Primul român condamnat pentru terorism, după ce a atacat cu grenade liceul Jean Monnet, spune că explozia de la Beirut a fost un atentat! Dragoș Ciupercescu știe vinovații: „Scuturați-i pe cei care transportau azotatul”

Explozia de la Beirut a fost un atentat, conform lui Dragoș Ciupercescu, care a stat aproape 14 ani la închisoare pentru terorism.

Matei Vaihan, joi 13 august 2020 , 16:46

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Explozia de la Beirut a fost un atentat, potrivit lui Dragoș Ciupercescu. “Explozia din Beirut....atac terorist. Azotatul de amoniu nu arde...nu explodează fără un catalizator...motorina de pilda. Autoritățile locale au confiscat in urmă cu 5 ani azotatul pt.ca nu era transportat in condiții de siguranță. Sfatul meu...scuturati-i pe cei care transportau precum si pe cel care a retinut si depozitat azotatul”, a postat Ciupercescu.

Citeste si: Detalii uluitoare: Cine este Igor Greciușkin, omul de afaceri rus care a trimis "o bomba plutitoare" in portul Beirut?

Citeste si: Cea mai frumoasă libaneză din România e îngrozită de exploziile care au devastat Beirutul! Diana a devenit celebră după ce i-a furat iubitul lui Nicole Cherry!

Citeste si: Situație critică în Beirut! Stare de urgență două săptămâni și angajați arestați

La 4 august, peste 2.000 de tone de azotat de amoniu au explodat în Beirut, capitala Libanului, provocând moartea a cel puţin 163 de persoane, rănirea altor 6.000 şi lăsând fără locuinţe între 250.000 şi 300.000 de oameni. "Este posibil ca aceasta să fi fost provocată de neglijență sau de o acțiune externă, o rachetă sau o bombă", a afirmat președintele Libanului, Michel Aoun. (vezi care e ultimul bilanț al exploziei)

Primul român condamnat pentru terorism. Dragoș Ciupercescu a primit o condamnare de 18 ani de pușcărie

Dragoş Ciupercescu a îngrozit România pe 6 noiembrie 2002, când a aruncat o grenadă între elevii liceului Jean Monnet, în timp ce aceştia ieşeau, seara, de la orele de curs. Cinci tineri au fost răniţi. În martie 2003, o altă grenadă a fost găsită în parcul Cişmigiu lângă poarta liceului Gheorghe Lazăr.

Atacatorul a fost identificat în persoana lui Dragoş Ciupercescu, care furase grenadele dintr-un depozit militar. Ciupercescu a primit 18 ani de puşcărie pentru acte de terorism, fiind primul român condamnat pentru terorism. În decembrie 2016, magistraţii Tribunalul Ilfov au admis solicitarea de liberare condiţionată făcută de Dragoş Ciupercescu, decizia fiind definitivă.

Primul român condamnat pentru terorism. Dragoș Ciupercescu a reclamat regimul dur de detenție

Astfel, el a petrecut în închisoare aproximativ 13 ani şi jumătate. În iunie 2010, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul român, marți, la plata a peste 18.000 de euro, cu titlu de despăgubiri, lui Dragoş Ciupercescu, autorul atentatului de la Liceul "Jean Monnet", din 2002, din cauza regimului dur de detenţie.

Dragoş Ciupercescu, din Giurgiu, a invocat atunci în faţa CEDO încălcarea articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, deoarece a fost încadrat în categoria deţinuţilor periculoşi şi a suportat un tratament dur din cauza acestei categorisiri, precum şi pentru că a fost închis în condiţii inumane în Penitenciarul Jilava.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si