Război în interiorul PNL după remanierea ministrului de Finanțe, Alexandru Nazare

După demiterea surprinzătoare a ministrului liberal de Finanțe, Alexandru Nazare, de către premierul Florin Cîțu, atât Ludovic Orban, cât și ministrul demis l-au acuzat pe premier de răzbunare pentru faptul că Nazare nu s-a alăturat echipei de susținere a lui Cîțu la șefia PNL.

Author: Razvan Ilie joi 08 iulie 2021 , 19:47

Întrebat dacă demiterea lui Nazare este o răzbunare a premierului, Orban a spus: "Aş vrea să cred că nu e aşa, deşi mi-e foarte greu".[Sursa foto: Facebook / Ludovic Orban]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, că premierul Florin Cîţu nu a avut acordul său când l-a remaniat pe ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare. "În privinţa activităţii ministrului Finanţelor, chiar avem motive de mândrie, nu de remaniere", a susţinut Orban.

Citeste si: Ministrul Finantelor, dat afara din Guvern

Care a fost reacția lui Alexandru Nazare după demiterea de la Ministerul Finanțelor

Fostul ministru de Finanțe a precizat într-un mesaj pe pagina sa de Facebook că Florin Cîțu i-a cerut insistent să își dea demisia, dar el a refuzat, spunând că a fost mereu lăudat, inclusiv de el, iar rezultatele economico-financiare sunt foarte bune până în prezent.

Nazare a dat de înțeles că motivul real al demiterii  sale a fost acela că nu s-a alăturat echipei care să îl susțină pe Florin Cîțu în campania pentru poziția de președinte al PNL:  

"Am menționat că remanierea nu se impune dacă analizăm rezultatele; a replicat că această decizie nu are legătură cu rezultatele, ci cu “echipa”. Posibil s-a referit la faptul că nu m-am alăturat echipei care să îl susțină în campania pentru poziția de președinte al PNL. Am considerat că o atitudine neutră, prin prisma poziției de ministru de Finanțe, este cea mai înțeleaptă în raport cu interesele românilor", a scris Alexandru Nazare.

 

Ludovic Orban, despre demiterea lui Nazare: "Chiar avem motive de mândrie, nu de remaniere" 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, consideră că îi este foarte greu să creadă că nu este vorba de răzbunare în cazul remanierii ministrului de Finanțe. El a spus că, la momentul numirii lui Nazare, cel care a făcut propunerea a fost chiar Florin Cîţu. "Eu am avut alte propuneri pentru Ministerul Finanţelor, la momentul la care s-a făcut Guvernul, cel care l-a propus pe domnul Nazare a fost Florin Cîţu", a subliniat Orban.

"Eu ca preşedinte sunt mulţumit de activitatea miniştrilor PNL şi îi susţin. Ce m-a deranjat cel mai mult este faptul că a fost invocat acordul meu. Nu a avut nici acordul meu, nici al forurilor statutare ale PNL...În privinţa activităţii ministrului Finanţelor, chiar avem motive de mândrie, nu de remaniere", a declarat Ludovic Orban.

Potrivit președintelui PNL, ratingurile de ţară, modul în care a gestionat situaţia bugetară, suntem cu un deficit bugetar mai mic cu 1,6% faţă de anul trecut şi pe prognoză ne încadrăm într-un deficit bugetar anul ăsta de sub 7%.

"Din punct de vedere al încasărilor bugetare, vorbesc din datele pe luna mai, avem o creştere de 23% faţă de 2020 şi de 18% faţă de 2019. În ceea ce priveşte veniturile fiscale(...) există o creşte de 29%. Au fost depăşite obiectivele de încasare la bugetul de stat. În ce priveşte digitalizarea, s-au făcut paşi serioşi", a precizat Orban.

Cum trebuie numit următorul ministru de Finanțe

Liderul liberal a mai spus şi cum trebuie să fie numit ministrul Finanţelor: "Conform Statutului PNL, şi anume prin prezentarea de candidaturi şi prin vot în Biroul Politic Naţional. În mod normal, orice astfel de discuţie ar fi trebuit să fie făcută şi în PNL, şi în Coaliţie"

Ludovic Orban a adăugat că el nu poate decât să îşi spună punctul de vedere şi că nu au fost motive obiective pentru revocarea lui Nazare.

"Nu am altceva de făcut decât să îmi exprim punctul de vedere şi să spun, repet, consider că această propunere de revocare formulată de premier nu are la bază motive obiective, activitatea ministrului de Finanţe Nazare a fost o activitate, în condiţiile date, prin care au fost atinse obiectivele stabilite", a menţionat Orban. Legat de o posibilă legătură între revocarea lui Nazare şi o eventuală rectificare bugetară ce va fi făcută în curând, Orban a răspuns că speră ca aceasta să nu existe. "Aş vrea să sper că nu e nicio legătură între revocarea ministrului Nazare şi rectificarea bugetară. De asemenea, vreau să cred, deşi mi-e foarte greu, că nu există nicio legătură între faptul că Alexandru Nazare nu a apărut în poză şi cu faptul că a fost demis", a arătat Ludovic Orban. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si