Rafila vorbește despre „platoul pandemiei”. Câți bolnavi vom avea după Paște

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că epidemia de coronavirus a ajuns într-o „zonă de platou”, având zilnic aproximativ 300 de noi cazuri.

Author: I.C. joi 16 aprilie 2020 , 09:33

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cu toate acestea, specialistul a spus că este prematur să fie trasă o asemenea concluzie.

„Așteptăm perioada aceea, între 25 aprilie și 1 mai, ca să putem să vedem dacă într-adevăr ne aflăm în zona aceasta de platou sau vom asista la o creștere vertiginoasă a numărului de cazuri”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri seara,

la Digi24.

Citeste si: Documente arată că autorităţile chineze au ascuns populaţiei mai multe zile pericolul prezentat de coronavirus

Acesta a mai spus că, după Paște, România va avea între 10.000 și 12.000 de cazuri noi de coronavirus. În cazul deceselor specialistul a spus că sunt imposibil de estimat, acestea oscilând în funcție de categoriile de vârstă care se vor îmbolnăvi de coronavirus. Dacă vor exista mai multe îmbolnăviri în categoria de adulți tineri, numărul deceselor va fi mai mic.

Totodată, este necesară protecția categoriilor vulnerabile, în contextul venirii Paștelui.

„Aceste persoane sunt tentate poate mai mult decât alții să încerce să respecte tradiția și atunci expunem la un risc care este destul de mare, iar chestiunea asta are repercusiuni inclusiv asupra capacității de a acorda asistență medicală, dacă avem multe persoane vârstnice care s-ar

infecta în perioada următoare”, a spus profesorul Rafila.

Modelul periculos în timpul pandemiei

„Este și un model cultural. Ați văzut ce s-a întâmplat în Italia, în Spania. S-a datorat și faptului că familiile sunt multigeneraționale în aceste țări, spre deosebire de Germania, unde în general tinerii și vârstnicii stau separați. Acolo transmiterea interfamilială a fost evidentă și numărul mult mai mare de decese- mortalitate de 10-12 la sută în Italia și Spania, față de câteva procente în Germania- arată că transmisia aceasta interfamilială e posibilă și e greu de controlat acolo unde familiile se adună cu regularitate”, a adăugat Rafila.

Citeste si: Coronavirus- Mai mult de 130.000 de decese au fost înregistrate în lume de la începutul epidemiei


Profesorul Rafila este de părere că există un număr substanțial de cazuri asimptomatice, dar acest lucru se va știi cu exactitate peste câteva luni.

Citeste si: Coronavirus: Când vom reveni la „normalitate”? „Avem nevoie de un efort ambiţios”

„În afară de cazurile pe care noi le diagnosticăm, cu siguranță există un număr substanțial de cazuri cu forme asimptomatice, iar lucrul acesta îl vom ști abia peste câteva luni, când vom face un studiu de seroprevalență la nivel național care să-mi arate ce procent din populație a trecut prin boală, adică să vedem câți dintre concetățenii noștri au anticorpi- ceea ce echivalează cu trecerea prin boală. Și atunci sigur că vom raporta numărul de decese la numărul estimat de îmbolnăviri, iar mortalitatea va fi mult mai mică decât cea pe care o înregistrăm astăzi”, a explicat profesorul Alexandru Rafila, la Digi24.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si