Președintele Iohannis vrea majorarea pensiilor cu 15% de la 1 ianuarie 2023

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, la summit-ul Consiliului European, a afirmat joi că pensiile din România ar trebui să fie majorate cu 15 procente, pentru a acoperi rata inflației din ultimul an. 

Author: Sorin Negru vineri 21 octombrie 2022 , 08:54

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Șeful statului a fost întrebat de jurnaliști cu privire la  creșterea pensiilor: majorarea anunțată de Guvern ar putea compensa creșterea prețurilor? 

"Ministrul Finanțelor spunea recent că această creștere va fi chiar mai mare decât prevede legea, iar premierul spunea că majorarea nu poate fi mai mare de 11 procente. La ce să se aștepte pensionarii de la 1 ianuarie 2023?", a fost întrebarea pusă lui Iohannis.

Citeste si: Ionuț Stroe, despre creșterea pensiilor: „Trebuie să existe o corelare între rata inflaţiei şi creşterea pensiilor”

Președintele României a precizat că nu este corect ca pensionarii să plătească prețul crizelor.  

Klaus Iohannis: Creșterea pensiilor de la 1 ianuarie trebuie să țină de inflația de 15% 

"Știu că s-au vehiculat tot felul de propuneri, 10%, 11%, dar haideți să vedem lucrurile în contextul mai mare.

Nu putem să așteptăm de la pensionari să plătească ei prețul crizelor. Și, în condițiile în care avem o inflație care trece de 15%, eu cred că ar fi corect, ar fi rezonabil ca această creștere a pensiilor de la 1 ianuarie să țină cont de această inflație", a declarat Klaus Iohannis, potrivit Presidency.ro.

Citeste si: Klaus Iohannis, la Consiliul European de la Bruxelles. Ce decizii iau astăzi liderii UE

Potrivit acestuia, creșterea pensiilor ar trebuie să fie mai mare decât a fost vehiculată până acum.

"Nu știu dacă bugetul permite o creștere până în 15%, așa cum probabil s-ar aștepta lumea, ca să existe o compensare corectă cu inflația, dar eu cred că merită luate în considerare toate opțiunile și venit cu o creștere care compensează în bună măsură inflația".

Iohannis cere creșterea pensiilor mici

"Și încă un aspect pe care eu personal îl consider esențial: trebuie atenție sporită, specială, pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari", a adăugat șeful statului.

Referitor la mărirea salariilor, preşedintele Iohannis a precizat că şi acestea trebuie corelate cu inflaţia crescută, la fel ca pensiile, deoarece nu e corect ca populaţia să plătească preţul crizei.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si