Reacția Spitalului Județean Ilfov referitor la presupusul medic fals: "Documentele pe care le avem noi...."

Reprezentanţii Spitalului Judeţean Ilfov afirmă că, din documentele pe care le au în contractul de voluntariat al Ralucăi Daniela Bârsan, aceasta este medic şi a lucrat ca voluntar în unitatea medicală, având anumite competenţe limitate. Ei spun că sunt în derulare mai multe anchete: una administrativă, a CJ Ilfov, una a Seviciului de Investigare a Fraudelor, pentru a se stabili dacă diploma este falsă, şi una internă, în secţia de ginecologie.

Author: G.S. marți 12 februarie 2019 , 14:51

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Ilfov, Dan Blendea, a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, că Raluca Daniela Bârsan a lucrat ca medic voluntar la acest spital.

"Pentru un medic care nu este angajat al spitalului, ca voluntar competenţele pot fi limitate la consiliere a pacienţilor privind în primul rând infecţiile nosocomiale şi riscurile care le implică un spital public, scrierea la dictare a unor foi de observaţie, completarea chestiunilor de registratură atunci

când registratorii lipsesc, fără implicarea unor manevre delicate, din fericire sau din păcate, dar dacă medicul şef de secţie, care decide şi administrează printr-un contract de management acea secţie, poate să-i dea sub supraveghere atribuţii de a da un instrumentar la mână, vorbesc de partea chirurgicală, de a spăla nişte instrumente, de a duce o tăviţă cu instrumente, de a duce pacientul în sală, de a-l externa, de a discuta, de a-i face consiliere preoperatorie sau postoperatorie, sigur că poate să le facă. Este totuşi medic", a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Ilfov.

El a spus, referitor la diploma acesteia, că, "până la proba contrarie, documentele pe care le avem noi şi sunt inserate la acel contract de voluntariat atestă că doamna este medic".

Totodată, el a spus că a văzut filmuleţul prezentat în presă şi trebuie făcută o distincţie între un voluntar medic şi voluntarii brancardieri sau infirmiere.

Citeste si: Alt doctor fals. Și-a inventat diploma de medic și de 10 ani lucra într-un spital public

"Eu am văzut în acel filmuleţ o pensă ridicată, nu am văzut pacientul(...) era singură şi cu o pensă ridicată", a afirmat el.

La rândul său, şeful de secţie a spus că, de când ocupă el funcţia, adică din octombrie, femeia nu a făcut nicio manevră.

De asemenea, el a spus că la dosar ea are o adeverinţă care confirmă că este admisă în rezidenţiat ca medic de familie.

Reprezentanţii spitalului au spus că lipsea de la dosar avizul de liberă practică, dar există o adeverinţă de malpraxis, care este obligatorie pentru oricine prestează chiar activităţi de voluntariat în spital, iar avizul Colegiului Medicilor nu ar fi reglementat prin legea voluntariatului.

Purtătorul de cuvânt al spitalului a explicat că toate contractele de voluntariat se încheie pentru un an, femeia având un astfel de contract încheiat în martie anul trecut.

"Noi am demarat o anchetă administrativă, am solicitat câteva direcţii de anchetă, de cercetare, mai bine zis, deci o anchetă de la Consiliul Judeţean Ilfov, care este patronul spitalului şi asigură partea administrativă a spitalului este în plină desfăşurare, o anchetă de la Serviciul de Invstigare a Fraudelor sectorului 2 pentru stabilirea exactă a falsului şi uzului de fals, mergem pe prezumţia că acea diplomă este corectă, dar.... şi o anchetă internă, pe secţia de ginecologie, pentru a stabilit exact persoanele care au văzut-o, pentru a da nişte declaraţii cine a văzut, cum a văzut, ce a văzut", a spus Blendea.

Libertatea a descoperit încă un caz de fals medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, care e plasat în Bucureşti. Aici, cu o diplomă grosolan falsificată şi pe baza unui contract de „voluntar cu activitate medicală”, fără parafă de la DSP şi fără niciun aviz de la Colegiul Medicilor, dar protejată de conducerea spitalului, dr. Raluca Daniela Bîrsan a lucrat un deceniu cu pacienţii. Bolnavii şi ceilalţi medici o ştiau drept rezidentă, aşa cum se şi prezintă, scrie publicaţia.

Citeste si: Pacientii lui Matteo Politi refuza sa depuna plangere impotriva lui!

Deşi ea susţine că „nu am profesat, nu am făcut decât să observ, ca voluntar”, există filmări cu falsul medic în blocul operator ginecologic, când coase o pacientă. „Doar am servit instrumentarul şi pensele”, explică Raluca Daniela Bîrsan pentru Libertatea.

Rugată să spună ce studii medicale are, Raluca Daniela Bîrsan pretinde că a „absolvit UMF în 2013” şi a pus la dispoziţia ziarului o diplomă cu numele său. Diploma „de absolventă” se află şi în dosarul depus de ea la Spitalul Judeţean Ilfov.

La solicitarea redacţiei, Universitatea de Medicină şi Farmacie a căutat-o după CNP pe Raluca Daniela Bîrsan, „doctorul” în vârstă de 30 de ani, în baza de date a absolvenţilor. „Nu este absolventa noastră, iar diploma arată ca un fals, după mai multe repere!”, afirmă Cătălin Cîrstoiu, decanul Facultăţii de Medicină de la UMF Carol Davila.

Surse din spital susţin că Raluca Daniela Bîrsan nu are nici măcar Bacalureatul, exact ca Matteo Politi.

După ce ziarul a pus întrebări Spitalului Ilfov, managerul Arghir Vasile Ciobotaru a întrerupt contractul cu Raluca Daniela Bîrsan, a dat vina pe „şefii de secţie” şi a dat afară reporterii din spital cu trei oameni de ordine.

Cazul de faţă nu este cel raportat vineri, ca descoperit de DSP, căci Raluca Daniela Bîrsan practică fără parafă de la DSP sau aviz de la Colegiul Medicilor, mai scrie Libertatea.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, referitor la cazul falsului chirurg Matteo Politi, că aşa ceva nu s-ar putea întâmpla în sistemul public de sănătate, principalii vinovaţi fiind angajatorii din sistemul privat care au obligaţia de a verifica toate documentele medicilor.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Sărbătoare mare, cu cruce neagră, pe 17 ianuarie. Un mare sfânt este prăznuit luni. Ce... Sărbătoare mare, cu cruce neagră, pe 17 ianuarie. Un mare sfânt este prăznuit luni. Ce se dă de pomană în această zi
spotmedia.ro
Cum a devenit un fost poliţist din Suceava un fotograf apreciat de National Geographic Cum a devenit un fost poliţist din Suceava un fotograf apreciat de National Geographic
spotmedia.ro
Un leu de mare a fost vindecat de epilepsie folosindu-se neuroni de la o altă specie de... Un leu de mare a fost vindecat de epilepsie folosindu-se neuroni de la o altă specie de animal
b1.ro
Tatăl fetiţei ucise de un polițist pe trecerea de pietoni: ”Dumnezeu face în aşa fel... Tatăl fetiţei ucise de un polițist pe trecerea de pietoni: ”Dumnezeu face în aşa fel încât şi acest poliţist o să plătească şi el tot cu viaţa, pentru fata mea”
ziareonline.ro
După ce Raisa a fost condusă pe ultimul drum, tatăl său a transmis un mesaj dureros. Ce... După ce Raisa a fost condusă pe ultimul drum, tatăl său a transmis un mesaj dureros. Ce a vrut să-i spună celui care i-a ucis fiica: „Toți trebuie să ne gândim că trăim în România. Și trăind în România s-ar putea ca totul să fie …..”
infoactual.ro
Conflict privind acordarea burselor de merit. Ce reclamă reprezentanții elevilor Conflict privind acordarea burselor de merit. Ce reclamă reprezentanții elevilor
evz.ro
Breaking News! Apelul 112 al polițistului care a lovit două fetițe Breaking News! Apelul 112 al polițistului care a lovit două fetițe
doctorulzilei.ro
18 ianuarie 2022, Luna plină în Rac. Astrolog: Este cea mai magică perioadă 18 ianuarie 2022, Luna plină în Rac. Astrolog: Este cea mai magică perioadă
romaniatv.net
DEMISIE de răsunet în PNL: "Renunţ la o colectivitate care si-a trădat... DEMISIE de răsunet în PNL: "Renunţ la o colectivitate care si-a trădat idealurile și electoratul"
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si