Află câți bani vei scoate din buzunar pentru un cofraj cu 30 de ouă, înainte de Paște. Prețurile au crescut semnificativ în ultima vreme.
Experții au transmis că multe alimente s-au scumpit iar, înainte de Paște. Printre produsele la care s-au înregistrat creșteri semnificative se numără ouăle, alimente care s-au scumpit cu 35% față de anul trecut. La fel se poate spune și despre cofrajele cu ouă gata vopsite.
Citește și: ”Înghețăm” singuri prețurile
Mai puțin de două săptămâni ne despart de marea sărbătoare a „Învierii lui Iisus Hristos”, iar românii au început să facă cumpărături deja. Față de anul trecut, alimentele preferate în perioada sărbătorilor s-au scumpit semnificativ.
Specialiștii au declarat că prețurile au crescut semnificativ, mai ales că unele produse sunt la mare căutare acum.
Scumpiri uriașe înainte de Paște
Potrivit specialiștilor, această creștere este direct proporțională cu consumul mai mare de ouă de Paște.
În 2023, ouăle sunt mai scumpe, cu 35%, iar specialiștii se așteaptă ca prețurile să crească și mai mult înainte cu câteva zile înainte de Paște.
Dacă înainte, un cofraj cu ouă costa, în medie, 30 de lei, anul acesta românii vor scoate din buzunar în jur de 45 de lei, în lanțurile mari de supermarketuri.
Citește și: VIDEO- Prețul cepei a explodat! A crescut cu 300% din 2019 până în prezent
Scumpiri s-au înregistrat și la cofrajele cu ouă gata vopsite pentru Paște, care costă, în medie, 26 de lei.
Pe de altă parte, specialiștii spun că în acest an, prețul pentru ouă pornea de la 0,59 lei/ou de la fermieri, având, astfel, cel mai mic preț de la producători față de media Uniunii Europene, care costă 0,75 lei/ou.
Specialiștii estimează că și anul viitor, prețul la ouă va fi, în continuare, mai mic decât media la nivel european.
Citește și: VIDEO- Prețurile mari din supermarketuri îi obligă pe români să se aprovizioneze direct de la fermieri
Pe lângă scumpirile din rândul ouălor, urmează scumpiri și la raftul de cozonaci și la carnea de miel. Prețul desertului tradițional aproape că s-a dublat, pornind de la 90 de lei și ajungând până la 200.
Specialiștii spun că de vină pentru acest lucru este scumpirea alimentelor de bază, care, automat, i-a determinat pe producători să mărească prețurile.
„Sunt aici ca să-ți transmit informația în timp real” - Relatează adevărul și duce mai departe tehnicile învățate în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Cu trei ani de licență și doi ani de master, plus experiența acumulată în presă, se declară o adevărată jurnalistă.
„Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna. Sunt o persoană cu bun simț, iubesc ceea ce fac, iubesc oamenii, animalele, natura și lucrurile frumoase. Ca un jurnalist adevărat, citesc și sunt preocupat de dezvoltarea personală. Sunt aici pentru mine, pentru tine, pentru voi, pentru a face ca lucrurile să funcționeze cum trebuie în țara noastră"
Georgiana Balaban ocupă funcția de traffic manager.