Preţul gazelor naturale a atins luni dimineaţa un nou maxim istoric pe piaţa europeană, o creștere similară fiind înregistrată și la prețul țițeiului, informează presa internațională.

Citeste si: China anunță că relațiile sale cu Rusia sunt "tari ca stânca"

Miniştrii germani de finanţe şi de externe s-au pronunţat duminică împotriva interzicerii importurilor de gaze, petrol şi cărbune din Rusia în cadrul noilor sancţiuni legate de invazia Ucrainei.

Piețele financiare, în scădere accelerată

Piețele europene au deschis în scădere accentuată, luni dimineață, după ce prețul petrolului a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, informează CNN.

Citeste si: VIDEO| Diferențe uriașe de trai între marile orașe ale României. Ce are Sibiul în plus față de Cluj-Napoca?

În primele minute ale tranzacțiilor, Dax-ul german a scăzut cu peste 3%, iar indicele CAC 40 de la Paris a scăzut cu aproape 3%. De asemenea, indicele FTSE 100 din Marea Britanie a scăzut cu aproximativ 0,5%.

Problemele financiare din Europa vin în urma pierderilor mari de pe piețele asiatice. Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu până la 5% în tranzacțiile de dimineață. Indicele Nikkei 225 din Japonia a scăzut cu 3,6%.

Citeste si: Rusia, de acord să negocieze siguranța centralelor nucleare din Ucraina

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O româncă l-a păcălit pe iubitul italian să-și vândă casa și să-i dea toți banii. L-a părăsit și și-a deschis un magazin în Focșani- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Alte scăderi în lanț: indicele Kospi din Coreea de Sud a scăzut cu 2,5%. Shanghai Composite din China a pierdut 1%. Pe piața din SUA, contractele futures Dow au scăzut cu 450 de puncte, sau 1,3%. De asemenea, S&P 500 și futures Nasdaq au scăzut cu 1,6%, respectiv cu 2%.

Prețul gazelor naturale, un nou maxim istoric pe piaţa europeană 

Preţul gazelor naturale a atins luni dimineaţa un nou maxim istoric pe piaţa europeană, după ce SUA au anunţat că ar putea impune restricţii pentru importurile de petrol rusesc, o deciziei care ar crea noi îngrijorări pe pieţele de materii prime.

Citeste si: Orașele în care se trăiește scump, dar bine

Potrivit Bloomberg, la hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile au crescut luni cu 79% până la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră.

Dublarea prețului la gaze de la începutul războiului

Avansul de luni reprezintă o continuare a unei tendinţe de apreciere care a făcut ca preţurile să se dubleze pe parcursul săptămânii trecute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile internaţionale care vizează Rusia au dat peste cap pieţele de materii prime din toată lumea.

Cotaţia barilului de ţiţei a trecut de 139 de dolari la bursa de la Londra iar aluminiul şi cuprul au atins şi ele noi maxime istorice, potrivit Agerpres.

În prezent, exporturile de gaze din Rusia, ţară care este responsabilă pentru 40% din importurile europene, nu sunt vizate de sancţiuni.

Citeste si: Prețul petrolului se apropie de maximul istoric. Noi scumpiri la benzină și motorină

Situaţia livrărilor rămâne stabilă, grupul rus Gazprom anunţând luni că livrările prin Ucraina se derulează în regim normal.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cum a reușit Delia Budeanu să se vindece de cancer- radioimpuls.ro

Citeste si: O tânără a dispărut misterios după o petrecere din Spania. Poliția crede că a fost zdrobită și incinerată din greșeală- antena3.ro

Camera Reprezentanţilor analizează un act legislativ care ar interzice importul de petrol şi alte produse energetice ruseşti, în cadrul măsurilor destinate să izoleze Rusia de economia mondială, a declarat preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi.

O astfel de măsură ar crea noi presiuni economice şi ar alimenta inflaţia, care este deja la un nivel ridicat.

Europa are suficiente livrări pentru a trece de iarna aceasta însă ar putea apărea probleme în refacerea stocurilor în timpul verii pentru următorul sezon de iarnă, a precizat directorul Engie. 

De ce se opune Germania stopării gazelor de la ruși

O astfel de interdicţie a importului de gaze şi petrol din Rusia "ar ameninţa pacea socială" în Germania, a afirmat vineri ministrul ecologist al economiei, Robert Habeck.

Germania importă din Rusia 55% din gazul său, 42% din petrolul său, precum şi cărbune, o dependenţă pentru care guvernul şi-a făcut autocritica de la invazia Ucrainei, dar care va dura ani de zile pentru a fi redusă.

Berlinul nu este singura capitală din UE care este foarte reticentă la embargoul asupra energiei fosile din Rusia.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si