Simion Hancescu a precizat ca profesorii din unitatile de invatamant din Sectorul 6 al Capitalei vor intra in greva, urmand ca sindicatele din celelalte zone ale tarii sa decida luni ce forma de protest vor aborda.

Profesorii sunt nemultumiti de pozitionarea salariatilor din invatamant in partea inferioara a grilei de salarizare, de neacordarea majorarii de 20% anuntata in programul de guvernare, lipsa din bugetul pe 2017 a sumelor necesare pentru plata sentintelor judecatoresti, neadoptarea de catre Parlament a initiativei legislative privind posibilitatea pensionarii cadrelor didactice cu trei ani inainte de implinirea varstei, fara diminuarea cuantumului pensiei, dar si de "modul de calcul abuziv al drepturilor salariale suplimentare pentru personalul din invatamant".

In judetul Arad, majoritatea profesorilor au optat pentru greva si boicotarea examenelor nationale desfasurate in aceasta perioada. Dintre cei peste 6.100 de angajati ai sistemului de invatamant din judet, 5.350 sunt membri ai Sindicatului Democratic din invatamant (SDI), iar 80 la suta au fost consultati, pana vineri seara, in cadrul unui referendum privind eventualitatea declansarii grevei.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

"Majoritatea dintre cei care au raspuns, adica peste 70 la suta, au fost pentru declansarea grevei, care ar avea drept consecinta neincheierea situatiilor scolare la final de an si boicotarea examenelor nationale. Ceea ce cerem noi este respectarea programului de guvernare. Ni s-a promis o crestere salariala de 20 la suta de la 1 iulie 2017 si vouchere de vacanta, iar de la 1 ianuarie 2018, o cresetre de 30 la suta, dar acum ni se ofera doar 25 la suta de anul viitor.

in plus, Legea salarizarii are o serie de inechitati intre categoriile de bugetari", a declarat, duminica, presedintele SDI Arad, Danut Ienesescu.

Sindicatul va incheia referendumul luni dupa-amiaza, cand se va decide daca se declanseaza greva incepand de marti sau miercuri.

Si la Buzau, peste 90 la suta din cadrele didactice chetionate si-au dat acordul pentru declansarea grevei.

Potrivit liderului Sindicatului invatamantului Preuniversitar Buzau, Ion Dobre, in urma referendumului declansat in randul membrilor de sindicat, majoritatea cadrelor didactice au fost de acord sa intre in greva de luni. Din cei 4.574 de membri de sindicat au fost consultati 3.900 de profesori dintre care 3.516 au fost de acord cu protestul.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si