Un nor de praf dens și toxic s-a împrăștiat deasupra mai multor sate situate la aroximativ 15 km de Baia Mare. Cianuri provenite de la fostele iazuri de decantare au inundat casele localnicilor și au compromis culturile agricole.

Problema este știută de autorități

Problema este veche și a fost pasată de guvernanți, de la un mandat la altul. Ministerul Economiei promite să aloce bani pentru închiderea iazurilor poluante, însă  lucrările ar urma să înceapă anul viitor.

Disperați că furtuna nocivă ar putea să-i îmbolnăvească grav, oamenii trăiesc și vara cu geamurile închise.

Citeste si: Anunț lansat de NASA. Gunoaiele de pe Pământ au ajuns și pe Marte

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate- wowbiz.ro

Nu este prima oară când localnicii sunt obligați să respire aerul toxic. Halda de steril de la fosta mină de aur din Bozânta Mare se întinde pe o suprafață de peste 100 de hectare. La fiecare adiere de vânt mai puternică și în lipsa precipitațiilor, pulberea sterilă se ridică și se tranformă într-o văltoare care ajunge și la 60 de km distanță.

Există un proiect de ecologizare

Un proiect de ecologizare a fost făcut în urmă cu aporape 10 ani, dar nu a primit bani de la Guvern.

Citeste si: Neptun intră în perioada de retrogradare în zodia Peștilor. Cum sunt afectate zodiile de acest aspect ce are loc în perioada 28 iunie- 3 decembrie 2022

La începutul lunii, Ministerul Economiei anunța că s-a aprobat hotărârea de Guvern pentru continuarea finanţării din Fondul pentru mediu a lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare din sectorul minier.

Citeste si: Anunț lansat de NASA. Gunoaiele de pe Pământ au ajuns și pe Marte

Potrivit Agenției de Protecție a Mediului, în Maramureș sunt 94 de situri contaminate, pe o suprafață de aproape șase milioane de mp.

Citeste si: Prețuri mai mari pentru vacanțele în Grecia. Românii se plâng că dau mai mulți bani la plajă și la taverne

Materialul complet îl puteți urmări în cadurl jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si