De ce apare, de fapt, psoriazisul? Adevărul despre această afecţiuni

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament. Află de ce apare psoriazisul, care sunt cauzele acestei afecţiuni şi ce tratamente există pentru psoriazis.

A.M.S., marți 16 iunie 2020 , 12:42

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament
Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament. Psoriazisul este o afecțiune cronică gravă a pielii caracterizată prin reproducerea excesivă a stratului epidermic.

Boala poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, psoriazisul apare de cele mai multe ori între vârsta de 15 și 25 de ani.

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament. Dereglări ale sistemului imun

Mecanismul de bază al dezvoltării psoriazisului nu este pe deplin înțeles, însă se știe cu siguranță faptul că această afecțiune este determinată genetic și este asociată cu dereglări ale sistemului imun.

Peste 400.000 de români suferă de psoriazis, o boală greu de dus atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Cei mai mulți bolnavi se simt discriminați și ajung astfel să se izoleze sau chiar să își dorească să își ia viața. 60% dintre pacienții cu psoriazis suferă și de episoade depresive, atrag atenția medicii.

Citeste si: Ce probleme de sănătate indică petele albe de pe unghii

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament
Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament. Psoriazisul poate fi foarte dificil de diagnosticat deoarece leziunile pielii pot apărea pe aproape orice parte a corpului. Psoriazisul apare cel mai frecvent pe scalp, urechi, coate, genunchi, în regiunea lombară sau sacrală a coloanei vertebrale și pe unghii.

Contrar opiniei comune, psoriazisul nu este contagios. Această boală apare și evoluează în cicluri de remisiuni și erupții. La început, psoriazisul se manifestă prin leziuni caracteristice ale pielii care evoluează, apoi, spre formarea de plăci psoriazice, care variază ca amploare și gravitate.

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazisul în plăci

Psoriazisul în plăci este cea mai frecventă formă de psoriazis, afectând aproximativ 80% dintre pacienți. Leziunile apar, de obicei, sub forma unor protuberanțe pe piele care formează eriteme ovale (plăci). Plăcile de diferite dimensiuni, în cea mai mare parte de culoare roșie, pot fi palpate cu ușurință.

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament. Psoriazisul variază în funcție de severitate de la persoană la persoană. Momentele în care boala se agravează pot fi declanșate de diferiți factori, cum ar fi: stresul, fumatul, consumul de alcool sau unele medicamente. Pentru a gestiona eficient psoriazisul, este foarte importantă respectarea sfaturilor medicului de a avea un stil de viață sănătos: regim alimentar echilibrat, activități fizice regulate și un somn suficient, care pot diminua șansele de apariție a unei erupții.

Citeste si: 5 posibile cauze ale durerilor articulare de care suferi

Există numeroase probleme de sănătate asociate psoriazisului, inclusiv disfuncții ale organelor interne și ale articulațiilor, care pot duce la afecțiuni fizice semnificative. În plus, psoriazisul poate crește riscul de diabet, de boli cardiovasculare și de depresie. Nu este o afecțiune care să pună viața în pericol, dar fără tratament corespunzător poate afecta profund calitatea vieții legată de starea de sănătate. Apariția leziunilor descuamative face ca pacienții să se simtă stigmatizați și excluși din punct de vedere social; dacă nu li se oferă ajutor, aceștia pot fi afectați la nivel psihosocial, conform raportuldegarda.ro.

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament. Diagnostic

Diagnosticul și inițierea precoce a tratamentului sunt foarte importante în gestionarea psoriazisului. Dacă observați orice leziune a pielii asemănătoare psoriazisului, trebuie să consultați un medic dermatolog specializat în tratarea acestei afecțiuni a pielii.

Persoanele afectate de psoriazis se pot simți izolate din punct de vedere social sau chiar se confruntă cu intoleranță din partea societății din cauza stereotipurilor larg răspândite. Gestionarea cu succes a psoriazisului depinde în mare măsură de sprijinul pe care pacientul îl poate primi din partea familiei și a prietenilor în momente dificile.

Psoriazisul nu este contagios

Rozalina Lăpădatu a descoperit că sufera de psoriazis în urmă cu 30 de ani. De atunci îl ține sub control, dar nu a scăpat de privirile suspicioase ale oamenilor.

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament. „În perioadele când am afectare majoră pe piele și mai ales pe zona mâinilor și sunt vizibile, le spun oamenilor că numele meu e Rozalina, am psoriazis și nu e contagios. Le spun că nu e contagios, nu mă mai privesc cu suspiciune întrebându-se oare ce am, dacă se ia, ce o să se întâmple”, povestește Rozalina Lăpădatu - președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament
Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament

Citeste si: PSORIAZIS. Cum să ţii în frâu afecţiunea care te face să-ţi fie ruşine cu pielea ta. Remedii naturale

„Există această concepție că acest pacient este contagios, este plin de germeni. Culmea, placa de psoriazis nu are germeni, pentru că sunt niște substanțe înăuntru, peptide antimicrobiene, care păzesc să apară infecții pe zona respectivă, deci psoriazisul nici vorbă să se transmită”, explică prof. dr. Călin Giurcăneanu - președintele Societății Române de Dermatologie.

„Sunt foarte multe situații în care pacientul este dornic să se trateze, dar medicul din păcate nu se ridică, la nivel psihologic vorbind, nu știe cum să vorbească cu el, în momentul în care se ridică pacientul din cabinet, medicul să se ridice să dea mâna cu el și să îi dovedească medicul că boala nu se ia”, spune prof. dr. Călin Giurcăneanu - președintele Societății Române de Dermatologie.

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament. 60% dintre pacienții cu psoriazis suferă și de episoade depresive

Pentru a ajuta și alți oameni care au această boală, Rozalina a înființat acum opt ani Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament. „Sunt situații când ne sună și ne roagă să vorbim cu șefii sau cu colegii lor să le explicăm ce e psoriazisul și faptul că nu e contagios. Dacă sunt în țară sau departe de noi ne roagă să le trimitem broșuri sau materiale din care să reiasă că psoriazisul nu e contagios”, spune Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

„Este foarte greu pentru un astfel de pacient să se încadreze într-un mediu care nu cunoaște că boala nu este transmisibilă, un mediu care poate îl ia peste picior, peiorativ. Trebuie ca și colectivul să fie unul care să înțeleagă această situație, acel colectiv ar trebui bine instruit”, arată prof. dr. Călin Giurcăneanu - președintele Societății Române de Dermatologie.

Citeste si: Regina imunitatii si remediu anti-imbatranire: catina cu miere. Iata cum se prepara corect!

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament.  Tratament pentru toată viața

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, psoriazisul este pe locul cinci în topul celor mai importante boli cronice netransmisibile, alături de diabet, cancer, boli cardiovasculare sau respiratorii.

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament. Dacă observați porțiuni de piele îngroșată în special pe coate, genunchi ori scalp, mergeți la medic. Mare atenție! Primele simptome pot fi ușor de trecute cu vederea.

Dr. Alin Nicolescu - medic primar dermatolog: „Există această idee, că trebuie să mă tratez toată viața, și parcă e o sperietoare. Psoriazisul e o afecțiune cronică așa cum este hipertensiunea, diabetul, așa cum sunt celelalte pe care le tratăm toată viața, ne-am obișnuit cu ideea, așa e și cu psoriazisul. Avem tratamente la îndemână, gratuite, practic tot ce se găsește în lume se găsește și la noi, avem tratamente compensate pentru formele mai ușoare cu care putem ține sub control boala. Sunt pacienți care nu mai fac ani și zeci de ani niciun fel de leziune. Sigur, nu înseamnă că s-au vindecat, e ca și în hipertensiune, ca să fac aceeași paralelă, dar este ținută sub control și omul are o viață absolut normală”, conform digi24.ro.

Citeste si: Un lucru pe care poate nu îl știai: Este mai important ca imunitatea ta să fie REGLATĂ, decât să fie ÎNTĂRITĂ

Prof. dr. Călin Giurcăneanu - președintele Societății Române de Dermatologie: „Uneori pacientul se vede foarte bine, se mai duce și la soare undeva, soarele face ca leziunile să meargă bine, și zice: gata nu mai am nevoie de terapie, de medicamente, nici creme, nici terapie biologică și mulți pacienți întrerup și când revin la medic, după 6-8-9 luni, deja începe să se umple din nou de leziuni”.

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament. Psoriazisul trece și dincolo de piele

Psoriazisul trece și dincolo de piele. Dacă se agravează, va afecta și alte organe.

Dr. Alin Nicolescu - medic primar dermatolog: „Sunt studii făcute în Marea Britanie care arată că un pacient cu psoriazis sever netratat și cu afecțiuni cardiovasculare face de trei ori mai multe accidente majore și cu o intensitate mai mare decât un pacient care nu are psoriazis și are aceleași boli cardiovasculare sau un pacient care are psoriazis, dar îl tratează”.

Psoriazis. Cauza psoriazis. Psoriazis tratament. Și stilul de viață sănătos este important pentru pacienții care au psoriazis: o dietă echilibrată, gestionarea stresului, mișcarea și optimismul fac parte din tratament.

 

 

 

 


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si