VIDEO | Proteste în fața Ministerului Muncii față de modul de calcul pentru salariul minim pentru 2022 stabilit de Guvern

Deși salariul minim se va majora începând de anul viitor cu 138 de lei, este prea puțin, spun miile de oameni care trăiesc la limita supraviețuirii. O organizație non-profit a protestat astăzi în fața Ministerului Muncii față de modul de calcul utilizat de Guvern pentru stabilirea salariului minim pentru 2022. Membrii comunităţii i-au lansat și o provocare inedită actualului ministru al Muncii - ”Raluca Turcan, te provocăm să trăieşti cu salariul minim pe economie”.

Author: M.A. Reporter: Madalina Cotorceanu Bichir joi 07 octombrie 2021 , 16:36

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Plânge sufletul în mine...”

„Suntem pur și simplu alungați. Plecăm de foame(...) Plânge sufletul în mine că intru în magazine și mănânc carnea lor de pui de acolo care nu are gustul la a noastră. Dar o mănânc că ce să fac. Ce să fac aici? Să plâng la colțuri de stradă?”

Printre lacrimi amare, Neti povestește că a fost nevoită să apuce calea străinătății de teamă că în țară o să moară de foame. A plecat în Marea Britanie cu fiica și nepotul cu speranța că poate acolo va fi mai bine.

„Am ajuns să așept să-mi dea copiii să-mi iau un papuc, să-mi iau o d-aia.

Uitați-vă la mine. Sunt un om în putere...asta face statul român.”

Citeste si: Salariul minim pe economie va ajunge până la 2.550 de lei. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial

„Pentru e să mai stau aici? Nu-i normal să-mi doresc să îi fac un viitor copilului meu?(...) Cu indemnizația și alocația încercăm să supraviețuim pentru că sunt toate extrem de scumpe. Începând de la iaurțel pentru copii, la pameperși, șervețele, nu te poți apropia.”

„Eu sunt foarte supărat pe România!”

Acest domn muncește ca electronist pe salariul minim pe economie. Spune că abia se ajunge cu banii de la o lună la alta. Majorarea promisă de autorități nu îl încălzește, căci este doar o picătură într-un ocean plin de neajunsuri. Singura salvarea sunt rudele din afară care îi trimit bani.

„Am un copil de nouă ani și el necesită socializare, să-l mai plimbi.

- De când n-ați mai plecat într-un concediu?

- Nu vreau să spun. Mi-e și rușine să spun asta. Noroc cu sora mea din Canada că asta e singura mea șansă.(...) Aici nu e de stat. Eu sunt foarte supărat pe România.  

Citeste si: Salarii profesori 2022: Se vor majora sau nu veniturile din învăţământ?

Topul țărilor europene cu cel mai mare salariu minim

În topul țărilor europene cu cel mai mare salariu minim se regăsesc Luxemburg cu peste 2.200 de euro lunar, Irlanda cu 1.723 de euro, urmată de Olanda cu 1.701 euro.

În coada clasamentului se găsește România cu un salariu minim de 472 de euro, alături de vecinii maghiari care au un salariu minim de 488 de euro. Mai prost decât noi la acest capitol stă Bulgaria, cu un salariu minim de 332 de euro pe lună, cel mai mic din Uniunea Europeană.

Citeste si: Cu cât crește salariul minim pe economie în 2022. Ministrul Raluca Turcan a făcut anunțul

Materialul întreg îl puteți urmări în cadrul Jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si