Ce se întâmplă dacă nu diluezi antigelul cu apă distilată

În instalația de răcire se pune jumătate antigel pur, iar jumătate se completează cu apă distilată, însă nu multă lume știe asta. Află ce se întâmplă dacă pui doar antigel pur în instalație.

Andreea Bolocan, miercuri 05 mai 2021 , 08:57

De ce trebuie amestecat anitgelul cu apa distilată service
De ce trebuie amestecat anitgelul cu apa distilată[Sursa foto: https://autolandhosu.salaj-info.ro/]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Rolul antigelului (lichidul de răcire) este acela de a alunga căldura generată în timpul funcționării motorului, astfel încât acesta să nu se supraîncălzească. Prin urmare, printre proprietățile de bază se numără capacitatea ridicată de a transfera căldura motorului, dar și rezistența la fierbere.

Totodată, pentru ca lichidul de răcire să nu înghețe în nopțile geroase de iarnă, acesta conține un antigel pe bază de etilen glicol. Pe lângă faptul că nu îngheață la temperaturi scăzute, antigelul asigură și protecția anticorozivă pentru radiator și conductele circuitului de răcire.

Citeste si: Gigi Becali a rămas fără permis în timp ce gonea la înmormântarea părintelui Daniil de la "Athosul României"

De ce se amestecă antigelul cu apa distilată

Antigelul nu poate fi la fel de eficient ca apa în ceea ce privește capacitatea de transfer a căldurii și de aceea el trebuie amestecat cu apă distilată, de regulă în proporții egale. În felul acesta, lichidul de răcire asigură întreaga plajă de benefici, cum ar fi rezistență la îngheț, dar și la fierbere, transfer optim al căldurii generate de motor, protecție anticorozivă și lubrifiere a circuitului de ungere.

Alterarea proporției 50/50 a celor două componente poate produce rezultate nedorite în cazul unui dezechilibru pronunțat. Prea multă apă va reduce din efectul lubrifiant, ceea ce ar putea scurta durata de viață a pompei de apă. De asemenea, rezistența la fierbere va fi scăzută, ceea ce poate duce la supraîncălzirea motorului.

Ce se întâmplă dacă pui prea mult antigel  masina stiri auto
Ce se întâmplă dacă pui prea mult antigel [Sursa foto: https://autolandhosu.salaj-info.ro/]

Citeste si: Greșeli pe care le poți face la examenul auto. Polițistul te va penaliza imediat

Ce se întâmplă dacă pun prea mult antigel la mașină

Pe cealaltă parte, prea mult antigel în instalația de răcire va duce la reducerea capacității de preluare a căldurii. Și în acest caz, pericolul principal este supraîncălzirea motorului. În plus, pentru că lichidul de răcire va fi mai vâscos, în zilele geroase va trece mai greu prin canalizațiile fine ale circuitului de răcire.

Așadar, atunci când completezi lichidul de răcire, trebuie să ții cont de aceste informații. Dacă ai de completat doar o cantitate mică, o poți face fără probleme cu antigel pur. Dacă însă e vorba de o cantitate mai mare, este indicat să faci completarea cu antigel diluat cu apă distilată în proporții egale.

În cazul în care instalația ta de răcire are nevoie frecvent de completarea lichidului de răcire din vas, este bine să o faci cu antigel în amestec cu apă distilată.

Asta deoarece, în timp, după multe „completări”, proporția de antigel din instalația de răcire va crește peste nivelul acceptabil. De asemenea, trebuie să te gândești să ajungi într-un atelier service: este clar că e ceva în neregulă dacă ai nevoie să completezi lichidul frecvent.

 

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce mare Sfant este praznuit astazi, in Duminica... Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce mare Sfant este praznuit astazi, in Duminica Mironositelor!
spotmedia.ro
Ce poate învăța România din situația din Seychelles, unde 60% din populație e... Ce poate învăța România din situația din Seychelles, unde 60% din populație e vaccinată, dar numărul de îmbolnăviri crește
spotmedia.ro
Cercetătorii au rezolvat o problemă veche de 40 de ani și au obținut ”Sfântul Graal” al... Cercetătorii au rezolvat o problemă veche de 40 de ani și au obținut ”Sfântul Graal” al bateriilor
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Adevărul despre vaccinare. Monica Pop: „Este o foarte mare greșeală medicală” Adevărul despre vaccinare. Monica Pop: „Este o foarte mare greșeală medicală”
infoactual.ro
Florin Cîțu nu s-a abținut în prima zi de relaxare. S-a întâmplat în această dimineață.... Florin Cîțu nu s-a abținut în prima zi de relaxare. S-a întâmplat în această dimineață. „Proastă decizie”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si