Propunere OMS: Viteza maximă admisă în orașe să nu depășească 30 de km/h

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține campania "Steets for Life" (Străzi pentru Viață), ce propune limitarea vitezei mașinilor la 30 de kilometri pe oră, în zonele urbane. Inițiativa este sprijinită inclusiv de directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesu.

Author: Andreea Bolocan marți 18 mai 2021 , 17:48

Viteza limită din orașe ar putea fi de 30 de km/h stiri auto
Viteza limită din orașe ar putea fi de 30 de km/h[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

OMS a declarat Săptămâna Globală a Siguranței pe Drumuri, luni, iar campania are ca scop limitarea numărului de decese cauzate de accidentele rutiere.

În fiecare an mor 1.3 milioane de persoane în accidente, ceea ce înseamnă o persoană la fiecare 24 de secunde, unul din trei decese fiind atribuit vitezei excesive.

Citeste si: Camere rovinietă România. Unde sunt amplasate fiecare din cele 108 de camere. Harta completă

50% dintre șoferi conduc cu o viteză peste limita legală

Conform informațiilor oferite de către OMS, se estimează că între 40% și 50% dintre șoferi conduc peste viteza legală, iar fiecare kilometru în plus are ca rezultat o creștere de 4%-5% a riscului de accident fatal.

Accident auto cu pieton[Sursa foto: PixaBay]

Astfel, Organizația Națiunilor Unite speră să protejeze viețile pietonilor și cicliștilor, care de multe ori sunt victime ale accidentelor produse în mediul urban.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesu este de părere că lumea are nevoie de drumuri pentru o lume mai sigură și de o o nouă viziune pentru orașe sigure, sănătoase, verzi și locuibile.

Accident cu motocicilist[Sursa foto: PixaBay]

"Pe măsură ce ne recuperăm și reconstruim după COVID-19, hai să facem drumuri pentru o lume mai sigură. Avem nevoie de o nouă viziune pentru orașe sigure, sănătoase, verzi și locuibile", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesu.

Citeste si: Ce faci dacă se aprinde martorul de monitorizare a presiunii în pneuri și cât de sigur este să mergi cu el așa

Graz, Londra și New York au limitat deja viteza la 30 km/h

Această inițiativă a OMS vine ca urmare a Declarației de la Stockholm privind Drumurile Sigure, din februarie 2020, care mobilizează statele membre ONU să gestioneze viteza ca o intervenție-cheie în materie de siguranță rutieră. Printre orașele care au implementat viteza de 30 de km/h în anumite zone urbane se numără Graz (Austria), Londra (Marea Britanie), New York (Statele Unite) și Toronto (Canada)

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si