Proieni, cătunul parcă uitat de lume de la hotarul dintre Râmnicu Vâlcea şi Sibiu, ascunde una dintre cele mai minunate bisericuţe româneşti.

Legenda, pictura în frescă şi arhitectura brâncovenească fac ,din acest bătrân lăcaş de cult ,unul dintre cele mai frumoase din ţară. George Mihai şi Vlad Ciobanu vă invită să o descoperiţi. Dumneavoastră... Aţi fost aici? ##VIDEO27870##

Editor: Viorela Precupas vineri 07 octombrie 2016 , 20:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"E o adevarata binecuvantare, parinte, sa slujiti intr-o asa bijuterie arhitecturala si atat de incarcata de istorie cum e bisericuta din Proieni"

"Da, asa este. Biserica din Proieni este una dintre cele mai importante mosteniri, una dintre cele mai frumoase mosteniri lasate de inaintasii nostri."

In Marele Dictionar Geografic, Alexandru Vlahuta vorbea despre faptul ca la un kilometru de la gura de varsare a raului Lotru in batranul Alutus, in Olt, exista o biserica veche in care, se mentioneaza si acest lucru, in care s-a cununat dumnealui Mihai Voievod Viteazu cu Doamna Stanca. In 1798, cronicarul Tarii Romanesti, Dionisie Eclesiarhul, vine la Proieni si scrie cronica bisericutei celei noi din Proieni, aratand faptul ca inaintea aceste biserici pe care o avem, actuala, exista o biserica din lemn, care a ars din cauza razmeritei, chiar asa mentioneaza. Biserica in care, spune traditia, s-a cununat dumnealui Mihai Voievod Viteazu cu Doamna Stanca, undeva in jurul anului 1583.

Apare un alt ctitor, dumnealui Constantin David Ramniceanu. Din voia inimii sale, vine si construieste o biserica dintr-o materie mai vartoasa, din piatra de rau si din caramida, dandu-i hramul tuturor Sfintilor si impodobind-o cu o
pictura foarte frumoasa, in stil brancovenesc.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: Prima reacție a Mishei, după ce s-a aflat că a fost înșelată de Connect-R în timpul mariajului. A luat o decizie la care nimeni nu se aștepta- wowbiz.ro

Daniel Vasile Serban, parohul Bisericii "Toti Sfintii" Proieni: E o bisericuta care deserveste acum o comunitate micuta, imbatranita in mare parte. Da, asa este, undeva in jur de 50 de familii, cam o suta de suflete deserveste aceasta bisericuta, motiv pentru care a fost foarte greu sa fie mentinuta la standardele actuale. Putem sa ne bucuram si astazi de picture murala extraordinar de frumoasa, pe alocuri. Da. Si inteleg ca-s pastrate inca de pe atunci fragmente, din pictura originala. Da, majoritatea, 80% din pictura.

A fost facuta de Ioan de la Ocnele Mari, Ioan Otohna, ce statea la baza unei scoli de pictura brancoveneasca, la Ocne. Am vazut ca si pictura interioara e una deosebita. Da, sunt sfintii militari, asa se numesc. Sfintii Militari. Pe care nu-i mai gasim reprezentati in bisericile actuale, care se construiesc. Vorbim aici despre Eustachie Plachida, Platon, Nestor, Sfantul Gheorghe, Sfantul Dimitrie, Sfantul Teodor Tiron, Teodor Stratilat… sfinti pe care, asa cum spunea, in bisericile de astazi nu ii mai gasim in prim-plan.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si