Când se termină lucrările de reabilitare a litoralului românesc. Proiectul valorează 800 milioane de euro

Românii care se pregătesc de vacanță pe litoralul românesc, în condițiile în care vor să evite restricțiile anti-coronavirus din alte țări, se întreabă dacă nu cumva vor găsi șantiere în lucru pentru extinderea plajelor.

Monday 07 June 2021 , 13:08

Poriectul de reducere a eroziunii costiere Faza II-a are o valoare de 841 mil. euro, potrivit Ministerului Fondurilor Europene.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Reabilitarea litoralului românesc a intrat într-o nouă etapă.

Administrația Națională ”Apele Române” derulează faza a doua a celui mai mare proiect cu finanțare europeană pentru reabilitarea litoralui romanesc, ”Reducerea eroziunii costiere- Faza II”, proiect în valoare totală de 800 milioane de euro.

Citeste si: PRIMII TURIȘTI PE LITORALUL ARDEALULUI

Litoralul românesc se mărește cu 226 de hectare de plajă

Autoritățile promit crearea a 226,12 ha plaje noi. Faza a II-a a lucrărilor de combatare a eroziunii costiere a început la sfârșitul anului 2020 și sunt coordonate de Administrația Națională ”Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Mii și mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre și nisipul va fi reașezat pe sectoarele afectate în prezent de eroziune, astfel încât lățimea lor să crească până la 100 de metri. Lucrările de înnisipare au început în Năvodari și Mamaia, ulterior și în Eforie.

Citeste si: VIDEO- Start la sezonul estival în stațiunea Mamaia

În următorii 2 ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse cu peste 200 de hectare de plajă și vor fi redate turiștilor. Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele (Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie- în etapa I) și plajele (Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai- în etapa II).

Detalii despre plajele lărgite

Poriectul de reducere a eroziunii costiere Faza II-a are o valoare de 841 mil. euro, potrivit Ministerului Fondurilor Europene.

Prin proiectul cu bani europeni se finanțează:

- stoparea procesului de eroziune a plajelor și a falezelor, lucru care ar fi avut ca efect pierderi de teritoriu național;
- dezvoltarea turismului românesc și dezvoltarea economică și socială a zonei litoralului.

Citeste si: Accesul pe plajă doar cu rezervare. Noi reguli stabilite pentru turiști

Specialiștii români intenționează să implanteze pe o suprafață de aproape 800.000 mp de iarbă marină, cu scopul de a asigura protejarea biodiversității apei Mării Negre și a creșterii calității acesteia.

Ce impact va avea proiectul? Autoritățile promit crearea a 226,12 ha plaje noi, astfel:

- Mamaia va avea cu 53 ha mai mult; Eforie+ 33 ha; Costinești+ 16 ha; Olimp+ 32 ha; Neptun-Jupiter+ 30 ha; Aurora-Venus-Balta Mangalia+ 37 ha; Saturn-Mangalia+ 20 ha; 2 Mai+ 4,5 ha; Agigea+ 6.300 mp.

Pe lângă lucrările de înnisipare a plajelor, vor fi realizate și structuri hidrotehnice cu rol de protecție suplimentară și de fixare a aluviunilor, precum și lucrări de consolidare a falezelor. Spre deosebire de FAZA I a proiectului, în această etapă, un rol important îl vor avea și lucrările de stimulare și refacere a ecosistemului marin.

Specialiștii români intenționează să implanteze pe o suprafață de aproape 800.000 mp de iarbă marină, cu scopul de a asigura protejarea biodiversității apei Mării Negre și a creșterii calității acesteia. Cea mai mare suprafață, de peste 500.000 mp de iarbă marina va fi cultivată pe sectorul plajelor Mangalia-Saturn.

Citeste si: Ce beneficii ar aduce regionalizarea României, idee susținută de primarul Clujului, Emil Boc

Ministrul Mediului, despre plajele din Eforie 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost prezent, vineri 4 iunie, la începerea lucrărilor de reabilitare a plajelor în zona Eforie. Ministrul a declarat că se dorește să avem un litoral modern, care să facă posibilă desfășurarea activităţilor economice în condiţii de secolul XXI.

Ministrul Mediului a afirmat, vineri, la Eforie Sud, că proiectul este unul complex,  fiind lotul 5.

“Am plecat de la un sistem dezorganizat, un litoral care nu a fost pus la punct aşa cum trebuie. Avem lucrări terminate, lucrări în curs de desfăşurare şi lucrări care vor urma la sfârşit vor fi peste zece contracte care se vor semna pe întregul litoral românesc”, a precizat Tanczos Barna.

Ministrul a mai spus că autorităţile vor să avem un litoral modern, mai ales din punct de vedere turistic, dar și pentru a proteja biodiversitatea.

“Vrem să avem un litoral modern, pus la punct din punct de vedere turistic, un litoral care oferă posibilitatea desfăşurării unor activităţi economice în condiţii de secolul XXI. Dar în paralel, lucrul extrem de important pentru Ministerul Mediului este să protejăm biodiversitatea. Este probabil cel mai interesant lot din toate cele care au fost terminate, sunt în curs de desfăşurare sau vor urma pentru că dincolo de cele 50 de hectare de plajă care se vor crea vom avea 29 de hectare de biodiversitate, 29 de hectare unde specii protejate vor avea posibilitatea relansării acestei biodiversităţi extrem de valoroase pentru Marea Neagră, pentru România şi pentru Europa”, a afirmat ministrul Mediului.

Potrivit autorităților,  în aceste investiţii vor fi construite şapte diguri şi vor fi folosite 4,5 milioane de metri cubi  de nisip pentru lărgirea plajei.

Acest proiect de reabilitare a plajelor din zona Eforie va fi în valoare de aproximativ 400 de milioane de lei.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Nicolas își pierde răbdarea! Vrea din ce în ce mai tare să formeze un cuplu cu Kinga,... Nicolas își pierde răbdarea! Vrea din ce în ce mai tare să formeze un cuplu cu Kinga, care este nehotărâtă: „Simt că tu nu vrei să-ți faci o relație aici”
kfetele.ro
A murit Peter Imre! „Drum lin, fratele meu mai mare!” A murit Peter Imre! „Drum lin, fratele meu mai mare!”
spotmedia.ro
În câteva luni, Veneția nu se va mai putea vizita decât contra cost În câteva luni, Veneția nu se va mai putea vizita decât contra cost
spotmedia.ro
Povestea impresionantă a lui Technoblade, cel mai bun jucător de Minecraft care a murit... Povestea impresionantă a lui Technoblade, cel mai bun jucător de Minecraft care a murit la 23 de ani
b1.ro
Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 3 – 9 iulie 2022. Gemenii au o perioadă... Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 3 – 9 iulie 2022. Gemenii au o perioadă favorabilă pentru investiții și achiziții
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Românii au bani și nu știu de ei. Țara noastră este în vârful unui top întocmit de... Românii au bani și nu știu de ei. Țara noastră este în vârful unui top întocmit de Banca Mondială
doctorulzilei.net
Alzheimer: 10 semne timpurii care prevestesc temuta maladie Alzheimer: 10 semne timpurii care prevestesc temuta maladie
romaniatv.ro
Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si