Povestea fizicianului român care a inventat senzorul de la smartwatch! A rămas corigent la fizică pentru că era mai inteligent decât profesorul

Dispozitivul optic cu care sunt dotate smartwatch-urile și care măsoară tensiunea și pulsul cardiac este inventat de un fizician român: Cristian Presură.

Author: Radu Constantin duminică 02 iunie 2019 , 15:14

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Oricine are un smartwatch știe că pe spatele acestuia se aprinde o luminiță verde atunci când aparatul îți măsoară tensiunea și pulsul cardiac. Ei bine, acesta este inventat de la zero de un fizician român, Cristian Presură, care în prezent lucrează la centrul de cercetare de la Eindhoven a gigantului Philips.

Presură are la activ nenumărate premii și brevete de invenții și a ajuns celebru datorită filmuleâelor prin care explică fenomenele fizice pe înțelesul omului obișnuit.

Cristian Presură are 47 de ani și a fost corigent la fizică, în liceu. Nu pentru că nu știa materia ci pentru că era cam obraznic cu profesorul.

Citeste si: Tichete sociale de Paște! Se dau câte 200 de lei de la primărie. Cine sunt românii care beneficiază de acest venit- kanald.ro

Citeste si: „Am trăit degeaba” Gina Matache, mesaj tranșant. Nu a mai putut suporta- wowbiz.ro

”Îl confruntam direct, făcând demonstrații alternative la tablă sau punându-i întrebări din afara manualului. El îmi dădea note de 1 și 2 pentru atitudinea mea ”arogantă”, iar eu învățam pentru teză să trec anul. Cu toate astea m-a lăsat corigent de două ori, fără să rămân repetent. La ultima teză a dat o problemă imposibil de rezolvat în timpul alocat prin metoda standard, special pentru mine, chiar dacă au avut de suferit toți colegii. Am luat nota 5 la teză și nu puteam intra în bacalaureat deoarece nu-mi ieșea media! Diriginta mea, doamna Maroara Dobrinescu, a discutat teza cu ceilalți profesori de fizică și a avut o surpriză: ca printr-o minune, eu rezolvasem problema corect, printr-o metodă alternativă. Profesorul a fost forțat să-mi ridice nota, iar eu am putut intra în Bacalaureat. Toată povestea asta m-a făcut să trec pe lângă fizică și să ajung la Facultatea de Electrotehnică. Abia mai târziu am urmat și cursurile Facultății de Fizică”, a povestit Presură pentru Adevărul.

Cristian Presură a lucrat o perioadă la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, după care a plecat în Olanda la doctorat și a rămas acolo. Timp de 10 ani, el a lucrat la cartea sa de suflet, ”Fizica povestită” și în paralel a lansat un canal de Youtube pe care postează regulat filmulețe. El spune că nu știe dacă se va întoarce în România deși este în continuare extrem de legat de această țară.

Citeste si: O fetiță de 7 ani suferă de sindromul de care suferea și Einstein. Cum arată

Citeste si: Scandal între Antonia și Elena Chiriac! Cele două s-au lovit în văzul tuturor, într-un club din Capitală! Ce s-a întâmplat, de fapt- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul tranșant al lui Pique după despărțirea de Shakira și tot scandalul separării care a făcut înconjurul lumii: "Nu imi voi irosi banii să îmi spăl imaginea!"- radioimpuls.ro

”Newton a petrecut mai mulți ani calculând momentul în care ar veni sfârșitul lumii, decât dezvoltând celebra sa teorie a gravitației. Eu am învățat să nu mai am termene în viață fixe, pentru că orice așteptare are în ea ascunsă sămânța unei dureri când nu se împlinește așa cum vrei. De aceea chiar dacă știu că e vorba de ani, nu îi calculez”, spune Cristian Presură.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si