Lăsata secului pentru Postul Paștelui 2023. Lăsata Secului este ultima zi dinainte de începutul Postului Paștelui când creștinii ortodocși pot mânca alimente de dulce.

Când se lasă sec, credincioșii intră oficial în perioada de post. Acest lucru înseamnă că nu mai au voie să consume alimente de „dulce”. Este vorba despre toate acele produse de origine animală cum ar fi carne, lapte, ouă, brânză sau unt.

Iată când se lasă sec în februarie 2023 și care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri populare românești!

Lăsata secului pentru Postul Paștelui 2023.

Lăsata secului pentru Postul Paștelui 2023. Tradiții și obiceiuri populare românești

Când este Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2023?

În 2023 Postul Paștelui sau Postul Mare  începe pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie, potrivit calendarului creștin-ortodox. Creștinii ortodocși se pregătesc de Lăsata Secului care are loc pe 19 februarie, când se lasă sec de carne și pe 26 februarie, când se lasă sec de brânză, în zile de duminică.

Oamenii mai numesc Postul Paștelui și Postul Mare.

Acest post durează de obicei patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Totodată, este cel mai lung și strict post ținut de creștinii ortodocși.

Citește și: Zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023. Când se mănâncă pește?

Lăsata secului pentru Postul Paștelui 2023.

Lăsata secului pentru Postul Paștelui 2023. Tradiții și obiceiuri populare românești

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Copiii care au îngrozit Franţa. Autorităţile franceze sunt în alertă maximă după atrocităţile săvârșite de doi băieți de 14 și 15 ani- antena3.ro

Citeste si: Vitamina D e cea care stabilește legăturile în complicatul sistem imunitar. Ce înseamnă doza „de atac”- wowbiz.ro

Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică. Însă, Postul Paștelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii, pentru a sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos.

Creștinii ortodocși lasă sec pentru Postul Paștelui duminică, pe 19 februarie 2023 de carne și duminică, pe 26 februarie 2023 de brânză.

Lăsata secului pentru Postul Paștelui 2023.

Lăsata secului pentru Postul Paștelui 2023. Tradiții și obiceiuri populare românești

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2023. Tradiții și obiceiuri populare românești

În Postul Pașetelui, creştinii trebuie să dea dovadă milostenie și grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice sau cum se mai spune în popor ”alimente de dulce”. În plus, aceştia trebuie să se roage și să facă mai multe fapte bune.

Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

De Lăsatul Secului este bine ca rudele să fie invitate la masă, dar nu au voie să vină cu mâna goală. Trebuie să aducă mâncăruri preparate sau carne, colaci, turte în foi sau vin.

Citește și: Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă anul acesta și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare? Mulți credincioși nu știu asta

Lăsata secului pentru Postul Paștelui 2023.

Lăsata secului pentru Postul Paștelui 2023. Tradiții și obiceiuri populare românești

În această zi, femeile nu au voie să coasă sau să toarcă pentru a nu atrage boli și rele asupra familiei.

Citeste si: Anunț important pentru pensionare! Cum se desfășoară recalcularea din oficiu a pensiilor- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care Emilia Ghinescu nu vrea să își facă o nouă relație în viitorul apropiat: "Nu mai vreau lucrul acesta"- radioimpuls.ro

Citeste si:- antena3.ro

Tradiția din Ardeal spune că femeile trebuie să spele foarte bine vasele din care s-au mâncat și gătit preparate „de dulce” pentru a nu le „spurca” pe cele de post în cele 40 de zile.

Când avea loc Lăsatul secului de brânză, creștinii jucau mult pentru a crește „cânepa înaltă” și strigau femeile care se aflau pe margine și care nu erau invitate la dans. Când un copil strănuta de Lăsatul Secului, tradiția spunea că trebuie să primească o vacă pentru a avea parte și noroc de ea.

Citește și: Când nu se fac botezuri în 2023? Zilele în care nu se fac încreștinări

Seara, creștinii luau în gură diverse bucate, închideau ochii și ieșeau afară de trei ori, cu ochii închiși și cu gura plină cu diferite boabe. Atunci le aruncau din gură pentru a fi mâncate de păsări și spuneau: „Cum nu văd eu acum nimic, așa să nu vadă paserile holda mea, ori holdele mele, ori grânele mele!”.

Când se lăsa sec de brânză, toate oalele din casă trebuiau puse cu gura în jos pentru a alunga pagubele.

Citește și: Moșii de iarnă 2023. Ce tradiții trebuie să respecte credincioșii de Sâmbăta Morților


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si