințesc pachete cu colaci, lumânări, mere dulci, mere acrișoare, zarzăre și colivă, pentru ca mai apoi toate acestea să fie împărțite oamenilor.

După această sărbătoare, tinerele vor avea voie să mănânce mere, însă cele mai în vârstă, vor putea să consume mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.

Citește și: Calendar creștin-ortodox iunie 2023. Lista completă a sărbătorilor

Tradiția spune că oamenii pistruiați sunt cei care trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții, în momentul în care cocoșul va cânta. Astfel, se spune că pistruii nu se vor mai înmulți

Dacă în ziua Sfinților Apostoli va tuna și va fulgera, este semn că nucile și alunele vor fi viermănoase sau seci.

În unele regiuni ale țării există obiceiul în care mamele pregătesc și dăruiesc talismane fiicelor lor, talisman ce constă într-o punguță roșie în care se pun câte un cățel de usturoi și frunze de pelin. Acesta este purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie aparate de farmece și de ielele care le-ar putea fura norocul.

Citește și: 1 iunie 2023, zi liberă legală. În ce zi pică sărbătoarea? Angajații care vor avea liber!

Citește și: 1 iunie 2023, zi liberă legală. În ce zi pică sărbătoarea? Angajații care vor avea liber!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si