Premieră medicală în România! Chirurgii de la Fundeni, performanță remarcabilă în tratarea cancerului de rect! 

Chirurgii de la Institutul Clinic Fundeni au reușit o performanță de excepție. De curând, ei au introdus o nouă metodă chirurgicală cu rezultate promițătoare în tratarea cancerului de rect.

Author: Mihai Dragan marți 18 iunie 2019 , 21:38

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Reușită, care va duce la salvarea a sute, dacă nu chiar mii de vieți, îi aparține unei echipe chirurgicale conduse de prof dr. Cătălin Vasilescu și medicul Ștefan Tudor (44 de ani), specialist în chirurgie oncologica
minimal invaziva, care s-a perfecționat la Barcelona, Spania, în această nouă tehnologie salvatoare.

"Cancerul de rect este, din păcate, o afecțiune cu o incidență în creștere, iar cheia intervenției chirurgicale – cea mai eficientă metodă de tratare a acestei afecțiuni – este rezecția totală a mezorectului. Acest tip de intervenție poate fi deschisă, poate fi una minimal invaziva (laparoscopica sau robotica) ori… o combinație. Mai pe înțelesul tuturor, intervenția chirurgicală are loc simultan, laparoscopic și transanal, fiind executată de două echipe medicale complet separate", explică dr. Ștefan Tudor, primul chirurg din România care s-a specializat în această nouă și revoluționară tehnică chirurgicală.

Specialistul a mers în Spania, la Barcelona, unde a urmat un curs de perfecționare în această metodă chirurgicală realizată pentru prima oară în lume în anul 2010.

Dr. Ștefan Tudor, medic primar chirurg, doctor în medicină, șef de lucrări la UMF Carol Davila

Întors în țara, chirurgul a implementat imediat această tehnică, iar rezultatele au fost conform așteptărilor. “Pe 19 aprilie am realizat în premieră în România această tehnică, la o paciență în vârstă de 65 de ani, iar rezultatele au fost excelente. O echipă condusă de prof. dr. Cătălin Vasilescu, șeful secției Chirurgie Generală III din cadrul Institutului Clinic Fundeni a intervenit laparoscopic abdominal, iar echipă coordonată de mine a intervenit transanal”, a explicat Ștefan Tudor, medic primar chirurg, doctor în medicină, șef de lucrări la UMF Carol Davila.

Citeste si: „Mi-am făcut și niște analize”. Prin ce trece, în aceste momente, logodnica lui Culiță Sterp. Ce probleme de sănătate are- kanald.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat când mama Elodiei a încercat să ia legătura cu nepotul ei: „L-a influențat negativ pe copil”- wowbiz.ro

Citeste si: Câte vieți a salvat dr. Radu Zamfir de când este directorul ANT! Medicul – erou din Apuseni, cifre record în doar 3 luni

Citeste si: VIDEO| Doi pacienți în moarte cerebrală au devenit îngeri pentru mai multe persoane! Organele lor au salvat vieți

Citeste si: Apel pentru salvarea unui ambulantier, aflat in stare grava la Fundeni

Până în prezent, la Fundeni au avut loc două asemenea intervenții chirurgicale realizate prin această nouă metodă în care specialiștii au mare încredere, iar toate datele din literatură de profil îi dovedesc eficientă și superioritatea. “Desigur, această nouă tehnică nu se poate aplică tuturor pacienților. Există niște criterii de excludere, însă acestea sunt detalii chirurgicale. Metodă pare mai eficientă decât laparoscopia, tocmai pentru că se reușește o rezecție totală a mezorectului mai bună (cheia succesului în chirurgia rectului), de o calitate superioară celei laparoscopice. Prin această nouă metodă, chirurgul vede mult mai bine planurile de disecție. Este important de precizat că nu avem de-a face cu o intervenție mai ușor de realizat. Este, poate, mai dificilă, însă mult mai eficientă. Trebuie să fii un laparoscopist cu multă experiență că să o poți realiza”, adaugă chirurgul.

Potrivit specialistului, după intervenție, la evaluarea histopatologica a piesei de rezecție  (n.r. piesă de rezecție se analizează la anatomie patologică), se constată o calitate mai bună a rezecției totale de mezorect atunci când intervenția s-a realizat prin această nouă tehnică decât prin cea laparoscopica.

După intervenția desfășurată cu succes, pacienții operați așteaptă rezultatul histopatologic al piesei de rezecție, după care, într-o comisie specială medicală, se decide planul de tratament ulterior (n.r. dacă sunt necesare ședințele de chimioterpatie, radioterapie sau nu).

Citeste si: Sarah Dumitrescu s-a fotografiat nemachiată. Cum arată fiica Anamariei Prodan complet naturală- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Pique, etichetat din nou drept cel mai neglijent părinte! Fostul iubit al Shakirei l-a uitat pe fiul sau cel mic, Sasha, într-un magazin- radioimpuls.ro

“Un rol extrem de important în depistarea și tratarea precoce a afecțiunilor intestinului gros îl are educația medicală. Investigațiile medicale amănunțite, din 10 în 10 ani, începând cu vârstă de 45-50 de ani sunt indicate. După 70 de ani, aceste investigații trebuie făcute din 5 în 5 ani. Există un program de endoscopii și colonoscopii care ajută la depistarea precoce a unor polipi (n.r. formațiuni tumorale benigne, care nu sunt cancer, sunt mai degrabă precursorii cancerului, dar care, în ani, pot duce la apariția cancerului) pe care, dacă îi îndepărtăm la momentul oportun, va scădea numărul bolnavilor de cancer de rect. În plus, dacă există simptomatologie, cum ar fi sângerări banale sau diaree, este indicat să ne prezentăm de urgență la medic. Cancerurile colorectale au legătură, din păcate, cu caracteristicile vieții moderne: alimentație, sedentarism etc”, a precizat prof dr Cătălin Vasilescu, șeful secției Chirurgie Generală III din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Prof dr Cătălin Vasilescu, șeful secției Chirurgie Generală III din cadrul Institutului Clinic Fundeni

Potrivit acestuia, tehnologia revoluționară adusă în România de dr. Ștefan Tudor este una remarcabilă, mai ales prin prismă faptului că nu a necesitat nicio investiție de ordin financiar. “Aici nu este vorba despre bani, ci despre știință. Și că să va dau un exemplu, un robot chirurgical, pe care îl folosim și noi în operații, costă în jur de două milioane de euro. Tehnică nouă introdusă de dr, Ștefan Tudor nu a costat niciun leu, ci doar efort intelectual, efort pe care îl va împărtăși echipei sale de medici pe care o formează, pentru că și alți specialiști să se perfecționeze, pe viitor, în această metodă revolutionara”, a conchis prof. dr. Vasilescu.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si