Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce se face cu ocazia acestei mari sărbători?

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel 2022. Iată ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de credicioși de Sfinții Petru și Pavel!

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel 2022. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriți anul acesta pe 29 iunie. Această sărbătoare are loc în fiecare an la aceeaşi dată.

Sfinții Petru și Pavel 2022- Tradiții și obiceiuri 

Legenda spune că Sfântul Petru hrănește animalele sălbatice, mai ales lupii. Tot acesta este cel care topește în bucățele mici și fierbe grindina, pentru a nu distruge recoltele.

Se crede că la marile sărbători, Sfântul Petru poate să fie văzut la miez de noapte, atunci când se deschide cerul, moment în care acesta se află la masa împărătească în dreapta lui Dumnezeu.

Ziua în care sunt sărbătoriți Sfinții Petru și Pavel este acea zi în care se marchează mijlocul verii și timpul secerișului.

Tot în această zi, nu se spală, nu se coase și nici nu se lucrează.

Se spune că persoanele care vor face aceste lucruri vor fi atrase de forțele necurate.

În tradiția populară se spune că de Sfântul Petru împlinește o dorință cu adevărat importantă celor care țin post negru cu o zi înainte de sărbătoare.

Citeste si: Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Ilie? Este una dintre cele mai mari sărbători ale verii

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce se face cu ocazia acestei mari sărbători?

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce se face cu ocazia acestei mari sărbători?

(sursa foto: doxologia.ro)

Din această zi de sărbătoare, cucul și privighetorile nu mai cântă.

Tot în această zi de sărbătoare,  Sfântul Petru este cel care pocnește din bic i, iar scânteile se transformă în licurici, care-i ajută pe călătorii de pe drumurile de munte sau din pădure, să își găsească drumul.

Iar pentru a avea spor și sănătate în casă, la biserică se sfințesc pachete cu colaci, lumânări, mere dulci, mere acrișoare, zarzăre și colivă, pentru ca mai apoi toate acestea să fie împărțite oamenilor.

Citeste si: Mesaje de Sânziene 2022.Urări pentru cei dragi cu ocazia acestei mari sărbători

După această sărbătoare, tinerele vor avea voie să mănânce mere, însă cele mai în vârstă, vor putea să consume mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.

Tradiția spune că oamenii pistruiați sunt cei care trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții, în momentul în care cocoșul va cânta.

Astfel, se spune că pistruii nu se vor mai înmulți

Dacă în ziua Sfinților Apostoli va tuna și va fulgera, este semn că nucile și alunele vor fi viermănoase sau seci.

Citeste si: Ce nu se face, sub nicio formă, de Sânziene 2022? Sărbătoare mare

În unele regiuni ale țării există obiceiul în care mamele pregătesc și dăruiesc talismane fiicelor lor, talisman ce constă într-o punguță roșie în care se pun câte un cățel de usturoi și frunze de pelin.

Acesta este purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie aparate de farmece și de ielele care le-ar putea fura norocul.

Când începe postul Sfinților Petru și Pavel?

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2022 va începe pe 20 iunie şi se va încheie pe 28 iunie. Acesta este cel mai scurt post de peste an, dar şi cel mai permisiv când vine vorba de alimentele care pot fi consumate. 

Mai mult, în patru zile din cele nouă ale postului Sfinţilor Petru şi Pavel, este dezlegare la peşte: 22 iunie, 24 iunie, 25 şi 26 iunie. 

Citeste si: Mesaje de Sfinții Petru și Pavel 2022 pentru familie și prieteni. La mulți ani!


Autor

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.

Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.

Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.

Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.

Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.

Îți Recomandăm Și...