Informaţiile existente nu indică un risc de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova, a transmis miercuri Ministerul Apărării de la Chişinău, la scurt timp după avertismentul venit din SUA.

Citeste si: Putin este pregătit de un război de lungă durată

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, aflat în vizită marți în  Republica Moldova, declarase că este "îngrijorat de continuarea și posibila răspândire a războiului Rusiei din Ucraina". 

El a mai spus că va veni o vreme când negocieri de pace în Ucraina vor avea loc, dar nu vede o astfel de perspectivă în viitorul apropiat.

Maia Sandu, împreună cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres

[Sursa foto: Twitter]

Ministerul Apărării din Moldova: "Avem planuri de acţiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare"

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a făcut apel la opinia publică să evite "orice speculaţii" şi "să nu scoată din context" declaraţiile directoarei Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA.

Citeste si: Secretarul general al ONU, António Guterres, în vizită în Republica Moldova: ”Sunt profund îngrijorat de continuarea și posibila răspândire a războiului”

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune- wowbiz.ro

"Autorităţile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare şi schimb de informaţii cu partenerii ţării noastre, inclusiv SUA. Instituţiile abilitate din ţara noastră examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluţiile de securitate din regiune, iar cumulul de informaţii nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Avem planuri clare de acţiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare", a transmis Ministerul Apărării de la Chişinău într-un comunicat, precizând de asemenea că prioritatea sa sunt "viaţa şi siguranţa cetăţenilor".

Citeste si: Război Rusia-Ucraina ziua 77. Se duc lupte grele în oțelăria din Mariupol

Ministerul Apărării a mai atenţionat că scoaterea din context a declaraţiilor făcute de Avril Haines "creează stări de nelinişte şi frică în societate" şi a făcut apel la "calm şi discernământ".

Rusia vrea "să extindă podul terestru până în Transnistria"

Șefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines, a declarat marți că preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să îşi limiteze dorinţa de ocupare numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova.

Citeste si: Vladimir Putin surprins alături de un bărbat misterios de Ziua Victoriei. Cine este tânărul despre care se vorbește că ar putea fi succesorul liderului rus

"Estimăm că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit în Ucraina, în care intenţionează în continuare să atingă obiective dincolo de Donbas", a afirmat ea în cadrul unei audieri în Congres.

Serviciile de informaţii americane estimează că armata rusă vrea "să extindă podul terestru (în sudul Ucrainei) până în Transnistria", a adăugat şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii.

Potrivit oficialului american, este "posibil" ca forţele ruse să realizeze acest obiectiv în lunile următoare, "ele nu vor putea ajunge în Transnistria şi să includă Odesa fără a decreta o formă de mobilizare generală", le-a mai spus ea aleşilor americani.

Vladimir Putin se îndreaptă spre măsuri mai drastice

Preşedintele rus "mizează probabil pe o slăbire a determinării SUA şi a Uniunii Europene în momentul în care penuria alimentară şi creşterea preţurilor la energie se vor agrava", a atras ea atenţia.

Citeste si: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”- kfetele.ro

Citeste si: Ies la iveală detalii revoltătoare despre incidentul din Leeds. Românii care s-au bătut cu polițiștii britanici sunt membrii unor clanuri periculoase- radioimpuls.ro

"Combinat cu realitatea că Putin se confruntă cu un dezechilibru între ambiţiile sale şi capacităţile militare convenţionale ale Rusiei, asta înseamnă cel mai probabil o evoluţie mai impredictibilă şi cu potenţial de escaladare în următoarele câteva luni", a mai declarat Avril Haines.

"Tendinţa actuală sporeşte riscurile ca preşedintele Putin să se îndrepte spre măsuri mai drastice, inclusiv instaurarea legii marţiale, reorientarea producţiei industriale sau o potenţială escaladare militară cu scopul de a elibera resursele necesare pentru a atinge acest obiectiv", a spus ea.

"Considerăm în continuare că preşedintele Putin nu va autoriza folosirea armei nucleare decât dacă va percepe o ameninţare existenţială pentru stat sau regimul rus", a adăugat şefa serviciilor americane de informaţii.

Preşedintele rus ar putea să recurgă totuşi la ea "dacă va considera că pierde războiul în Ucraina şi că NATO intervine sau se pregăteşte să intervină", a precizat Avril Haines.
Însă, chiar şi în acest caz, "probabil va trimite semnale" înainte de a o face, a subliniat ea.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si