Reacție dură a Rovanei Plumb după ce candidatura la postul de comisar i-a fost respinsă. Atac la președintele Iohannis

Europarlamentarul PSD s-a dezlănțuit la adresa Comisiei JURI, a președintelui Klaus Iohannis și la adresa fostului premier Dacian Cioloș, după ce candidatura ei la funcția de comisar european pentru transporturi a fost respinsă.

D.S., luni 30 septembrie 2019 , 16:10

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Decizia de astăzi a Comisiei JURI este una profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European și eminamente politică. Este incorectă pentru că potențialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate”, spune Rovana Plumb, într-un comunicat de presă.

Citeste si: Viorica Dăncilă: Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile nu mă face să am mai puţină încredere sau apreciere pentru Rovana Plumb, dimpotrivă. Rovana are, în continuare, susţinerea mea necondiţionată

„Este de precizat că stingerea conflictului de interese a fost o acțiune proactivă. Am considerat necesar să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, așa cum îi cerea Regulamentul și chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esență, o finanțare în acord cu legislația electorală din România”, mai spune europarlamentarul PSD.

Reacție dură a Rovanei Plumb. Ce spune despre Iohannis și Cioloș

Decizia Comisiei JURI se situează și în afara Regulamentului de Procedură deoarece conform articolului 2, paragraf c), Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarități. Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunțe la bunurile sau acțiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluții financiare pentru a stinge un posibil conflict - așa cum a procedat în cazul altor comisari desemnați de către guvernele lor din Austria și Spania. În ultimă instanță, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre acești pași nu a fost respectat.

Citeste si: VIDEO | Rovana Plumb nu va fi comisar european. Premierul Viorica Dăncilă trebuie să ia o decizie majoră

În aceste condiții, este evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică. Majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze și să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere și să ofere soluții, așa cum îi cerea Regulamentul. Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României.

Le voi prezenta această situație Președintelui Parlamentului European și Președintei desemnate a Comisiei Europene.

Trebuie spus că atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziția din România, în frunte cu Președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european. De asemenea, trebuie menționat lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, împotriva României. Președinta Comisiei JURI, membră a Grupului Renew Europe, s-a conformat pur și simplu unei linii politice ostile candidaturii românești pentru funcția de comisar european.

Reacție dură a Rovanei Plumb. Siegfried Mureșan, acuzat că vizează postul de comisar

De asemenea, un rol important l-a avut și europarlamentarul Siegfried Mureșan căruia i s-a propus, ca și altora, funcția de comisar european, în cazul respingerii candidaturii mele.

Din păcate, se dovedește, din nou, că forțele politice de dreapta acționează chiar și împotriva României pentru a-și satisface interesele politice și electorale.

Tot astăzi, Rovana Plumb a trimis și o scrisoare Comisiei JURI, în care anunță că împrumutul de 800.000 de euro a fost achitat.

„În speranţa că acest aranjament vă va oferi ca preşedinte al Comisiei un teren propice pentru înlăturarea îngrijorărilor şi pentru a formula o opinie pozitivă asupra subiectului, rămân la dispoziţia dvs, totală de a aduce clarificări mai departe. Vă rog să acceptaţi consideraţia mea, Rovana Plumb, comisar european desemnat pentru Transporturi”, se arată în scrisoarea Rovanei Plumb.

Citeste si: Rovana Plumb, respinsă de Comisia Juridică a Parlamentului European

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si