Raed Arafat a anunțat noi verificări în spitale: ”Spitalele trebuie să aibă generatoare de curent şi rezervoare de apă”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a anunțat că vor avea loc mai multe verificări în spitale pentru a vedea dacă acestea sunt dotate cu generatoare de curent şi rezervoare de apă.

Author: Diana Bostan vineri 25 noiembrie 2022 , 13:31

raed

Anunț Raed Arafat

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Aceste lucruri sunt esențiale în cazul în care au loc întreruperi la energie electrică

Raed Arafat a anunțat verificări în spitale

"Pentru infrastructura critică, aşa cum este definită, trebuie să ai astfel de generatoare. Nu poţi să fi o instituţie clasificată ca fiind esenţială şi să nu ai redundanţa pe partea de curent şi nu numai. Există obligaţia să ai un rezervor de apă care să-ţi asigure alimentarea dacă se întrerupe furnizarea apei pe o perioadă de timp. Spitalele trebuie să aibă şi rezervoare de apă. Eu, din ce ştiu, toate spitalele judeţene şi cele mari au aşa ceva. Noi am avut o discuţie la departament şi o să avem astăzi o discuţie cu colegii de la IGSU.

Citește și: Raed Arafat exclude varianta unui blackout în România: „Este ceva foarte puţin probabil”

În primul rând, verificarea trebuie să o facă fiecare instituţie în parte, să-şi verifice resursele şi asta e o chestiune periodică. Verificarea se face permanent de către instituţii, dar în următoarea perioadă vom avea şi verificări să fim siguri că toată lumea a înţeles mesajul că trebuie să aibă acest sisteme funcţionale", a precizat Arafat, la o conferinţă de presă organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de colaborare dintre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), E.ON România şi Delgaz Grid, în cadrul parteneriatului "Împreună pentru siguranţă".

Șeful DSU este de părere că și benzinăriile ar trebui dotate cu astfel de generatoare

El a explicat că în cazul unei pene de curent, benzinăriile nu vor putea livra combustibil maşinilor, inclusiv ambulanţelor, maşinilor de pompieri şi maşinilor de poliţie.  

Raed Arafat nu exclude posibilitatea ca acestea să fie obligate prin lege să dețină aceste generatoare.

Citește și: Protest pe termen nelimitat al angajaților de pe ambulanțe. Mașinile operative vor purta mesajul „Protest național”

Pe cei de acasă, șeful DSU îi sfătuiește să aibă o sursă de lumină, sistem de iluminat pe led, care pe o baterie poate să ducă ore luminatul de urgenţă, alimente neperisabile și apă de consum.

Probabilitatea unei pene de curent la nivel naţional este mică 

"Eu cred că probabilitatea este mică,(..) pentru că există rezerve, există capabilităţi, dar urgenţe pot să aibă loc. Pe lângă pregătirea pe care au au firmele cum este firma E.ON, protecţia civilă, IGSU-ul, avem şi noi pregătirea noastră şi am folosit-o în ultimii ani.

Citește și: Protest pe termen nedefinit al angajaților de la Ambulanță. Declarațiile lui Raed Arafat

Astea sunt generatoarele de mare capacitate, care sunt în fiecare judeţ şi care pot fi mobilizate dintr-o zonă în alta pentru a susţine o întrerupere de curent care, de regulă, la noi s-a întâmplat în urma unor fenomene meteo, care au dus la distrugerea unei părţi din partea de transport electric şi până s-a rezolvat noi am asigurat curentul pentru zonele în care populaţia era afectată", a concluzionat Arafat.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si