L-am întâlnit pe holurile spitalului Fundeni din Capitală. Se deplasa agale pe coridor, în pijamale, cu mijlocul strâns de un brâu lat. Vasile Macovei a primit, la cei 32 de ani ai săi, dreptul la o nouă viaţă. O viaţă dăruită de un tânăr de 21 ani aflat în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranian, care se afla internat în Spitalul Judeţean Baia- Mare. Familia acestuia a înţeles importanţa actului de donare, a înţeles că, dacă pentru cel drag lor nu se mai poate face nimic, o părticică din el ar putea trăi, mai departe, în

trupul altcuiva. Că sufletul lor drag nu va pleca de pe această lume de tot, că poate lăsa o părticică din el vie, pe pământ, salvând o altă viaţă. Iar norocosul a fost Vasile din Târgu Neamţ.
Coşmarul lui Vasile a început în urmă cu doi ani, când a fost diagnosticat cu ciroză hepatică. A fost supus unor intervenţii chirurgicale care nu au generat altceva decât complicaţii. A fost depistat cu virului B, apoi cu D, după care a fost trimis în Capitală, la Spitalul Fundeni. „Inainte să mă îmbolnăvesc eram un om normal, cu familie. Aveam nevastă şi copil, lucram în construcţii. După ce m-am îmbolnăvit, nevasta a plecat..., dar mi-a rămas copilul, care reprezintă totul pentru mine”.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Vasile Macovei a fost nevoit să se pensioneze pe caz de boală. Nu mai putea munci şi singura speranţă care îi mai rămăsese purta numele Domnului. Medicii de la Fundeni îl ajutaseră la întocmirea dosarului si înscrierea lui pe listele de aşteptare pentru un transplant de ficat. Dar... ce şanse erau să apară organul, mai ales că în ultimii ani, atacurile nefondante asupra programului national de transplant au condus la declinul unuia dintre cele mai revoluţionare proiecte pe care l-a avut vreodată medicina românească.

Cum? Prin scăderea dramatică a numărului de donatori aflaţi în moarte cerebrală. Pentru că puţini ştiu faptul că un singur donator poate salva nu o viaţă, nu două, ci chiar 5 vieţi.
Totuşi, se pare că Dumnezeu s-a aplecat, în ultima perioadă, asupra bolnavilor a căror vieţi depind de un organ donat. Pentru că după o perioadă mult prea lungă şi adesea ucigătoare de pauză, au aparut donatorii. Numai la Institutul Fundeni s-au efectuat 11 transplanturi hepatice de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Bate vânt de schimbare, bate vânt de bine!.
„Eram acasă, când am primit un telefon, să vin de urgenţă la Bucureşti că e posibil să fi apărut un organ compatibil. Mi-am rugat un prieten să mă ducă la Bucureşti cu maşina. Mihail îl cheamă şi am să îi fiu recunoscător toată viaţa acestui om, care m-a ajutat mai mult decât oamenii de la care, poate, aveam alte aşteptări, rudele mele, sânge din sângele meu. La 10.30 am plecat din Târgu Neamţ, la 15.30 eram la Fundeni. Am făcut baie, am semnat hârtiile de consimţământ, mi-am spus rugăciunea şi... cu Dumnezeu înainte”, îşi aminteşte Vasile. Operaţia a fost una lungă şi s-a întins destul de mult, în noapte.

Dr Doina Hrehoreţ este singura femeie chirurg din Europa de Est care face transplant hepatic

Transplantul i l-a făcut dr. Doina Hrehoreţ, singura femeie din Europa de Est care face transplant hepatic şi unul dintre cei 4 chirurgi români care efectuează asemenea intervenţii complexe.


A fost eleva a Profesorului Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic ”Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Dr. Doina Hrehoreţ are la activ mii de intervenţii chirurgicale la finalul cărora pacienţii au renăscut. Cu ajutorul lui Dumnezeu, asa cum îi place ei să spună! Şi poate că numărul celor cărora chirurgul le-ar fi putut dărui viaţa ar fi fost şi mai mare, dacă numărul donatorilor în moarte cerebrală ar fi crescut exponenţial, de la an la an, urmându-şi cursul firesc.
A treia zi după operaţie, Vasile Macovei era deja în salon, urmându-şi recuperarea firească post-operatorie.
„Am sunat acasă şi am vorbit cu mama. I-am spus că sunt bine. A fost foarte fericită şi mi-a spus că şi ea, şi cel mic mă aşteaptă bucuroşi acasă”, a încheiat Vasile.

Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic ”Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

L-am lăsat plimbându-se singur pe culoarul lung al secţiei de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la etajul 3. Era singur, însă încrezător că are o nouă şansă la viaţă, o nouă şansă să îşi vadă fiul crescând mare si sănătos.
Vasile va putea fi alături de fiul său pentru că o familie a spus „DA” într-un moment dificil, o familie a înţeles ce înseamnă miracolul de a dărui viaţă, a înţeles că doar prin actul de donare de organe sufletul lor drag va putea trăi, în continuare, în trupul altcuiva.

Ultimii doi donatori de organe aflaţi în moarte cerebrală au salvat peste 10 vieţi

Ultimii doi donatori de organe aflaţi în moarte cerebrală au salvat peste 10 vieţi în weekendul care abia s-a încheiat. Un tânăr din Maramureş, spre exemplu, care a pierit într-un teribil accident rutier, va salva 6 vieţi, după ce familia acestuia şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe. Astfel, inima si ficatul au fost direcţionate spre Bucureşti, rinichii la Cluj, unde salvează două vieţi, iar plămânii în Olanda, urmând să salveze alte două vieţi. Prin urmare, un miracol s-a produs pentru 6 vieţi, printr-un singur „DA” salvator dat de familie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si