Războiul din Ucraina, avantaj pentru traficanții de droguri

Războiul dintre Rusia și Ucraina produce pagube alarmante și dezastruase. Organizația Națiunilor Unite avertizează că producţia ilegală de droguri ar putea profita de războiul rus din Ucraina pentru a prospera, informează AFP.

Author: Laura Macovei luni 27 iunie 2022 , 09:45

Războiul din Ucraina, avantaj pentru traficanții de droguri

Războiul din Ucraina, avantaj pentru traficanții de droguri

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Informaţii din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est tin să arate că situaţiile de conflict pot acţiona ca un magnet al producerii de droguri sintetice, care pot, de fapt, să fe produse oriunde ”,

subliniază Oficiul ONU împotriva drogurilor şi crimei (UNODC) în raportul anual.

Acest efect poate fi şi mai important atunci când zona de conflict se află în apropierea unor pieţe vaste de consumatori ”, se precizează în raport.

„Poliţia nu mai există pentru a opri activitatea laboratoarelor”

Înainte ca forțele ruse să atace, Ucraina dispunea de un număr mare de laboratoare de amfetamină, precizează experta Angela Me, intervievată de AFP.

Această capacitate de producţie ”s-ar putea extinde, în cazul în care conflictul persistă”. ”Poliţia nu mai există pentru a opri activitatea laboratoarelor”, subliniază ea.

Citeste si: Mesajul lui Bode de Ziua Internaţională împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri

Războiul poate, de asemenea, ”să perturbe rutele traficului”, se arată în raport, care citează un posibil declin în Ucraina, de la începutul lui 2022.

Orice schimbare va avea ”repercusiuni aproape asupra tuturor regiunilor lumii”

Trebuie să vedem dacă asta se traduce într-o reducere drastică ”, subliniază experta, sau dacă, din contră, culturile ilicite se vor dezvolta din cauza deteriorării condiţiilor socio-economice din această ţară.

Orice schimbare va avea ”repercusiuni aproape asupra tuturor regiunilor lumii”, avertizează ONU.

Aproximativ 284 de milioane de persoane din lume- una din 18 în categoria de vârstă 15-64 de ani- a avut de-a face cu drogurile în 2020, cu 26% mai mult decât în urmă cu zece ani.

Citeste si: Mai mulți șoferi au fost prinși drogați pe străzile Capitalei

Majoritatea sunt bărbaţi, având în vedere că femeile recurg la stimulente de tip amfetamină (ATS), însă sunt ”subreprezentate în tratament”, mai spune Angela Me. 

O altă îngrijorare se înregistrează în producţia de cocaină, care afişează un nou ”record” de 1.982 în 2020.

 

Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si