Principesa mostenitoare Margareta devine regina a Romaniei. Ca sef al Casei Regale, va putea decide cu privire la avere

Principesa mostenitoare Margareta, prima in linia de succesiune, va primi titlul de regina, iar din postura de sef al Casei Regale va putea decide cu privire la averea Casei Regale, asa cum este mentionat in statutul familiei regale, recpublicat miercuri pe romaniaregala.ro.

V.P., miercuri 06 decembrie 2017 , 11:41

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Seful Casei Regale a Romaniei, potrivit tuturor practicilor si conventiilor de astazi, este de jure sau de facto Suveran, in termeni de autoritate asupra Casei Regale a Romaniei, la orice moment. Imediat dupa decesul sefului Casei Regale a Romaniei, fara vreo proclamatie ulterioara, Mostenitorul Evident sau Mostenitorul Prezumptiv, in functie de cine va fi in viata si primul in linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipa titlul si apelativul de "rege" sau "regina", indiferent de pozitia familiei ca dinastie domnitoare sau ne-domnitoare si indiferent daca, mai tarziu, va alege sau nu sa nu foloseasca un asemenea titlu sau apelativ", potrivit statutului Casei Regale a Romaniei.

Intre prerogativele viitoarei suverane se numara dreptul de a lua decizii legate de proprietatile Casei Regale a Romaniei si asupra oricaror alte chestiuni legate de Casa Regala.

De asemenea, "seful Casei Regale se asigura de pastrarea si recunoasterea drepturilor, onorurilor si prerogativelor Casei Regale prin toate mijloacele ce-i sunt la dispozitie, si reprezinta sau numeste reprezentanti in relatia cu autoritatile de Stat, pentru protectia averii si drepturilor Casei Regale. Este singurul detinator al acestui drept".

Conducatorul Casei Regale are si pastreaza toate drepturile de "fons honorum" si poate continua sa acorde titluri, decoratii, ordine, distinctii si medalii. "Seful familiei regale este si va ramane Mare Maestru al Ordinului Carol I, care se afla sub controlul exclusiv al Casei Regale a Romaniei. Casa Regala va numi toti membrii Ordinelor Dinastice si administratia acestora, iar acordarea va fi insotita de inregistrari ale primitorilor si distinctiilor, si va avea loc potrivit deciziei sefului Casei Regale", asa cum este precizat in statut.

Potrivit normelor Casei Regale, la articolul 2, punctul 8 se specifica: "in cazul unei viitoare femei sef al Casei Regale a Romaniei, consortul sau va primi titlul de "Alteta Sa Regala Principele Consort al Romaniei" (ad personam), potrivit articolului 1 (7), titlu, rang si apelativ care va precede orice alt titlu, roman sau strain, pe care il poate avea, pe durata mariajului si numai pe durata vietii sotiei sale si numai atata timp cat aceasta ramane sef al Casei Regale Romane".

Viitoarea suverana s-a nascut la Lausanne, in Elvetia, pe 26 martie 1949. Este prima fiica a regelui Mihai I si a reginei Ana si a devenit Custodele Coroanei romane anul trecut dupa ce regele Mihai I s-a retras din viata publica din motive de sanatate.

Este licentiata in Sociologie, stiinte Politice si Drept International a Universitatii din Edinburgh, Scotia.

Sefa Casei Regale a fost implicata, inainte de 1989, in proiecte ale Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul Natiunilor Unite si al Fondului International pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).

In august 1989, a parasit Organizatia Natiunilor Unite pentru a se dedica cauzei Romaniei.

A sosit in tara pe 18 ianuarie 1990. in acelasi an a infiintat, impreuna cu tatal sau, regele Mihai, Fundatia "Principesa Margareta a Romaniei", dedicata sprijinirii batranilor si tinerilor aflati in dificultati fizice sau materiale.
 


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Suspans si emotii teribile in primul consiliu de eliminare la Survivor Romania! CINE a... Suspans si emotii teribile in primul consiliu de eliminare la Survivor Romania! CINE a parasit competitia?
demamici.ro
A născut un bebeluș de 6,01 kg, natural, fără epidurală. Băiețelul a venit pe lume la... A născut un bebeluș de 6,01 kg, natural, fără epidurală. Băiețelul a venit pe lume la 40 de săptămâni | Demamici.ro
b1.ro
A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut... A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !
monitorulcj.ro
Două petreceri private din Capitală au fost „sparte” de polițiști. S-au dat amenzi de... Două petreceri private din Capitală au fost „sparte” de polițiști. S-au dat amenzi de peste 30.000 de lei
infoactual.ro
Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum” Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum”
infoactual.ro
Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si