Post Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Postul Sânpetrului este rânduit de Biserica Ortodoxă  în cinstea celor apostolilor Petru și Pavel, pentru a aminti obiceiul acestora de a posti, înainte de toate.  

Iată cât durează și cum trebuie ținut!

Postul Sfinților Petru și Pavel

Cum trebuie ținut Postul Sfinților Petru și Pavel și cât durează?

Când începe și cum se ține Postul Sf. Petru și Pavel?

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are o durată de timp fixă, din simplu fapt că începutul depinde de date în care este stabilitatea Paștele. În

mod normal, acest post începe în lună de după Duminica Tuturor Sfinților, mai exact prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh.

Citeste si: Calendar ortodox 20 iunie 2022. Începutul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel

În zilele de luni, miercuri și vineri, de obicei, în   Postul Sfinților Petru și Pavel, se obișnuiește să se consume alimente fără ulei. În ceea ce privește ziua de marți și joi, este dezlegare la hrana gătită cu untdelemn. În zilele de sâmbătă și duminică, se acceptă să se consume pește.

Dezlegarea la pește are loc pe data de 24 iunie 2022, în momentul în care se sărbătorește și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Totodată, există dezlegare la pește și în zilele de luni, marți sau joi, în momentul în care pică o sărbătoare a unui sfânt cu doxologie mare.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

În acest post nu este bine să faci următoarele lucruri:

 

  • Exact ca în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc,   NU   se fac nunți
  • De asemenea,   NU   se fac nici botezuri
  • Iar totodată,   NU   se fac nici   cumetrii
  • Această perioadă de post,   NU   este însoțită de niciun fel de petrecere
  • Biserica spune că   NU   se cântă și   NU   se dansează
  • Iar tot conform Bisericii,   NU   se bea alcool și   NU   se fumează

Postul Sfinților Petru și Pavel

Cum trebuie ținut Postul Sfinților Petru și Pavel și cât durează?

 

Cât durează Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel?

În acest an,   Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel   va începe în data de 20 iunie și se va încheia în data de 28 iunie, chiar înainte de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, din data de 29 iunie.

Este unul dintre cele mai importante posturi din calendarul creștin ortodox, dar cu toate acestea nu este atât de strict precum cel al Paștelui. Este mai scurt decât celelalte posturi, fiind de doar 9 zile.

Citeste si: Calendar ortodox 18 iunie 2022. Ce mari sfinți sunt pomeniți sâmbătă

Pe 29 iunie, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu este bine să faci următoarele:

 

  • Nu se spală, nu se coase și nici nu se lucrează. Se spune că cei care vor face aceste lucruri vor fi atrase de forțele necurate
  • Una dintre tradițiile populare spune că în această zi nu se pun capcane și nici nu se alungă lupii cu focuri de armă. Acest lucru se practică pentru a ține la distanță animalele sălbatice în ceea ce privește furtul de vite din gospodării.
  • O altă tradiție spune că în această zi nu se mănâncă mere, în special de către femei. În caz contrar, cei care au trecut pe lumea cealaltă se vor supăra. Astfel, femeile vor avea voie să mănânce mere abia la Sfântul Ilie.

Citeste si: Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce nu se face în acestă zi de mare sărbătoare

Citeste si: Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină destul de scumpă. Mașina daună totală. Nu știm cine, a fugit.”- kfetele.ro

Citeste si: Electric Castle 2024. Programul zilei de vineri a festivalului. Cine urcă pe main stage- radioimpuls.ro

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si